KSCG suspendovao Budućnost, a da li će Španci Unikahu, Valensiju...?

“Morali smo da donesemo odluku o suspenziji, ali odluka važi samo ako je Fiba primijeni na sve klubove učesnike Evrokupa. Ako bilo koga Fiba abolira, mi ćemo da povučemo odluku o suspenziji”, rekao je generalni sekretar KSCG Petar Popović
75 pregleda 8 komentar(a)
Unikaha - Budućnost Voli, Foto: Eurocupbasketball.com
Unikaha - Budućnost Voli, Foto: Eurocupbasketball.com
Ažurirano: 25.11.2016. 14:52h

Košarkaška rašomonijada se nastavlja – KSCG je danas suspendovao Budućnost Voli iz domaćih takmičenja, na preporuku Fibe, a zbog toga što crnogorski šampion učestvuje u Evrokupu.

To znači da Budućnost neće moći da igra nacionalno prvenstvo, nakon što završi sezonu u ABA ligi.

KSCG je dobio rok od svjetske kuće košarke da preduzme mjere protiv “odbjeglog” kluba, jer će u suprotnom reprezentacija biti suspendovana iz međunarodnih takmičenja.

KSCG je ranije saopštavao da će “poštovati preporuke Fibe” u otvorenom sukobu sa Evroligom.

Riječ je, međutim, o sukobu mnogo širih razmjera, jer nacionalni savezi drugih zemalja su, takođe, u obavezi da postupe po zahtjevima Fibe.

A to znači da, recimo, Unikaha, Valensija, Bilbao i Mursija ne bi smjeli da igraju Endesa ligu, Bajern da učestvuje u njemačkom šampionatu, Lokomotiva i Uniks u VTB ligi, a ta takmičenja su uveliko u toku.

Veliko je, međutim, pitanje da li će španski ili njemački nacionalni savez usred sezone kazniti i eliminsati klubove iz nacionalnih takmičenja.

Zbog toga je i KSCG “rezervisano” suspendovao Budućnost.

“Morali smo da donesemo odluku o suspenziji, ali odluka važi samo ako je Fiba primijeni na sve klubove učesnike Evrokupa. Ako bilo koga Fiba abolira, mi ćemo da povučemo odluku o suspenziji”, rekao je generalni sekretar KSCG Petar Popović.

Bonus video: