Iza nas uspješno ljeto

"Naravno da mi je to malo ostavilo gorak ukus u ustima. Ne podnosim poraze, ali smatram da je protivnik zasluženo pobijedio", prokomentarisao je Bogdan Tanjević poraz od Gruzije
0 komentar(a)
Košarkaši Crne Gore, Foto: KSCG
Košarkaši Crne Gore, Foto: KSCG
Ažurirano: 18.09.2016. 14:02h

Poraz od Gruzije donekle je pokvario utisak koji je naša košarkaška reprezentacija ostavila u kvalfikacijama za Evropsko prvenstvo 2017. godine.

Priznao je to i selektor Bogdan Tanjević u obraćanju medijima dan nakon završetka takmičenja u kojem je cilj, ipak, ispunjen…

"Naravno da mi je to malo ostavilo gorak ukus u ustima. Ne podnosim poraze, ali smatram da je protivnik zasluženo pobijedio. Najveće pobjeda u kvalifikacijama je zajedništvo koje se kreiralo među igračima i želja da se bude član te ekipe. Najbitnije je da smo se kvalifikovali i ispunili glavni cilj", kazao je Tanjević.

Dakle, cilj je ispunjen - selekcija će narednog ljeta biti u kremu evropskih selekcija. Biće i jača za Milka Bjelicu, Nikolu Ivanovića, braću Šehović. Nastup Nikole Pekovića je upitan, dok Tajriz Rajs, kako kaže Tanjević, nije u kombinaciji.

"Bjelica je tražio kratak odmor i dobio ga je, uvijek se odazivao i bio korektan. Radi se o iskusnom igraču, koji može pokrivati pozicije četiri i pet gdje će konkurencija biti najveća. On je zaslužio da bude dio reprezentacije".

"Rajs najvjerovatnije više neće biti sa nama. Peković se prvi javio kada sam postao selektor i pitao kada se počinje. Međutim, zbog stalnih povreda njegova situacija je neizvjesna. On ostaje u krugu igrača koji su dobrodošli. Nećemo zatvarati vrata nikome", istakao je Tanjević.

Rivale za Eurobasket, „crveni” će saznati 22. novembra. Koliko Crna Gora može na narednom šampionatu, Tanjević u ovom trenutku nije htio da prognozira.

"To je mnogo daleko, to je kao da je za 100 godina u mojoj glavi. Mislim da će biti velika borba u tim grupama", kazao je Tanjević.

Uprkos porazu od Gruzije mnogo dobrih stvari donijele su kvalifikacije. Tanjević je promovisao mladiće Radončića i Popovića, „aktivirao” Nemanju Đurišića.

"Vidjeli ste u tom meču koliko on vrijedi, objektivno to je njegova vrijednost", kazao je Tanjević.

Odlične i mlađe selekcije

Mlada i juniorska reprezentacija ovog ljeta vratile su se u A diviziju, kadeti su zadržali elitni status, dok su pioniri na nezvaničnom prvenstvu Evrope u Slovengradecu osvojili drugo mjesto.

"Uspjeh mlade reprezentacije je i što je četiri ili pet igrača došlo na pripreme seniorskog tima. Prvenstvo je zbog promjene sistema takmičenja bilo izuzetno kvalitetno, imali smo jake konkurente u Rusiji, Poljskoj, BIH i Grčkoj, kao i Islandu koji je napravio iznenađenje. Smatram da su igrači svojim angažmanom zaslužili da dobiju veću minutažu u svojim klubovima", kazao je Dušan Dubljević, koji je bio dio stručnog štaba A selekcije.

Juniori su predvođeni Nebojšom Bogavcem dominatno osvojili B šampionat u Makedoniji, najavili da u eliti naredne godine mogu do najboljeg rezultata u ovom uzrastu...

"Raduje pristup igrača, od turnira u Bosni i Hrcegovini i Italiji, kao i na šampionatu u Makedoniji. Opravdali smo očekivanja i trijumfalno ga završili. Uspjeh dobija na značaju ako se zna da je Ognjen Čarapić bio MVP, a Popović u idealnoj petorci", kazao je Bogavac.

Bonus video: