Košarkaška istorija je mogla da bude drugačija: Kako je Dalas "oteo" Novickog

Legenda Dalasa, rekorder po broju sezona u jednom klubu, direktno je iz Njemačke, kao 19-godišnjak otišao u Ameriku
1997 pregleda 0 komentar(a)
Novicki, Foto: USA Today Sports / Reuters
Novicki, Foto: USA Today Sports / Reuters

Dirk Novicki - po mnogima, najbolji evropski košarkaš svih vremena, a bez dileme - najbolji Evropljanin koji je ikada igrao u NBA ligi.

Legenda Dalasa, rekorder po broju sezona u jednom klubu, direktno je iz Njemačke, kao 19-godišnjak otišao u Ameriku.

Njegov put je poznat ljubiteljima "kraljice igara", ali mogao je da bude drugačiji.

To je otkrio nekadašnji vlasnik Virtusa iz Bolonje Alfredo Kacola, koji je kazao da je u ljeto 1998. Novicki potpisao ugovor sa njegovim klubom, ali su ga čelnici Dalasa bukvalno oteli.

"Sandro Gamba nam je pričao o njemu, sa Etoreom Mesinom je ugovorio sastanak sa Novickim i njegovim mentorom i trenerom Holgerom Gešvajnderom. Ručali smo i ponudio sam mu 1,5 miliona dolara za jednu godinu, što je bio veliki novac za 19-godišnjaka, koji nikada nije igrao van Njemačke. I trener ga je ubijedio da dođe, smatrajući da je bolje da igra makar jednu sezonu u jakoj evropskoj ligi", rekao je Kacola.

I sve je bilo gotovo...

"Međutim, nekoliko dana kasnije iz Amerike je došao Ros Perot, vlasnik Dalasa, i ubijedio Novickog da čeka draft i obećao mu da će ga izabrati. To se i dogodilo, dogovor je propao. Pokušali smo zatim da dovedemo Peđu Stojakovića, ali je i on otišao u NBA. Na kraju smo potpisali Žarka Paspalja", rekao je Kacola.

Bonus video: