Bertomeu: Evroliga nije zatvoren sistem i vodićemo računa o sportskim rezultatima

"Današnji navijač nije onaj koji dva sata sjedi pored televizora i gleda utakmicu, današnji navijač želi da bude učesnik", smatra Bertomeu
78 pregleda 0 komentar(a)
Đordi Bertomeu, Foto: ARA.CAT
Đordi Bertomeu, Foto: ARA.CAT
Ažurirano: 27.10.2016. 10:45h

Prvi čovjek Evrolige Đordi Bertomeu kazao je u razgovoru za “Vijesti” da će organizacija koju vodi istrajati na putu reforme evropske klupske košarke, bez obzira na prepreke i pokušaje da se uspori.

Bertomeu smatra da je novi format Evrolige sa 16 klubova pogrešno porediti i nazivati evropskom verzijom NBA lige, te da su kriterijumi u formiranju novog takmičenja bili sportski, s tim da se vodilo računa ne samo o godišnjim, već i o rezultatima, koje su klubovi postizali u prošlosti.

Kako se osjećate sada, kada su počele sezone u Evroligi i Evrokupu?

“Veoma sam uzbuđen, ali, takođe, imam osjećaj odgovornosti. Uzbuđen sam, jer smo radili veoma naporno da bismo pravu evropsku ligu pretvorili u realnost i takmičenje u kome će najbolji timovi kontinenta igrali jedan protiv drugog svake sedmice. Osjećam odgovornost, zato što je korak koji smo napravili, zapravo, velika odgovornost prema našim klubovima, koji su nam vjerovali i podržavali nas u nastojanjima da dođemo do toga”.

Šta očekujete u prvoj sezoni nove Evrolige?

“Sa novim formatom naši klubovi imaće mogućnost da razvijaju sportske projekte bazirane na modernim poslovnim planovima - srednjeročnim i dugoročnim - koji će olakšati njihovu održivost. Klubovi će moći da ponude njihovim partnerima veće izlaganje na tržištu, sa mnogo više mogućnosti da se poveća broj navijača, da se razvije dosljedna strategija prodaje ulaznica i da se poboljšaju ugovori sa vlasnicima dvorana, zbog preciznog kalendara. Rast prihoda lige, koji je veći od 50 odsto nego ranije, pomoći će klubovima da ponude bolje usluge navijačima, koji će gledati najbolje moguće utakmice između najboljih timova, svake sedmice, od oktobra do maja. Moći će, takođe, da uživaju u mnogim pogodnostima van terena, koje će promijeniti predstavljanje Evrolige u dvoranama, televizijama i kompletnom digitalnom okruženju, koje je danas od ogromne važnosti našim navijačima”.

Smatrate li da je bila hrabra odluka da promijenite format i da samo 16 klubova bude dio evropske elite?

“Još 2011. godine imali smo veoma produktivan sastanak sa našim akcionarima, kojima smo predstavili dugoročni plan sa brojnim koracima, koji bi trebalo da se naprave, da bi posljednji bio - takmičenje koje je upravo počelo. Imali smo podršku jedne od najvećih marketinških agencija na svijetu WME/IMG, koja je prepoznala sportski i tržišni kvalitet Evrolige i Evrokupa. Ako pogledate hronologiju takmičenja, jasno se vidi proces rasta broja utakmica između najboljih timova kontinenta. Uveli smo plej-of, pa povećali broj mečeva u plej-ofu sa tri na pet, promijenili smo Top 16 format sa četiri grupe po četiri ekipe, na dvije grupe po osam".

"Bio je to, dakle, proces koji je doveo do toga da 16 timova igra u ligaškom formatu, što je nešto što se nikada nije dogodilo u evropskim takmičenjima u bilo kom sportu. Što se tiče broja učesnika, ima ih 16 samo zbog restrikcija u kalendaru. Mi bismo, naravno, željeli da ih je više i svjesni smo da postoje timovi koji imaju kvalitet da budu dio Evrolige, ali moraćemo da čekamo drugu fazu da bismo povećali broj učesnika”.

Kako biste opisali trenutne odnose sa FIBA, nakon duge pravne borbe? Mislite li da bi odnosi mogli da budu bolji zbog budućnosti evropske košarke?

“Niko ne može da porekne da smo prošle sezone imali neslaganja sa FIBA po vrlo specifičnim pitanjima, kao što je uvođenje kvalifikacionih rundi za reprezentacije tokom klupskog kalendara takmičenja ili sloboda klubova da igraju u takmičenju u kome žele, bez ikakvih prijetnji nacionalnih federacija, koje su za nas bile potpuno neprihvatljive. Pričali smo nekoliko puta, ponudili im da budu dio ‘nove Evrolige’, jer smatramo da bi FIBA trebalo da bude uključena u ovaj projekat. Nismo, međutim, postigli dogovor. Prošlog novembra predstavili smo veoma ambiciozan projekat, u saradnji sa kompanijom IMG, jednim od lidera sportske industrije, i postavili jasan put, koji ćemo slijediti, bez obzira ko bude pokušavao da nas uspori, jer su klubovi pokazali posvećenost tom putu”.

Kako vidite budućnost evropske košarke?

“Teško je reći sada, jer smo usred veoma važnog trenutka. Lično mislim da moramo da idemo dalje sa modelom, koji navijačima nudi najveći kvalitet, veći od bilo kog drugog modela. Današnji navijač nije onaj koji dva sata sjedi pored televizora i gleda utakmicu, današnji navijač želi da bude učesnik. Moramo da budemo prisutni na najvećem mogućem broju platformi. Moramo da budemo inovativni, ali, istovremeno, da zaštitimo i poštujemo evropsku košarkašku zaostavštinu - konkurenciju i jedinstvenu atmosferu”.

Mnogi misle da je novi koncept Evrolige prvi korak ka evropskoj verziji NBA?

“Želim da razjasnim jedno - aktuelni i prošli formati Evrolige su otvoreniji od većine nacionalnih liga, i daleko od toga da je riječ o zatvorenom sistemu. U postojećem formatu, pet od 16 učesnika dobili su mjesto na osnovu sportskih rezultata. To je prosječno mnogo više prohodnosti nego u domaćim ligama. Mi smo ponosni kada se upoređujemo sa NBA, ali smatramo da je to pogrešno, jer govorimo o dva potpuno drugačija sistema takmičenja, geografski i vrijednosno. Cilj Evrolige je da našim navijačima priredi najbolju košarku u Evropi i mi koristimo iste kriterijume kao bilo koje drugo takmičenje - sportske rezultate. Jedina razlika je u tome što uzimamo u obzir i rezultate u prošlosti i na godišnjem nivou. Evropska sportska kultura navikla je da samo godišnji rezultati vrijede, ali da li je pošteno da neki tim koji je jednom osvojio domaće takmičenje bude u prednosti u odnosu na tim koji je bio deset puta šampion u 11 godina? Ovo je stvar o kojoj se, naravno, može diskutovati, ali mi smo odlučili da uzmemo u obzir i trenutne i istorijske rezultate u određivanju timova koji će učestvovati”.

Podrška ABA ligi, zahvalnost Budućnosti

Šta mislite o ABA ligi - da li je to dobar projekat ili takmičenje koje može da bude problem za eks-Ju košarku?

“Uvijek smo naglašavali da je koncept ABA lige pozitivan za jadransku regiju. Imati najbolje timove iz različitih zemalja sa takvom košarkaškom kulturom uvijek je pozitivan projekat za košarku. Crnogorski šampion Budućnost Voli učestvuje u Evrokupu, uprkos preporukama KSCG.

Kakvu poruku imate za Budućnost i zvaničnike KSCG?

“Želim da iskažem zahvalnost Budućnosti zbog dosljednosti u izboru da učestvuje u Evrokupu. Svjesni smo da je većina klubova imala prijetnje i pritisak nacionalnih federacija, te da odluka da učestvuju u našem talmičenju nije bila laka. Budućnost, Hapoel Jerusalim ili Lijetuvos Ritas su čisti primjeri dosljednosti koja je bila jača od bilo kakvih prijetnji ili pritisaka, a koja je uticala da se izabere ono što je najbolje za klub. Navijači Budućnosti moći će da uživaju ove sezone u takmičenju kome bivši evroligaški klubovi garantuju top kvalitet. Nadam se da će uživati u sezoni koja će, siguran sam, biti nezaboravna".

Bonus video: