Barani prekidaju dvomjesečnu crnu seriju kod kuće?

Košarkaši Mornara danas (17 sati) u “Topolici” dočekuju zagrebačku Cedevitu, u meču 11. kola ABA lige
846 pregleda 1 komentar(a)
Uroš Luković, adut Mornara, Foto: Mornar/Media Pro
Uroš Luković, adut Mornara, Foto: Mornar/Media Pro
Ažurirano: 15.12.2018. 11:10h

Današnji rivali u “Topolici” su prošle sezone poraženi u polufinalu plej-ofa ABA lige - ako je Cedevita i ove sezone u krugu timova koji se bore za plej-of (Zagrepčani su trenutno četvrti na tabeli, uz skor 6-4), Mornar je daleko od gornjeg doma, sa svega tri pobjede u 10 kola.

Izabranici Mihaila Pavićevića su, međutim, u prošlom kolu, pobjedom u gostima protiv FMP-a, nagovijestili da bi mogli da krenu u seriju pozitivnih rezultata, posebno što će naredna tri meča u regionalnom takmičenju odigrati u svojoj dvorani (nakon Cedevite u Bar stižu Olimpija i Krka). Međutim, pred Baranima je težak zadatak protiv jedne od najkvalitetnijih ekipa u ligi, koja je u seriji od četiri uzastopne pobjede (Igokea, FMP, Krka, Olimpija) i koja je prošle sezone upravo u “Topolici” proslavila prvi trofej u ABA Superkupu...

- Ne razmišljamo o tri meča koja slijede u našoj ‘Topolici’, već idemo utakmicu po utakmicu. Isključivo smo koncentrisani na Cedevitu. Zagrepčani su, na papiru, favoriti, ali to treba da dokažu i na terenu. U taj meč ulazimo sa dozom samopouzdanja, bez obzira što respektujemo rivala. Uradićemo sve da dođemo do pobjede - kaže trener Barana Mihailo Pavićević, koji i dalje ne može da računa na povrijeđenog Marka Mugošu, koji bi, kako je saopšteno, trebalo sa treninzima da startuje oko Nove godine.

S obzirom na to da Mornar u ABA ligi prosječno prima po 90 poena po meču, te da na 20 zvaničnih utakmica u ovoj sezoni, računajući i Evrokup i ABA Superkup, nijednog rivala nije sveo ispod 80 poena, jasno je da Barani moraju da poprave odbranu kako bi bilježili pobjede u nizu, počev od Cedevite.

- Znamo šta nas očekuje protiv kvalitetne ekipe iz Zagreba. Prvenstvenu pauzu iskoristili smo da popravimo atmosferu i dobijemo na hemiji i to se vidjelo u duelima sa FMP-om i Skajlanersom. Podigli smo nivo igre u odbrani i mislim da ćemo igrati sve bolje. Pozivam navijače da nas podrže, njihova podrška nam je neophodna protiv Cedevite kako bismo se na kraju utakmice svi radovali - naglašava Đorđe Drenovac.

Interesantno, od tri pobjede u ligi, Mornar je samo jednu ostvario kod kuće, protiv Partizana u sada već dalekom trećem kolu (14. oktobra), pa se Barani nadaju da će nakon puna dva mjeseca prekinuti post pred svojim navijačima.

- Nama je sada svaka utakmica važna do kraja. U prethodnom kolu smo savladali FMP u gostima, sad nas čeka meč sa Cedevitom i mislim da imamo dosta šansi da je pobijedimo. Nakon tog meča nas čekaju dosta lakše utakmice, protiv Olimpije i Krke, tako da misli da ćemo ući u seriju pobjeda - optimista je centar Mornara Uroš Luković.

Današnja utakmica u “Topolici” počinje u 17 časova. Cijena ulaznice je dva eura. Kako je saopšteno iz Mornara, u nastojanju da dvorana bude puna, “doprinos su dali i barski privrednici, prijatelji Mornara, koji su otkupili veliki broj ulaznica za svoje zaposlene i navijače popularnog barskog kluba”.

Rimac: Meč važan za obje ekipe

Trener Cedevite Slaven Rimac je kazao da je meč u Baru bitan za obje ekipe.

- Za njih da ih vrati u neki gornji dio tabele, s obzirom na njihov budžet, ambicije, a na kraju krajeva i na individualan kvalitet pojedinih igrača koje imaju. Isto tako i nama je ta utakmica bitna da se, s obzirom na ono kako je izgledalo nakon prva četiri kola, stvarno stavimo u poziciju gdje ćemo puno lakše gledati na ostatak sezone. Malo je nezgodna utakmica zbog puta, gdje smo praktički pet dana van Zagreba. Specifična situacija je i s obzirom na to da više nema s nama Benitea i Bela, a Ramljak i Banić su povrijeđeni, tako da su hemija u ekipi i uloge promijenjene - rekao je Rimac.

4 meča su u ABA ligi odigrali Mornar i Cedevita u prethodne dvije sezone, i sva četiri su dobili Zagrepčani - kod kuće ubjedljivo (99:73, 99:74), a tijesno u Baru (79:74, 94:89)

Bonus video: