Novak: Iz FIBA Lige šampiona u Evroligu

0 komentar(a)
FIBA Liga šampiona, Foto: Wikipedia.org
FIBA Liga šampiona, Foto: Wikipedia.org
Ažurirano: 23.11.2016. 14:55h

Generalni sekretar FIBA Evrope Kamil Novak pričao je nakon žrijeba za Eurobasket 2017. u Istanbulu o aktuelnostima vezanim za evropska klupska takmičenja.

Kao što je poznato, ove jeseni kompanija ECA organizuje Evroligu (16 timova) i Evrokup (20), a FIBA Ligu šampiona, u kojoj učestvuje 40 timova.

Ta dva sistema trenutno su potpuno razdvojena, ali FIBA želi da se to promijeni već od naredne sezone.

"Stav FIBA prema Evroligi je bio i ostao vrlo jasan. Mi pregovaramo sa njima, slali smo im predloge i bili blizu sporazuma, ali ga je druga strana na kraju odbacila. Na posljednjem sastanku smo predložili da Evroliga zadrži najjače takmičenje, a nama da prepusti drugo, ali oni su htjeli 40 timova i dva takmičenja. Možemo da napravimo ustupak, ali ne toliki", rekao je Novak i nastavio:

"ECA ima monopol na organizaciju Evrolige, a mi zahtijevamo da makar Evrokup i Liga šampiona budu tretirani ravnopravno. Bilo bi fer da i osvajaču Lige šampiona bude garantovano mjesto u Evroligi".

On je negirao da je FIBA vršila pritisak na klubove koji su odlučili da se takmiče u Evrokupu, ali ne krije da se na takvo opredjeljenje ne gleda blagonaklono.

Zato je FIBA odbranu svojih interesa prepustila nacionalnim savezima, koji do 25. novembra treba da obavijeste krovnu organizaciju šta su preduzeli prema klubovima učesnicima Evrokupa.

Bonus video: