Odrekla ga se familija: Kako je Enes Kanter postao Enes Gulen

Nakon razlaza Gulena i turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana, pozicija Kantera je postala jako komplikovana u Turskoj, jer on svoje stavove i afilijaciju nije krio
218 pregleda 16 komentar(a)
Enes Kanter i Nikola Peković, Foto: Beta/AP
Enes Kanter i Nikola Peković, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 09.08.2016. 16:06h

Kada se pomene Enes Kanter prve asocijacije su briljantnost u napadu i na društvenim mrežama. Turski košarkaš je ime u NBA ligi izgradio na sličnoj bazi kao Nikola Vučević, sjajnom igrom u napadu i dobrim učinkom u uhvaćenim loptama, ali je još više nego crnogorski centar kritikovan zbog učinka u odbrani. Nakon odlaska iz Jute, srce navijača Oklahome je osvojio svojim šalama na Twitteru i šarmantnim brčićima.

Sada se, međutim, u životu ovog igrača odigrava prava drama, ali ne zbog sporta, već zbog politike. Prva naznaka da nešto nije u redu je bila kada nije igrao za tursku reprezentaciju, ali se tome nije posvetilo puno pažnje. Međutim, nakon navodnog pokušaja puča u Turskoj, Kanterovi politički stavovi su dobili na publicitetu i proizveli nezamislive posljedice. Nakon svega, Kantera se odrekla i porodica, i sada ima novo ime: Enes Gulen.

Naravno, nije Gulen slučajno njegovo novo prezime, već ga je uzeo zbog Fetulaha Gulena, vjerskog vođu koji je optužen za pokušaj puča, a kog je Enes podržavao javno preko društvenih mreža, ali i finansijski pomagao. Kanter je kao dijete išao u Gulenove škole i smatra sebe pripadnikom pokreta koji se naziva Hizmet.

Nakon razlaza Gulena i turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana, pozicija Kantera je postala jako komplikovana u Turskoj, jer on svoje stavove i afilijaciju nije krio. Zanimljivo je, recimo, da je drugi čuveni NBA igrač iz Turske Hido Turkoglu žestoko podržao Erdogana, što govori o tome koliko je ta podjela bitna i da ima mjesto u svim porama društva.

Ono što je međutim za svijet manje bitno, a za Enesa od ključnog značaja jeste odnos njegove porodice. Njegov otac Mehmet ga se javno odrekao preko turskih medija: Izvinjavam se turskom narodu i predsjedniku što imam takvog sina.

Enes je daleko od kuće, pa se oglasio saopštenjem: „Danas sam izgubio oca, majku, braću, sestre i sve rođake koje sam imao 24 godine. Rođeni otac mi je tražio da promijenim prezime, majka koja me je rodila me se odrekla, braća sa kojima sam odrastao me više ne poštuju. Rođaci ne žele da me vide. Hiljadu Enesa bi se žrtvovalo za Hizmet, ne samo jedan. I život sam spreman da dam za ovo. Žrtvovao bih čitavu porodicu zbog Hizmeta. Bog je dao moj život u ruke dragog hodže zbog koga bih se smijao paklu u lice. Otpor, braćo i sestre, ne smijemo da padnemo. Ne smijemo da budemo gubitnici u ovoj borbi. Cijela moja porodica je žrtvovana za Hizmet i ona je od danas samo hodža Gulen. Agresori će ubrzo pasti, Bog je na našoj strani, učiniće sve da bude dobro“.

Potpisao se sa: Enes (Kanter) Gulen.

Bonus video: