Ludnica u Istanbulu za Fenerom i košarkom

"Naravno da sam svjestan da će javnost pokušati da nam nametne pritisak, ali to je dio posla kojim se bavimo”, kaže Obradović
0 komentar(a)
Evroliga_1, Foto: BETA
Evroliga_1, Foto: BETA
Ažurirano: 23.09.2016. 17:32h

Najatraktivniji učesnik košarkaškog turnira u Zadru je Fenerbahče, finalista Evrolige, a prvi favorit za titulu ove sezone.

Prva zvijezda tima je trener - Željko Obradović, najtrofejniji evropski košarkaški stručnjak, živa legenda ovog sporta.

Obradović treći put u dvorani “Krešimir Ćosić” ima posljednje provjere pred takmičarske obaveze, a početak je bio uspješan. Fenerbahče je turnir otvorio ubjedljivom pobjedom nad Lokomotivom Kubanj - 88:67.

“Organizacija turnira je na veoma visokom nivou, gostoprimstvo ljudi je zaista izvenredno. Mi želimo je da iskoristimo turnir kao posljednji test pred početak zvaničnih utakmica”, kazao je Obradović za “Vijesti”.

U pohod na Evroligu, Obradović ide sa istim timom kao i prošle godine, a jedina promjena je dolazak Amerikanca Nanlija i odlazak Hikmena.

“ To je jedina velika promjena, a imamo nekoliko mladih igrača. Kroz pripremne utakmice pokušavamo da vidimo koliko mogu da nam pomognu ove sezone”, kazao je Obradović.

Na pitanje da li je vrijeme da se sa Fenerom prvi put okiti trofejom, Obradović je odgovorio.

“Nema imperativa. Naravno da sam svjestan da će javnost pokušati da nam nametne pritisak, ali to je dio posla kojim se bavimo Mi moramo da nastavimo da radimo onako kako smo radili do sada i da budemo zaista ponosni na činjenicu da ove godine imamo sedam hiljada pretplatnih karata. To je rekord svih rekorda za jedan košarkaški klub Turskoj i dokaz da nam navijači vjeruju”, ističe Obradović.

Evroliga će ove sezone biti zatvorenog tipa, sa 16 ekipa, igraće se u NBA ritmu. Za neke je to dobro rješenje, za druge i nije, a Obradović kaže da je jedina budućnost evropskog klupskog takmičenja, što veći broj kvalitetnih utakmica...

“To je ono što ljude zanima. Ako neko želi da gleda vrhunsku košarku i želi da kupi godišnju kartu onda sad ima prilku da to uradi, jer će da vidi sve najbolje timove. Do sada to nije bio slučaj, iskreno dešavalo se da najbolji ne igraju jedni protiv drugih. U ovom formatu to se ne može dogoditi, što je dobro za evropsku košarku. Imaćemo ove godine po dva meča sedmično u Evroligi, plus domaća prvenstva. Očekujem da će kvalitet biti na maksimalnom nivou, vjerujem da će svi uživati u tome”, kaže Obradović.

Obradović smatra da je evropskoj košarci potreban NBA model, ali da bi broj učesnika trebalo povećati....

“Mislim da ima još timova koji mogu da igraju Evroligu i da ćemo jednog dana doći do proširenja ovog modela. Treba vremena za to. Ovo je prilika da se vidi taj novi sistem takmičenja, a ja najiskrenije mislim da će uspjeti i da će biti veoma zanimljivo”, kaže Obradović.

Šćepanoviću i Budućnosti želim puno uspjeha

U hali „Krešimir Ćosić“ je jedan bivši Obradovićev igrač, sada u drugačijoj ulozi. Obradović i Vlado Šćepanović sarađivali su u Panatinaikosu. Šćepanović je sada na novom početku.

Obradović je imao je kratku poruku za njega:

“Da bude posvećen i da zna da mu želim sve najbolje. I njemu i svim ljudima iz Budućnosti”, kazao je Obradović.

Tanjević je neko na koga svi mogu da se ugledaju

Crnogorska košarkaška reprezentacija ovog ljeta izborila je nastup na Eurobasketu. Bogdan Tanjević je vratio hemiju u ekipu, pokazao da je veliki majstor svog posla...

“Trošiti riječi i pričati o Boši Tanjeviću, nama koji ga poznajemo, je nepotrebno. Čovjek koji je posvećen košarci., koji nakon toliko godina bavljenja trenerskim poslom ima ogroman entuzijazam koji prenosi na sve oko sebe. Obožava košarku. Meni je uvijek drago kad imam prilku da sjednem sa profesorom , kako ga ja zovem, i pričamo o košarci. Mislim da je on neko na koga svi mogu da se ugledaju kada je u pitanju trenerski posao”, kaže Obradović.

NBA mi nije prioritet

Obradović je i sa klubovima i sa reprezentacijom osvojio sve što se moglo. Evroligu, Evropsko, Svjetsko prvenstvo, ima olimpijsku medalju. Da li je možda NBA slijedeća stanica?

“NBA liga nikada nije bila prioritet za mene Ja sam uvijek govorio da mi je dobro u Evropi. Prelijepo mi je u klubu u kojem radim. Osjećam se izvanredno, osjećam se zadovoljno u saradnji sa igračima, mojim saradnicima, ljudima iz Fenerbahčea. Samo bih volio da se tako nastavi”, kazao je Obradović

Bonus video: