Efes - Budućnost Voli: Teško iskušenje na Bosforu

Paklen ritam za košarkaše Budućnost Volija, koji su večeras autsajderi protiv Anadolu Efesa u Istanbulu (18 sati), dva dana uoči dolaska Fenerbahčea i Željka Obradovića u Podgoricu
1062 pregleda 0 komentar(a)
Danilo Nikolić, Foto: Filip Roganović
Danilo Nikolić, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 18.12.2018. 12:11h

Prije pet dana na Kanarskim Ostrvima, prekjuče u Zagrebu, danas u Istanbulu, već u četvrtak u Podgorici protiv moćnog Fenerbahčea - raspored je nemilosrdan prema košarkašima Budućnost Volija, nikada kao u ovom dijelu sezone.

Znali su izabranici Aleksandra Džikića šta znači igranje u Evroligi, posebno u ovom, “NBA formatu”, znali su šta znači istovremena borba za trofej na regionalnoj sceni, ali tek u decembru sve to na pravi način osjećaju na svojoj koži.

Podgoričani su sinoć doputovalu u Istanbul, i to “ranjeni” porazom u ABA ligi od Cibone - porazom koji boli više nego bilo koji gostujući u evropskoj eliti.

Ipak, nema vremena za kukanje, veliko razmišljanje i taktiziranje, “plavi” moraju večeras da istrče na teren dvorane “Sinan Erdem” (18 sati) i pokušaju da se što bolje suprostave Anadolu Efesu, jednom od turskih giganata, ekipi koja ove sezone opet igra dobru košarku i veliki je kandidat za plasman u TOP 8.

Šanse da Budućnost Voli napravi iznenađenje manje su nego prije četiri dana protiv Gran Kanarije, gdje su Podgoričani u jednom momentu gubili 24 razlike, ali nikada se ne zna kada će stići šansa za prvi gostujući trijumf, posebno u ovakvom, paklenom rasporedu.

- Raspored je izuzetno zgusnut i težak, ali to ne smije da nam bude alibi. Moramo da izađemo na teren, da damo sve od sebe i pokušamo da pobijedimo na teškom gostovanju - poručuje krilni centar Budućnost Volija Danilo Nikolić.

Podgoričani su ponovo oslabljeni, nema povrijeđenog pleja Nikole Ivanovića, ali je možda veći problem što ga najvjerovatnije neće biti ni u četvrtak protiv Fenera, kada će Džikićevi izabranici pokušati da iskoriste energiju sa tribina “Morače” u nastojanju da sruše još jednog velikog favorita na domaćem terenu.

A prije duela sa Fenerom, “plavi” će sa zagrijati protiv odličnog Efesa, koji je ostvario osam pobjeda na 12 mečeva u Evroligi ove sezone, od kojih su posljednja dva, protiv Real Madrida i Olimpijakosa, stigli u neizvjesnim završnicama.

- Anadolu Efes je odlično otvorio sezonu. Imaju odličan roster, izuzetno su kvalitetni na svakoj poziciji. Mi dolazimo u Istanbul nakon dva poraza i meč sa Efesom će nam biti treća utakmica u pet dana - dodao je Nikolić.

Biće teško odgovoriti kvalitetu “pivara” ako Podgoričani uđu u ritam domaćina, smatra trener Džikić.

- Naš protivnik je promijenio svoj roster za ovu sezonu. Trener Ataman je selektirao igrače koji su dobar fit za njegov ‘pik en rol’ orijentisan napad zajedno sa Simonom, Danstonom, Motumom i Balbajem iz prethodne sezone. Imaju svoj stil i tempo i ukoliko im se dozvoli da igraju na način na koji žele, onda je izuzetno teško odgovoriti njihovom talentu i kvalitetu - kazao je Džikić.

Budućnost je prethodno dozvolila i Gran Kanariji i Ciboni da igraju na način na koji žele. Mogu li stvari da se promijene protiv još težek protivnika - turskog Efesa? Odgovor će se dobiti u 18 sati, kada počne duel na parketu “Sinan Erdem doma”.

Bonus video: