Kako je Nikola Jokić postao kandidat za MVP trofej

Da ste u susret sezoni kazali da će Denver sa tri startera van terena biti na čelu Zapada, to bi bilo jedno od onih predskazanja zbog kojih bi i Nostradamus rekao: „Idem kući“
3024 pregleda 4 komentar(a)
Jokić, Foto: Reuters
Jokić, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.12.2018. 13:24h

Svi znate priču – Lebron Džejms se preselio u Kaliforniju, Golden Stejt kompletirao Ol-star petorku u pohodu na novi trofej, Džejms Harden i Hjuston riješeni da isprave greške iz prošlogodišnjeg finiša sezone...

Da ste u susret aktuelnom NBA šampionatu kazali da će Denver Nagetsi u ovoj konkurenciji nakon 30 utakmica biti na čelu Zapadne konferencije, to bi bilo jedno od onih predskazanja zbog kojih bi i Nostradamus rekao: „Idem kući“.

Tim u kojem je Pol Milsap jedini glas razuma, a Huanćo Ernangomes jedan od najkuražnijih šutera trojki, sigurno nije bio ničiji „prvi pik“ za lidera Zapada.

Ali, želite li odgovor kako tim izmoren povredama i dalje niže pobjede, ne tražite ga dalje od jednog Somborca koji u četvrtoj NBA sezoni izgleda kao da se tek zagrijava za velike stvari.

Nikola Jokić je trenutno jedini košarkaš u najjačoj ligi na svijetu koji predvodi svoj tim u koševima, skokovima, asistencijama i ukradenim loptama po utakmici.

Srpski centar u dresu Denvera ove sezone prosječno bilježi 18.1 poen, 10.2 skoka, 7.4 asistencije i 1.5 ukradenu loptu.

Ne zvuči li ovo impresivno, možemo se prisjetiti da su samo četiri košarkaša u NBA istoriji sezonu uspjeli završiti sa prosjekom većim od 17.5 koševa, 9.5 skokova i 7.5 asistencija – Vilt Čemberlen, Oskar Robertson, Medžik Džonson i Rasel Vestbruk. Sva četvorica su osvojila MVP trofej.

Ezoterični svijet naprednih statističkih kategorija takođe kaže da je 23-godišnji centar, koji važi za miljenika „štrebera“ među navijačima zaluđenim brojkama, jedno od najelitnijih imena NBA lige.

Ali, ako brojke i nisu važne, ono što je golim okom vidljivo je da su Jokićeva napadačka vizija, lakoća u dodavanju i "širenju" ofanzive donijeli revoluciju Denveru, koji je atraktivnom igrom prokrčio put do čela kolone.

Oduševljenje Jokićevim napretkom i igrama ne kriju ni brojna legendarna košarkaška imena.

„Sjećate se kad sam vas pitao ko će imati bolju karijeru, Nikola Jokić ili Džoel Embid, a 62 odsto vas kazalo da je to Embid? Ja biram Džokera“, napisao je Redži Miler, koji je nazvao srpskog košarkaša najboljim mladim centrom u NBA ligi.

„Pokušao sam da kažem svima na svijetu“, ističe Džejlen Rouz koji predviđa da će Jokić kad-tad okončati sezonu sa tripl-dablom u prosjeku.

Ipak, Jokić i Denver trenutno nemaju većeg navijača od Čarlsa Barklija, koji vjeruje da bi srpski centar trebalo da bude favorit za osvajanje titule najvrednijeg igrača lige.

„Veliki brbljivac“ se upustio u žučnu raspravu tokom emisije na TNT mreži upravo sa Redžijem Milerom, koji se složio da srpski centar treba da bude jedan od kandidata za MVP titulu, ali ne i da bi trebalo da je nedvosmisleno prvi izbor.

Debata u emisiji na TNT-u

“Mogu da nabrojim bar pet igrača koji su ispred njega”, rekao je Miler, a Barkli nije dopustio da ostane na tome.

“Možeš da nabrojiš petoricu koji imaju najbolji skor u ligi, sa toliko povrijeđenih igrača?” zapitao se Ser Čarls, aludirajući na to da Denver već neko vrijeme igra bez Gerija Herisa, Vila Bartona i Pola Milsapa, ali i od ranije povrijeđenog Ajzee Tomasa i novajlije Majkla Portera mlađeg.

Denver je po prvi put na čelu konferencije od 1984, a koliko u Koloradu vjeruju u mladu zvijezdu tima, pokazali su ljetos ponudivši srpskom košarkašu petogodišnji ugovor vrijedan 148 miliona dolara.

Jokić je u međuvremenu prihvatio izazov – biće najbolji igrač na parketu i svojim primjerom proganjati saigrače da pokažu kako se Nagetsi ne boje nikoga.

Bonus video: