Uradio je ono što nije nijedan NBA igrač prije

Nisam nikad pomislio da bih mogao išta slično da uradimo. Ne znam da li bih mogao da to postignem da sam igrao do kraja. Trebalo bi da utakmica bude nezivjesnija"
51 pregleda 3 komentar(a)
Klej Tompson, Foto: Reuters
Klej Tompson, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.12.2016. 12:00h

Klej Tompson se sjeća noći kada je Kobe Brajant postigao 81 poen protiv Toronta 22. januara 2006.

Tada tinejdžer koji je odrastao u Los Anđelesu, sin bivšeg NBA igrača, imao je karte za tu utakmicu, ali nije otišao.

Skoro 11 godina kasnije, Tompson je uradio nešto slično postigavši 60 poena u pobjedi Golden Stejta nad Indijanom od 142-106.

"Nisam nikad pomislio da bih mogao išta slično da uradimo. Ne znam da li bih mogao da to postignem da sam igrao do kraja. Trebalo bi da utakmica bude nezivjesnija", našalio se Tompson posle meča.

Tompson je svakako ušao u istoriju jer je 60 poena postigao za svega 29 minuta, što nije uspio niko prije njega.

"Znali smo da on to može", kazao je njegov trener Stiv Ker pod kojim je Tompson postavio NBA rekord po broju poena u jednoj četvrtini kada je ubacio 37 Sakramentu prošle godine.

Tompsonov prethodni rekord po broju koševa je bio upravo u toj utakmici sa ukupno 52, a protiv Indijane je postigao 8 trojki, i 21 od ukupno 33 šuta.

Posljednji put je neko postigao 60 poena u NBA prošle godine kada se Kobe Brajant spektakularno oprostio, a prije njega je to uradio LeBron Džejms sa 61 poenom 2014.

Tompson je postigao 17 poena u prvoj, 23 u drugoj i 20 u trećoj četvrtini, a čitavu četvrtu je presjedio na klupi. U istoriji tima su samo dvojica još igrača postigla preko 60 poena, i to dva puta Vilt Čemberlen i jednom Rik Beri.

Bek Golden Stejta je oborio rekord i po broju koševa koje je jedan igrač dao Indijani, a prethodni rekorder je bio Džordž Gervin sa 55.

Tompson je priznao da je tražio od Kera da igra posljednju četvrtinu. "Utakmica je bila već odlučena, nisam ni pomislio na to", kazao je Ker.

Bonus video: