Nova lica NBA timova na Jugoistoku

Za Vučevića se ostaje da se vidi kakvu mu je ulogu Vogel namijenio, nema nikakve sumnje da je Vučević kalibar za startnog centra, ali pošto mu defanziva nije jača strana igre, iako je i tu mnogo napredovao, u američkim medijima se često pominje mogućnost trejda
68 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 02.11.2016. 17:30h

Atlanta Hawks

Atlanta je ekipa koja je odlučila da presječe, shvativši da je bolje da ulazi u boom or bust situaciju, nego da životari u nekom mediokritetskom stanju gdje će druga runda plej-ofa biti apsolutni maksimum. Ključ ekipe je predat mladom njemačkom plejmejkeru Denisu Šroderu koji je prošle godine pokazao na momente da ima ogroman potencijal i olakšao odluku da se Džef Tig pošalje u Indijanu.

Koliko Atlanta i sjajni trener Majk Budenholcer imaju povjerenja u Šrodera pokazuje i to što mu je jedina zamjena Malkolm Dilejni, koji nikada nije igrao u NBA iako ima 27 godina, a poznat je po odličnim rolama u Evropi u dres Bajerna iz Minhena i Kubanja. Vrlo bitnu ulogu će igrati tandem na poziciji beka šutera i niskog krila – Kajl Korver i Kent Bejzmor. Dok je Bejzmor prošle godine imao „breakout“ sezonu, i od igrača koji je bio klasični NBA putnik koji mijenja timove dva puta godišnje, postao legitimni starter, defanzivna napast i šuter koga ne smijete ostaviti samog na distanci, Korver je imao potpuno suprotnu sezonu. Jedan od najboljih šutera lige je puno radio preko ljeta kako bi ušao u formu koja će mu omogućiti da se izbori za dobre šut pozicije, jer mehanika nije sporna, ali djelovalo je kao da je prošle sezone bio suviše spor za NBA ligu i protivnici su ga lako zatvarali.

Od toga da li će Korver biti sposoban da se vrati na nivo od pretprošle sezone (bio čak i All-Star) i da li će Bejzmor biti konzistentan (u drugom dijelu prošle sezone počeo da pada), umnogome će zavisiti šanse Atlante za ozbiljnu plejof borbu. Na poziciji 4 i 5, Atlanta ima jedan od zanimljivijih tandema lige: Pol Milsap i Dvajt Hauard. Milsap je godinama jedan od najpotcjenjenjih NBA igrača, sjajan defanzivac, veoma solidan šuter, sposoban da igra u reketu i spolja, sjajan bloker za svoju visinu, odličan kradljivac lopti, a sada mu je pridružen klasični sidraš u vidu nekada jedne od najvećih NBA zvijezda.

Hauard se potpuno izgubio od odlaska iz Orlanda i prijaće mu odlazak iz Hjustona gdje nije uspio da se poveže pravilno sa Džejmsom Hardenom. U Atlanti ima jasnu ulogu i od njega se očekuje vrlo dobra sezona ukoliko ne bude imao problema sa povredama, a čini se da problem kompatibilosti sa Milsapom nema, jer je Milsap igrač koji može da raširi i omogući Dvajtu da igra jedan na jedan sa protivničkim centrom, a plus je okružen sa još trojicom dobrih do odličnih šutera.

Glavni problem Atlante može biti klupa, jer tu su uz Dilejnija i plahoviti šuter Tim Hardavej Junior na kog se ne možete osloniti u posljednjoj četvrtini, sjajni defanzivac, ali limitiran u napadu – Tabo Sefološa, veteran Kris Hamfris, vječno povrijeđeni Tijago Spliter, pa tu dodatnu vrijednost može dati samo dobra sezona nekog iz dvojca Majk Skot i Majk Muskala.

Šarlot Hornets

Hornetsi su automatski jedna od zanimljivijih ekipa Istoka jer im je vlasnik legendarni Majkl Džordan.

Džordan je doista prešao težak put od potpune katastrofe sa Bobketsima, a oporavak njegovog imidža u vođenju ekipe se poklopio sa promjenom imena i tada je počelo stvaranje ozbiljne ekipe.

Najzaslužniji za proboj Šarlota je plejmejker Kemba Voker koji je prošle sezone eksplodirao, preuzeo u potpunosti lidersku poziciju i konačno počeo da radi stvari zbog kojih je bio obožavan na Konektikat univerzitetu, a to je ono što je teško prevodivo, a Amerikanci jednostavno kažu „clutch“, odnosno preuzimanje odgovornosti za posljednji napad, dionicu i slično.

Konzistentnost Vokerovog šuta je jedno od glavnih pitanja i faktora uspjeha, ali ekipa oko njega bi trebalo da bude bolja i da ga rastereti i omogući više prostora za šut i ulaze. Na pozicijama 2 i 3 će biti dosta rotacija ukoliko svi budu zdravi.

Tu je sjajni francuski univerzalac Nikolas Batum koji može da čuva i da igra od 2 pa sve do pozicije 4, bek Džeremi Lemb koji je svojevremeno bio dio trejda za Hardena i za kog se Oklahoma nadala da bi mogao da ga naslijedi, ali je tek prošle sezone pokazao na momente taj potencijal, a tu je i Majkl Kid-Gilkrist, koji je uglavnom bio poznat po svom jako neobičnom šutu.

On je radio na tome i sada ima sasvim solidnu mehaniku i biće veća prijetnja spolja, pa će to uz standardno jaku defanzivu, unijeti novu dimenziju u igru Šarlota, ali će veliko pitanje da li će MKG proći bez povreda, jer je zbog ramena propustio skoro čitavu prošlu sezonu (nije počeo sezonu, vratio se pa obnovio povredu posle svega nekoliko utakmica).

Nov igrač u toj rotaciji je iskusni Italijan Marko Belineli čiji će zadatak biti isti kao što je bio u svim prethodnim timovima – da pogodi koju trojku sa klupe. Na centarskim pozicijama ima dosta zanimljivih igrača – od Marvina Vilijamsa koji je imao odličnu sezonu prošle godine kao trojkaš i skakač, do nešto visočijih, ali igrača vrlo sličnog tipa kao što su Spenser Hos i „sofomor“ Frenk Kaminski. Pod reketom će biti Roj Hibert, koji se nada povratku na stare staze u defanzivnim šemama Kliforda i bez opterećenja da mora naročito ofanzivno da doprinese, a u slučaju da bude povrijeđen, spreman je da uskoči Kodi Zeler koji je prošle godine uglavnom bio starter.

Majami Hit

Majami Hit ulazi u potpuno novu eru, onu bez ikone tima (čak i u vrijeme dok je tu bio LeBron), bez Dvejna Vejda koji je odlučio da ode u Čikago.

Osim Vejda, efektivno u ekipi nema ni posljednjeg člana velike trojke koji zbog krvnih ugrušaka ne može da počne sezonu, a veliko je pitanje i da li će se ikad više vratiti, naravno radi se o Krisu Bošu. Majami i guru tima Pet Rajli su upravo zbog Boša i načina na koji je tretiran, bili meta žestokih kritika, ali surovo racionalni Rajli nema nikakve dileme i Boš će biti otpušten negdje u martu kako bi njegova plata što manje opterećivala Majami.

Glavna zvijezda ekipe sada je centar Hasan Vajtsajd, čovjek koji je prije par sezona doveden kao kratkoročno rješenje i igrač za kog se znalo da je veliki potencijal, ali je do tada tumarao po razvojnoj ligi i Kini. Prošle godine je potvrdio da se ne radi o slučajnosti, uz trenera Erika Spolstru je smirio glavu i sada je dobio ogroman ugovor, te se oko njega gradi ekipa.

Veliko pitanje u Majamiju je status Gorana Dragića, sjajnog slovenačkog plejmejkera, čija je prošla sezona bila ispod očekivanja, a za kog se čini da se svi slažu da je bolje da promijeni sredinu i često se kao destinacija pominje Sakramento. Uz Vajtsajda, Majami se nada da će mladi tandem na pozicijama 2 i 3 biti igrači za budućnost ekipe, a to su Džoš Ričardson i naročito Džastis Vinzlou.

Vinzlou je neočekivano pao na dan drafta i došao u Majami gdje je imao sasvim solidnu sezonu, naročito u defanzivi i Rajli ima velika očekivanja od njega. Ričardson je eksplodirao u drugom dijelu prošle sezone i bio čak i ruki mjeseca, pa će ove sezone biti starter čim se oporavi od povrede.

Ostali igrači ne mogu naročito puno da ponude, tu su nekadašnji treći pik Dion Vejters, od koga vjerovatno niko više ne očekuje velike stvari, zatim nekadašnji drugi pik Derik Vilijams koji je solidan igrač sa klupe, zanimljivi Tajler Džonson, dok ostatak ekipe popunjavaju veterani kao što su Džoš MekRoberts, Judonis Haslem, Vejn Elington, Džejms Džonson, Luk Bebit...

Orlando Medžik

Orlando Medžik je ekipa koja od odlaska Dvajta Hauarda vuče jako nekonzistentne poteze i njihov GM Rob Henigan je bio pritajena katastrofa ovih godina, sa puno nelogičnih poteza koji su kvarili povremene dobre.

Orlando je ove godine dobio sjajnog trenera, defanzivnog mastermajnda Frenka Vogela i on i Henigan su odmah počeli da kroje ekipu po svom ukusu. Na pleju je zadržan Elfrid Pejton kome je defanziva zaštitni znak, ali koji je već sada jedan od najgorih šutera sa pozicije plejmejkera u NBA, sa pozicije beka je otišao Viktor Oladipo u trejdu za Serža Ibaku, a starter je Francuz Evan Furnije koji je jedini šuter iz top klase u osnovnoj rotaciji.

Na krilu će Vogel pokušati da eksperimentiše sa mladim Eronom Gordonom, koji ima nevjerovatne predispozicije i sjajan je u odbrani, ali ostaje da se vidi koliko je u međuvremenu razvio šut, jer će u suprotnom ostati samo na tome da se divimo spektakularnim zakucavanjima . Na poziciji 4 je odlični Ibaka koji u napadu može da pogodi sa distance, a naravno pogađate, trejdmark je defanzivna igra i on je godinama jedan od vodećih blokera lige.

Na centarskoj poziciji je centar crnogorske reprezentacije i jedan od najboljih ofanzivnih centara, kao i jedan od najboljih skakača lige.

Za Vučevića se ostaje da se vidi kakvu mu je ulogu Vogel namijenio, nema nikakve sumnje da je Vučević kalibar za startnog centra, ali pošto mu defanziva nije jača strana igre, iako je i tu mnogo napredovao, u američkim medijima se često pominje mogućnost trejda.

Kao destinacija se pominje Nju Orleans, koji bi vjerovatno ponudio pika prve runde, ali s obzirom kakve je trejdove Henigan ranije radio (Tobajas Heris npr.) ne bi čudilo da Vučević ode i za daleko manje od svoje vrijednosti.

U slučaju da se to dogodi, centar će biti defanzivno čudovište u vidu Bizmaka Bijomba, koji je iskoristio prostor u Torontu prošle godine i potpisao mastan ugovor sa Orlandom. Najveći izazov za Orlando će biti razvijanje ofanzivnih šema, jer je ekipa veoma čudnog sastava, naročito kad je u pitanju napad, a Vogel ni sam nije baš poznat po kreativnosti na toj strani terena. Sa klupe će uskakati Hrvat Mario Hezonja, veteran Džef Grin i plejmejker Di-Džej Ogustin, ali realno – Orlando se teško može nadati plejofu.

Vašington Vizardsi

Vašington Vizardsi su ekipa koja stagnira već par godina i koja iznenađujuće malo radi da to promijeni.

Trener Skot Bruks je došao sa namjerom da pokaže da je bio nepravedno kritikovan za rad u Oklahomi, ali do sada nije uspio naročito da razuvjeri ljude da su finala Tandera bila i njegova zasluga, a ne proizvod suvog kvaliteta igrača koje nije uspio da dovede do prstena.

Nesumnjivi lider ekipe je plejmejker Džon Vol, možda i najbrži igrač lige čiji je šut dosta napredovao, a vizija igra i sposobnost pronalaženja igrača je već sada u elitnom krugu NBA.

Na pozicija 2 je Bredli Bil, a njih dvojica, kada su u formi i zdravi predstavljaju jedan od najboljih bekovskih tandema (uz duo Golden Stejta Kari i Tompson jedino potencijalno može da konkuriše svježi dvojac Oklahome Vestbruk – Oladipo).

Problem sa Bilom su hronične povrede koji je u četiri sezone samo jednom startovao preko 60 puta, ali je Vašington odlučio da produži ugovor i preuzme rizik. Niži dio petorke čini i krilo Oto Porter koji je prošle sezone pokazao da ima veliki potencijal i očekuje se da preuzme veću rolu ove sezone. Na četvorci je problematični Markif Moris, čiji karakter je veoma upitan, ali se igrački dobro uklapa pored iskusnog poljskog centra Marsina Gortata, jednog od najkonzistentnijih igrača u NBA, ali i igrača čiji je limit očigledan.

Vašingtonova klupa je prava misterija jer je puna nekadašnjih velikih talenata. Volova zamjena je Trej Burk koji je ranije projektovan za startnog pleja Jute, tu je iskusni strijelac Markus Torntnon, vrlo talentovani Keli Oubre, iz Evrope je stigao čuveni Čeh Tomaš Satoranski, a rotaciju pod reketom popunjavaju Endrju Nikolson i iskusni Ian Mainmi. Jasno je da Vašington mora da proba da razdrma ekipu, ali racionalno i sa realnim pristupom, a ne kao ljetos u jurnjavi za Djurentom gdje je očigledno bilo da nemaju nikakve šanse.

Galerija

Bonus video: