Može li Vestbruk da obori 54 godine star rekord?

Jedini košarkaš koji je na kraju sezone imao prosječno dvocfrene brojke u poenima, skokovima i asistencijama bio je legendarni Oskar Robertson, koji je sezonu 1961/62 završio sa prosjekom od 30,8 poena, 12,5 skokova i 11,4 asistencije.
0 komentar(a)
Vestbruk, Foto: Reuters
Vestbruk, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.11.2016. 16:24h

Početak NBA sezone obilježio je Rasel Vestbruk.

Plejmejker Oklahome sinoć je zabilježio novi, osmi "tripl-dabl", ukupno 45. u karijeri - 27 poena, 18 skokova i 14 asistencija u pobjedi nad Njujorkom.

Vestbruk je, bar za sada, u drugi plan bacio dvije najveće košarkaške zvijezde današnjice – Lebrona Džejmsa i Stefa Karija.

To što je on uradio na 19 uvodnih utakmica sezone, nije nikada niko u posljednjih 55 godina.

U tri kategorije ima dvocifren prosječni učinak – 30,9 poena, 11,3 asistencije i 10,3 skoka po meču, pa se košarkaška javnost pita može li izdržati takav tempo i ostati u tripl-dabl skoru do kraja sezone.

Jedini košarkaš koji je u tome uspio bio je legendarni Oskar Robertson, koji je sezonu 1961/62 završio sa prosjekom od 30,8 poena, 12,5 skokova i 11,4 asistencije.

"Svako veče izlazim na teren kako bih se takmičio na najvišem nivou i zahvalan sam što mogu da igram igru koju volim. Moje igre su došle kao posljedica toga što sam napredovao i što sam postao mnogo strpljiviji. Prije je bilo drugačije, nisam bio toliko staložen, a sada racionalnije reagujem u određenim trenucima", kazao je Vestbruk.

Ukoliko nastavi ovim tempom, Vestbruk bi do kraja sezone mogao da dođe do 32 tripl-dabl učinka, više nego što su u cijeloj karijeri imali asovi poput Majkla Džordana, Kobija Brajanta, Čarlsa Barklija, Skotija Pipena…

"Ne razmišljam na takav način, ne interesuju me brojke, odnosno ne opterećujem se njima. Želim da uživam I pomognem timu koliko najviše mogu", kazao je Vestbruk.

Nije, naravno, sve idealno. Vestbruk je drugi strijelac i asistent lige, ali i drugi po izgubljenim loptama – čak 5,5 po utakmici (više ih ima samo Džejms Harden).

Nije, međutim, to čudno s obzirom na to da je odlaskom Kevina Durenta postao apsolutni i jedini lider ekipe, koja će se, prema prognozama, grčevito boriti za plej-of.

Ako u tome uspije, Oklahoma će moći da zahvali isključivo i samo – Raselu Vestbruku, trenutno najdominantijem košarkašu planete.

Bonus video: