Radonjić spreman za NBA ritam sa Zvezdom

"Razgovarao sam sa predstavnicima Laborala, ali ostajem trener Zvezde", kaže Radonjić
17 komentar(a)
Dejan Radonjić, Foto: Zoran Đurić
Dejan Radonjić, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 11.07.2016. 17:29h

Iza Dejana Radonjića je najbolja sezona u karijeri, a pred njim najuzbudljivija - sa Crvenom zvezdom, pored nastupa u ABA i ligi Srbije, čeka ga takmičenje u top klasi evropske košarke, Evroligi od 16 klubova.

Malo je, međutim, nedostajalo da Radonjić u novu sezonu krene sa novog mjesta. Prije dvadesetak dana bio je najozbiljniji kandidat da preuzme Laboral kuću. Bio je prvi pik predsjednika Horhea Kerehete, ali do dogovora sa baskijskim timom nije došlo. Na radost navijača Zvezde…

"Što se mog statusa tiče, prelazni rok je završen, a bio je prilično aktivan. Razgovarao sam sa predstavnicima Laborala. Epilog - ostajem trener Zvezde i skoncetrisan sam na to što me čeka", kazao je Radonjić.

Izazov će biti ogroman, jer su očekivanja velika, s obzirom na to šta je Zvezda uradila prošle sezone. Odbranila je titulu u ABA ligi i domaćem šampionatu, dok je u Evroligi zaustavljena u četvrtfinalu, od moćnog CSKA, budućeg šampiona.

"Bila je ovo bolja sezona nego prethodna. Ako se uzme u obzir sa kakvim smo se problemima suočavali tokom sezone i iz kakvih situacija smo izašli, onda ovaj uspjeh dobija na još većem značaju, sa svih aspekata", ističe Radonjić.

Rezultatima, organizacijom, atmosferom u klubu i na tribinama "Pionira" i "Arene", Zvezda je izborila plasman i dobila poziv u nikad jaču Evroligu, među 16 klubova top klase.

"Sistem takmičenja koji je bio ranijih godina više nam je odgovarao. Za narednu, kalendar je vrlo težak i naporan. U pet nedjelja igraće se dvije utakmice sedmično, što će biti izuzetno naporno, jer uporedo imamo i ABA ligu. Vrlo je moguće da će Zvezda odigrati 90 utakmica ove sezone. To je NBA ritam utakmica. Za sada bih mogao da kažem da ima mnogo toga dobrog u novom formatu, ali postoje i dileme kako će to sve da izgleda. Nakon prve godine biće jasnija slika da li je ovakav sistem takmičenja dobar ili ne”, kazao je Radonjić.

Takvih dilema nema kada je u pitanju ABA liga, koja je preživjela i pobijedila u ratu sa savezima.

"Mislim da je ABA liga potrebna regionu. Klubovi su pokazali da imaju želju da igraju regionalno takmičenje, mislim se da će tako da bude i u budućnosti. Kroz ovu ligu stasao je veliki broj igrača, neki od njih su napravili NBA karijere. Nema dileme da je i igračima i klubovima u interesu da igraju ABA ligu", rekao je Radonjić.

Dženkins i Milutinov prve opcije u prelaznom roku, Pulen ne dolazi

Uporedo sa rezultatima, Radonjić je u prethodne tri sezone na klupi Zvezde pružio šansu velikom broju domaćih igrača,a neki od njih je iskoristili i stigli do seniorskog nacionalnog tima.

Ovog ljeta, čak šestorica igrača Zvezde su bili na širem spisku selektora Saše Đorđevića, a njih petorica su u konkurenciji za igre u Riju.

"Jako se dobro osjećam kad vidim da se na spisku nalazi toliko igrača Zvezde. Bilo je trenutaka kada su na terenu bila trojica-četvorica...Vjerujem da će ih biti još u narednom periodu", ističe Radonjić.

Ipak, bez kvalitetnih i iskusnih stranaca ne može se među evropske gigante. Naredne sezone neće biti Maika Cirbesa i Kvinsija Milera, dvojice nosilaca igre, a moguća pojačanja su Nikola Milutinov i Čarls Dženkins. Izvjesno je da plejmejker Džejkob Pulen neće obući crveno bijeli dres.

"Pulen nije opcija, a nadam se da ćemo veoma brzo imati jasniju situaciju oko dolazaka Dženkinsa i Milutinova", istakao je Radonjić.

Šćepanoviću potrebna podrška sa svih strana

Rival na klupi Radonjiću u ABA ligi u narednoj sezoni biće nekadašnji saigrač iz Budućnosti, sada trener Vlado Šćepanović.

Nova uloga, znatno teža. I Radonjić je bio u sličnoj situaciji na početku karijere.

"Vlado je jedan od najboljih crnogorskih košarkaša. Imao je sjajnu karijeru, ali je trenerski poziv jako zahtjevan i potpuno drugačiji od onoga što smo radili kao igrači. Potrebna mu je podrška svih, jer Budućnost želi rezultate, da ostane tu gdje je godinama u vrhu regionalne košarke”, ističe Radonjić.

Bonus video: