Želi li Orlando da trejduje Vučevića?

Sve je krenulo (ne)očekivanim odlaskom Skota Skajlsa sa mjesta trenera, čovjeka koji je uspio da dosta unaprijedi Orlandovu odbranu, a i Vučević je imao vjerovatno najuspješniju defanzivnu sezonu u karijeri
88 pregleda 2 komentar(a)
Nikola Vučević, Foto: Reuters
Nikola Vučević, Foto: Reuters
Ažurirano: 03.07.2016. 14:45h

Nikola Vučević je posljednjih nekoliko sezona bio glavni igrač Orlando Medžika i par puta bio na ivici da bude izabran i za All star utakmicu.

Američki mediji sada postavljaju pitanje da li će Vučević možda promijeniti sredinu, ili makar ulogu u Orlandu koji je krenuo sa promjenama u ekipi.

Sve je krenulo (ne)očekivanim odlaskom Skota Skajlsa sa mjesta trenera, čovjeka koji je uspio da dosta unaprijedi Orlandovu odbranu, a i Vučević je imao vjerovatno najuspješniju defanzivnu sezonu u karijeri.

Na njegovo mjesto je stigao Frenk Vogel, bivši trener Indijane, koji je poznat po insistiranju na defanzivi (od Roja Hiberta napravio jednog od najboljih defanzivnih centara lige) i ne baš kreativnom napadu.

Orlando je prvo trejdovao svog drugog najboljeg igrača, Viktora Oladipa, zajedno sa evropskim dvojcem Sabonisom i Iljasovom u zamjenu za naturalizovanog Španca Serža Ibaku iz Oklahome.

Činilo se da je time kompletirana startna centarska linija jer je defanzivno briljantni (uz dobar šut spolja) Ibaka savršeno komplementaran Vučeviću, koji je među najboljim ofanzivnim centrima lige. Uz to su stigli i rezervni plej Didžej Agustin i bek šuter Džodi Miks.

Orlando je, međutim, sinoć dogovorio dolazak slobodnog agenta Bizmaka Bijomba, koji je dobio četvorogodišnji ugovor vrijedan 72 miliona dolara. Bijombo je poznat kao jednodimenzionalan igrač, sjajan u odbrani, ali krajnje limitiran u napadu. To je podstaklo pitanje kakva je budućnost Vučevića u rotaciji, jer je Bijombo klasična "petica".

Neki insajderi navode da je generalni menadžer Orlanda Rob Henigan zamislio rotaciju Vučević - Ibaka - Bijombo, ali to ili stavlja Arona Gordona na blok za trejdovanje ili projektuje Gordona za poziciju "trojke" gdje nije pouzdan zbog lošeg skok-šuta. Uz to treba uzeti u obzir da je Orlando na godinu dana potpisao i Džefa Grina koji je češće prošle sezone igrao "četvorku", nego nisko krilo.

Vučević je sjajan ofanzivni centar, sa preko 18 poena u prosjeku u posljednje dvije sezone i jedan od najboljih skakača lige. Prošle sezone je bila rekordna u prosjeku asistencija i blokada.

Pošto je apsolutno kalibar za startnog centra, američki mediji i analitičari su se bavili opcijom da Orlando želi da možda trejduje Vučevića, a pominju se i prve moguće destinacije.

Čikago, Portland, Boston...

Jedna od ekipa koja bi mogla da bude zainteresovana je Čikago Buls, koji su ostali bez Džoakima Noe i izvjesno Po Gasola. To im ostavlja samo skoro pristiglog Robina Lopeza, energičnog Tadža Gibsona i mladog Bobija Portisa.

Vučević je bolji igrač od sve trojice i pominje da se bi ponuda Gibsona uz pik prve runde mogla da zagolica Orlando.

U igri bi mogao da bude i Portland koji ima sjajan duo bekova u Lilardu i Mekolumu, ali želi pojačanje na centru gdje je starter prošle sezone bio Mejson Plamli. Šarlot Hornetsi su jedna od boljih opcija jer je Al Džeferson otišao u Indijanu i u konkurenciji su samo Kodi Zeler, Marvin Vilijams i Frenk Kaminski. Vučević bi mogao da bude ubitačan u pikenrol kombinaciji sa Kembom Vokerom, a Stiv Kliford voli centre sa mekanom rukom.

Boston Seltiksi bi bili zanimljiva destinacija, radi se o sjajnoj mladoj ekipi sa fenomalnim trenerom Bredom Stivensom koji voli da ima duboku rotaciju, pa su se tako prošle sezone rotirali Džared Salindžer, Amir Džonson, Keli Olinjuk i Tajler Zeler. Boston je sada doveo sjajnog Ala Horforda, a uparivanje sa Vučevićem bi bilo sjajno jer se radi o vrlo stabilnim igračima sa konzistentnom produkcijom. Boston pride ima i puno pikova i igrača koje bi mogao da ponudi Orlandu.

Posljednja opcija koja se pominje je Nju Orleans gdje bi Vučević dobio nevjerovatno puno prostora da pokaže svoj ofanzivni arsenal. Ako bi se pridružio toj ekipi, bio bi uparen sa najboljim mladim krilnim centrom lige Entonijem Dejvisom koji je sjajan i u ofanzivi i defanzivi, i bili bi noćna mora za protivničku visoku liniju.

Da li će Orlando odlučiti da trejduje igrača kog su doveli kao dio trejda Dvajta Hauarda ostaje da se vidi, ono što je sigurno jeste da će Nikola Vučević bez problema naći mjesto u NBA gdje će biti startni centar.

Bonus video: