Borbenost, motiv i puna „Morača” aduti protiv Turske

Crnogorski košarkaši večeras (19 časova) u “Morači” dočekuje Tursku, u utakmici 10. kola kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Kini. Pobjeda bi ih dodatno približila Mundobasketu
77 pregleda 3 komentar(a)
Košarkaši Crne Gore, Foto: FIBA
Košarkaši Crne Gore, Foto: FIBA
Ažurirano: 02.12.2018. 08:57h

Koliko je večerašnji duel sa Turskom u “Morači” (19 časova), u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo, izazov za košarkaše Crne Gore, najbolje je objasnio selektor „crvenih“ Zvezdan Mitrović:

"To je jedna od rijetkih reprezentacija koja se stvarno sprema za Svjetsko prvenstvo, koja je čak i ljetos imala i pripremni period", rekao je Mitrović na brifingu sa novinarima.

Sasvim neočekivano, tri kola prije kraja kvalifikacija, Crna Gora je u poziciji da realno može da se nada plasmanu na Mundobasket u Kini. Dvije pobjede u posljednjem “prozoru”, u februaru protiv Ukrajine u gostima i kod kuće protiv Letonije, sigurno donose vizu za SP, bez obzira na ostale rezultate. Na Mundobasket vode i pobjede kod kuće protiv Turske i Letonije, uz “prihvatljiv” poraz od Ukrajine, manji od šest razlike (Crna Gora je u Nikšiću slavila 90:84), pod uslovom da Španija ne dozvoli iznenađenja u duelima sa Ukrajinom i Letonijom.

Ovakav epilog je neočekivan za sve...

"Realno nisam to očekivao. Mi smo krenuli s pričom da probamo da odemo u drugi krug, a da u drugom krugu probamo neke nove, mlade snage. Željeli smo, naravno, da budemo konkurentni, da se borimo i ne predajemo, da igramo na pobjedu... Krenuli smo tiho i skromno, sada se polako nešto otvara, ali je još uvijek rano. Ja bih i dalje volio da ekipa bude fokusirana na utakmicu sa Turskom, bez euforije. Momke moram da pohvalim za zalaganje, i za fantastičnu atmosferu, vidjećemo kako će se protiv Turske se poklopiti kockice", dodaje Mitrović.

Turska u Podgoricu stiže, kako kaže Mitrović, “sa ozbiljnim i konkurentnim sastavom, sa igračima iz evroligaških klubova”.

"Pogledaćemo njihovu utakmicu sa Špancima, napraviti analizu. Prvenstveno treba da odmorimo igrače Budućnosti koji su igrali protiv Olimpijakosa. Utakmica sa Turskom bi mogla da bude veoma bitan iskorak u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo".

Crna Gora je trenutno na trećem mjestu (ima bolji međusobni skor od Ukrajine i Letonije) zahvaljujući pobjedi u Rigi protiv Letonije (84:75). Turska (skor 7-2) će, međutim, znatno teži rival, a to je u prošlom kolu na svojoj koži osjetila Španija.

"Očekuje nas potpuno drugačija utakmica u odnosu na Letoniju. Mnogo tvrđi igrači, koji imaju iskustvo iz Evrolige i jakog domaćeg šampionata. Utakmica će biti takmičarska, prava borba. I opet će biti jako važan energetski pristup na terenu. Vidjećemo koliko su istrošeni igrači, kako su podnijeli put, pa onda i četvorica igrača Budućnosti koji su putovali iz Rige u Atinu, pa u Podgoricu u dva-tri dana. Utakmica će biti zahtjevna, tvrda. Sa Letonijom smo imali plan da zatvorimo njihovo trčanje, da guramo loptu dolje … A Turska je mnogo kvalitetniji protivnik od Letonije", ističe crnogorski selektor.

Igrački i taktički, Turska će biti zahtjevnija od Letonije.

"Turska ima odgovor na sve. Tu će da presudi borbenost, nadam se i velika podrška sa tribina, sinergija koju daje publika. I motiv, jer bi nas ta pobjeda stvarno primakla našem snu. To su neki momenti gdje mi treba da izvučemo prednost.

“Morača” je ove sezone izvanredna podrška Budućnosti u Evroligi, takva atmosfera sada je potrebna i reprezentaciji, kao što je bilo u Nikšiću protiv Ukrajine.

"Ja se iskreno nadam. Ako publika ne osjeća momenat, sada kada smo blizu…Nikad ne mogu da osuđujem publiku, to je izbor ljudi da dođu i bodre reprezentaciju, klub…Ali, mislim da su ovi momci zaslužili dobru podršku, mislim da je momenat da dođu. Na prve dvije utakmice, protiv Španije i Slovenije, dvorana nije bila puna, atmosfera je bila kamerna. Možda smo i mi našom igrom i zalaganjem doprinijeli tome, ali sad stvarno očekujem podršku publike da nam pomogne da odemo na Svjetsko prvenstvo".

Nikola Ivanović nije igrao za Budućnost protiv Olimpijakosa.

"Ima problem sa koljenima, to se malo manifestovali na treningu u Rigi. Provjerićemo kakvom je stanju".

Aleksa Popović je počeo meč protiv Letonije, ali je nakon nekoliko minuta morao van terena, zbog povrede koju je zaradio u Lovćenu.

"Aleksa je za mene iznenađenje, odradio je dobar trening noć prije utakmice, a na samoj utakmici je počeo, ali nije mogao, povreda ga je spriječila da nastavi, a on je izuzetno važan igrač za nas".

Umjesto Alekse, pozvan je drugi Popović, Miloš, takođe iz Lovćena.

"Miloš Popović je izuzetno specifičan, atipičan igrač, pratimo ga neko vrijeme, igrao je na turniru u Parizu. Stvarno pruža sjajne igre, biće u sastavu, a vidjećemo kakvu će imati minutažu. Mitrović je kazao da je poziv uputio i Danilu Nikoliću, koji je u odličnoj formi, ali…

"Čuli smo se i rekao je da zbog ovog stanja nije trenutno spreman da igra za reprezentaciju".

Bez obzira što trenutno odgovara Crnoj Gori, Mitrović nije promijenio mišljenje o sistemu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo.

"Ja se nadam da ćemo otići na Svjetsko prvenstvo, da ćemo da iskoristimo šansu. Ali ne mogu sada da demantujem samog sebe. Ovo je loš sistem za košarku, koji će, možda, nama donijeti istorijski uspjeh. Ponavljam, sistem je loš, ali to nas ne interesuje. Mi ćemo probati svim silama da dođemo do SP, ali kao košarkaški radnik mislim da nije dobro"

Sekulićeva arkada i “Podgoričanin” Nidam

U Rigi su najefikasniji bili Dubljević (22) i Nidam (19), ali Mitrović ističe da su svi dali maksimalan doprinos.

"Sekulić je odigrao sjajan meč. Arkada mu je bila razbijena i trčao je da mu se to zakrpi i da se vrati na teren. Bukvalno je forsirao doktora da mu to uradi. Ali u našoj timskoj igri ne bih nijednog igrača favorizovao, imamo baš lijepu atmosferu, momci se trude. Svaka čast i Nidamu, koji je prišao reprezentaciji kao da je rođeni Podgoričanin, vidjeli ste kako se radovao, kako je igrao. U Monaku igra po 40 minuta, istrošen je, a ima onakav pristup. Prije svega je kvalitetan čovjek, pa sve ostalo, i hvala mu na odnosu prema reprezentaciji", rekao je Mitrović.

“Morača” dobro zapamtila Vilbekina

U odnosu na pobjedu protiv Španije, Turska će biti jača za naturalizovanog Amerikanca, plejmejkera Skotija Vilbekina, najboljeg strijelca Makabija, koji je od 2015. do 2018. godine igrao za Darušafaku.

Za Vilbekina, koji je u prvom meču u Ankari upisao samo dva poena (šut 5-0), i to sa linija bacanja, to će biti povratak u “Moraču” nakon mjesec i po dana, nakon što je u Podgorici slavio sa Makabijem protiv Budućnosti (78:68). Vilbekin je bio ubjedljivo najbolji igrač tog meča, sa 28 poena (5-4 za dva poena, 11-6 za tri), pet asistencija i četiri skoka.

"Vilbekin je glavna zvijezda ekipe, ali tu su i svi ostali iz Efesa, Fenerbahčea. Svi klubovi su dali svojim igračima zeleno svjetlo da igraju u ovim kvalifikacijama", zaključio je Mitrović.

Bonus video: