Klivlend prvi, Džordž, Vejd, Dramond drugi

Sve i dalje zavisi od Pol Džordža – prošla sezona mu je bila prva nakon teške povrede, u ovoj se čini nikad ljućim i spremnijim da svrgne Kralj Džejmsa sa trona. Za Indijanu da napravi nešto posebno ove sezone, Pol Džordž mora biti u prva tri kandidata za MVP, na što će on nesumnjivo ciljati. Indijana će igrati fenomenalnu košarku i nadamo se okršaju sa Klivlendom u finalu Konferencije.
58 pregleda 0 komentar(a)
Central Division, Foto: Twitter
Central Division, Foto: Twitter
Ažurirano: 27.10.2016. 15:46h

Cleveland Cavaliers

Otišli: Metju Delavedova, Saša Kaun, Timofej Mozgov, Mo Vilijams

Došli: Kris Andersen, Majk Danlivi, Markel Braun, Kej Felder

Ove sezone, najveće pojačanje aktuelnih šampiona je, vjerovali ili ne, produžavanje ugovora sa Džej Ar Smitom, uprkos brojnim peripetijama. Klivlend je drugu sezonu zaredom zbog problema sa ugovorom jednog od ključnih igrača u nekompletnom sastavu počeo pripreme za sezonu – prošle godine je problem bio oko Tristan Tompsona. Najveće pitanje koje se postavlja Klivlendu je da li mogu savladati Golden Stejt sa Kevin Djurentom, u već projektovanoj reprizi finala. Zaista, teško je zamisliti da Lebron i sedmi put zaredom ne uđe u veliko finale imajući u vidu da je Kajri Irving još u fazi karijere kad podiže formu, a s obzirom šta je radio do sad, pozicija najboljeg plejmejkera (možda i igrača?) na Istoku se čini zacementiranom u narednom periodu. Kevin Lav će biti još bolji, smršao je, pokretljiviji je, a u predsezoni je podsjetio na dominatora kakav je bio u Minesoti. Čening Fraj će igrati mnogo više, i sa njim u postavi Klivlend može da zasipa dalekometnom paljbom sa svih pozicija. Šampione ove godine treba gledati i zbog ruki-sofomor para Kej Felder-Džordan Mekre. Ovaj drugi se već profilisao u veoma plodnog zatrpavača mrežice i biće zanimljivo vidjeti koliko će njegov učinak omogućiti prvoj postavi minute odmora na klupi. Konjanička mašinerija će i ove sezone da gazi, Lebron će da bilježi rekordne brojke u rekordno maloj minutaži, TT da dominira u skoku a Kevin Lav se vraće u Ol-star postavu Istoka.

Projekcija: 1. mjesto

Indiana Pacers

Otišli: Džordž Hil, Džordan Hil, Solomon Hil, Taj Loson, Ian Mahinmi

Došli: Džef Tig, Eron Bruks, Džeremi Evans, Al Džeferson, Kevin Serafim, Tedijus Jang

Indijana je ekipa koja je vjerovatno najbolje prošla u prelaznom roku. Spori i nestabilni plejmejker Džordž Hil je zamijenjen Džef Tigom, koji je, uprkos lošoj sezoni u Atlanti, pokretljiviji penetrator a podjednako dobar defanzivac. Nisam siguran zašto je doveden Al Džeferson, osim da malo poveća nivo inteligencije u reketu, ali on se ionako neće naigrati ukoliko zdrav ostane vrhunski sofomor Majls Tarner, koji je prošle godine bio jedan od najpotcjenjenijih mladih igrača u ligi. Sjetimo se fenomenalne blokade nad Lebronom, borbe za skokove i ogromnog pikenpop potencijala zbog umijeća sa poludistance. Kad se tu doda i Tadija Jang, reket Indijane se čini nikad čvršćim, još od Dejvid Vest-Roj Hibert kombinacije. Sve i dalje zavisi od Pol Džordža – prošla sezona mu je bila prva nakon teške povrede, u ovoj se čini nikad ljućim i spremnijim da svrgne Kralj Džejmsa sa trona. Za Indijanu da napravi nešto posebno ove sezone, Pol Džordž mora biti u prva tri kandidata za MVP, na što će on nesumnjivo ciljati. Indijana će igrati fenomenalnu košarku i nadamo se okršaju sa Klivlendom u finalu Konferencije.

Projekcija: 3. ili 4. mjesto

Detroit Pistons

Otišli: Džoel Entoni, Stiv Blejk, Džodi Miks, Entoni Toliver, Spenser Dinvidl

Došli: Boban Marjanović, Iš Smit, Džon Luer

DIIIIIIII-TROIT BASKETBOL! će opet da se ori u Palati, fanovi nisu imali ovoliko razloga za optimizam još od šampionskog prstena sredinom prošle decenije. Pistonsi su očuvali roster i doveli par pojačanja, od kojih je naravno najzanimljiviji dobroćudni džin iz Zaječara – Bobi Marjanović. Iskreno, nisam siguran koliko će se ove godine Bobi naigrati, iako je plaćen 21 milion. Aron Bejns, rezerva nedodirljivom Dramondu je vrhunsku formi sa Olimpijade prenio i na predsezonu, a tu je i sve bolji Džon Luer iz Feniksa, koji će pokrivati 4orku ali i 5icu po potrebi. Pomenuti Dramond je i dalje najveća zvijezda, bilježiće preko 12 skokova po utakmici i biti neuništiva pikenrol kombinacija sa Redži Džeksonom, ali čovjek koji će da napravi konačan iskorak ka Ol-star materijalu je Kentavijus Koldvel Poup, poznatiji kao Kej Si Pi. Vječito ispod radara u odnosu na vršnjake sa drafta – Đianis Antetokunpa, Oladipa, Mekoluma, Karter-Vilijamsa, Adamsa i Gobera, Kej Si Pi praktično nema slabe tačke u svojoj igri. Polako postaje jedan od najboljih šutera u ligi, sa fenomenalnim ulazom i čvrstinom u odbrani.. Sofomor Stenli Džonson je isto veliki potencijal, posebno u odbrani i on vremenom mora da zasluži mjesto u startnoj petorci. Kad bi Redži Džekson ostao zdrav veći dio sezone, kao što neće, i kad bi se nekako Markus Moris i Tobajas Heris manje ispucavali, Detroit bi imao legitimne šanse da se domogne ne samo plej-ofa, već i (polu)finala Konferencije.

Projekcija: od 5. do 8. mjesta

Chicago Bulls

Otišli: Derik Rouz, Joakim Noa, Toni Snel, Entoan Mor, Po Gasol, Eron Bruks, Džastin Holidej

Došli: Dvejn Vejd, Ražon Rondo, Robin Lopez, Majkl Karter-Vilijams, Spenser Dinvidl, Ajzea Kenan, Džerian Grent

Traumatična Derik Rouz era u Čikagu je završena – povredama sklon plejmejker i nekadašnji MVP lige je prešao u Nju Jork, a gazdi kuće Džimi Batleru su se pridružili veterani Ražon Rondo i Dvejn Vejd, koji zajedno imaju 4 prstena. Da Čikago cilja na najveće domete javna je tajna, strah jedino leži u izvodljivosti uigravanja tolikog broja pristiglih košarkaša. Šteta što su se morali rastati sa Entvan Morom, koji je već u predsezoni pokazao da će biti veliko pojačanje za Nju Orleans, a apsolutno mi nije jasan trejd Karter-Vilijamsa za Toni Snela. Toni Snel, za kog se do prije dvije sezone mislilo da može da dostigne nivo Kavaj Lenarda, nije dobio dovoljnu minutažu protekle godine a jedan je od rijetkih u ovom timu koji umije da šutne košarkašku loptu. Čikago možda ima i najbolju klupu u Konferenciji: Dag MekDermot i Nikola Mirotić su ubojita ofanzivna rješenja, a Bobi Portis agresivni centar sa mekom rukom. Dobre minute bi mogli da dobiju i Felicio i Dinvidl, koji uopšte nisu loše izgledali u ljetnjoj ligi i predsezoni. Na kraju, tu je prva zvijezda protekle ljetnje lige – fenomenalni ruki Denzel Valentajn, koji tek treba da se oporavi od povrede. Čikago zaista ima pregršt igrača koji mogu ove sezone da eksplodiraju a na talentovanom Fred Hoibergu je da posloži kockice na pravi način.

Projekcija: od 3-6 mjesta

Milwaukee Bucks

Otišli: Džered Bejlis, Majkl Karter-Vilijams, Tajler Enis, Grivis Vaskez, Ou Džej Mejo

Došli: Majkl Bizli, Metju Delavedova, Toni Snel, Mirza Teletović, Džejson Teri

Milvoki izgleda fantastično, atraktivno, uzbudljivo. Platio bih da im gledam treninge. Ono što će Džabari Parker i Đianis ,,ljudski alfabet'' Antetokunpo da rade ove sezone će se teško moći riječima opisati. Kris Midlton će da zasipa sa bekovske pozicije, Majls Plamli i Džon Henson da se bore za svaki skok a i dalje nisam siguran koliko prostora će imati Greg Monro i na čiju štetu, jer je tip igrača koji traži loptu na niskom postu i kad je dobije, nema naviku da je prosljeđuje dalje. Delavedova će pod dirigentskom palicom Džejson Kida postati jedan od najtraženijih plejeva u ligi, zbog svoje nesebičnosti i fanatizma u defanzivi, a šut je popravio toliko da više nije onaj mali Australijanac od prije dvije godine kog možeš ostaviti samog na trojci. Majkl Bizli će možda imati utakmice po 30 poena, ali većinom će da solira i ciglari, nisam siguran ni u njegovu ulogu na terenu. Moj najomiljeniji ruki ove sezone – Ton Mejker, sa svojih 215 cm i savršenom kontrolom lopte i šutom, tek treba da dokaže da može da igra sa najjačima. Milvoki sa svojom mladošću, skočnošću i rasponom ruku će otkinuti bodove mnogim favoritima, ali je pitanje koliko će biti dobri u kontinuitetu i da li će postići dovoljan broj pobjeda u nikad jačem Istoku.

Projekcija: borba za plej-of

Bonus video: