Početak ljepše priče?

8 komentar(a)
Košarkaši Crne Gore, Foto: KSCG
Košarkaši Crne Gore, Foto: KSCG
Ažurirano: 31.08.2016. 12:22h

Bogdan Tanjević kraj klupe, Nikola Vučević na terenu i još mnogo novih lica u crvenom dresu – košarkaška reprezentacija Crne Gore, u znatno drugačijem sastavu nego u prošlom ciklusu, i sa, čini se, mnogo pozitivnijom energijom dočekuje start kvalifikacija za Eurobasket 2017. godine, u srijedu od 21 sat protiv Slovačke.

Ima, međutim, i mnogo tereta na leđima Tanjevića i njegovih momaka. Nakon što je promašen prethodni Eurobasket i nakon dvije godine praznog hoda, još jedan neuspjeh je, praktično, zabranjen.

“Definitivno postoji mali pritisak, ali stavili smo to iza sebe. Pokušaćemo da uradimo sve što je do nas, a to je da se maksimalno pripremimo za svaku utakmicu i damo maksimum na parketu”, kazao je Nemanja Đurišić, jedan od igrača, koji će u Tanjevićevom timu imati značajnu ulogu.

Prvi rival u grupi je dobar za zagrijavanje. Bez obzira što je crnogorski nacionalni tim, po rezultatima, daleko od evropskog vrha, razlika u odnosu na slovački je, ipak, ogromna.

Slovaci nikada nisu bili ni blizu velikog takmičenja, niti su ikada imali igrače, koji su nešto značili na košarkaškoj sceni.

Selektor Tanjević potencirao je, međutim, da ne smije biti potcjenjivanja.

“Može svašta da se dogodi na jednom meču. Sjećam se gostovanja u Tirani 1979. godine, kada sam vodio Bosnu. Bili smo prvaci Evrope, a pobijedili smo albanski tim samo dva poena razlike. Nema opuštanja, maksimalan respekt dobiće svi”, rekao je Tanjević.

Konstatovao je, ipak, da će Crna Gora pobijediti Slovačku, a mnogo razloga za optimizam, ne samo u duelu sa Slovacima, već i u cijelim kvalifikacijama, Tanjević je dobio nakon izdanja svog tima u kontrolnim mečevima, posebno u posljednjem, u kome je savladana Slovenija u Ljubljani.

“Na tom meču pokazali smo pravo lice, u oba pravca. Igrali smo agresivno u odbrani, tečno u napadu, i to je neki model kojem težimo. Lijepo je pobijediti tako jaku ekipu, definitivno smo dobili injekciju samopouzdanja pred kvalifikacije”, naglasio je Đurišić.

Ne samo zbog dobrih izdanja na kontrolnim mečevima, Tanjević je zadovoljan kako je njegov tim sproveo kompletne pripreme pred kvalifikacije.

“Igrači su na pripreme došli u dobrom stanju , pa smo od prvog dana mogli da radimo veoma oštro. Imali smo sasvim dovoljno vremena da se spremimo i da dođemo do forme, koja nam garantuje da možemo da igramo utakmice na nivou talenta i potencijala koji posjedujemo”, naglasio je Tanjević.

Jedina negativna stvar je povreda Suada Šehovića, koji će propustiti kompletan ciklus.

“Nedostaje nam Suad, sa svojom specifičnom igrom, pa moramo razdijeliti šuterski dio na više igrača”, kazao je Tanjević.

U drugom meču u grupi, Gruzija od 17 sati dočekuje Albaniju.

Tanjević: Radončić je budućnost

Tanjevićev zadatak nije samo da odvede Crnu Goru u završnicu, već i da počne proces podmlađivanja tima.

Zbog toga je u seniorski pogon odmah uključen Dino Radončić, talenat Reala, iako je tek napunio 17 godina.

“Radončić ima karakter seniora, a sve treninge je odradio kao i ostali igrači, što znači i da je fizički u rangu starijih od sebe. Još je, naravno, pun respekta prema kolegama, pa, recimo, propusti neku šansu da šutira, ili da kroz ulaz postigne koš, već ide na dodavanje. Držim mu govore zbog toga, naravno. Ukratko, dobili smo odličnog igrača – i karakterno, i fizički, i tehnički. Ako se plasiramo, a vjerujem da hoćemo, očekujem da će na šampionatu imatu još značajniju ulogu. Narednu sezonu treba da iskoristi da napreduje, a siguran sam da će biti tako, jer je ambiciozan, a u sjajnom je košarkaškom programu u klubu”, kazao je Tanjević.

Bonus video: