Kari uništio Oklahomu: "Ratnici" u velikom finalu!

Aktuelne šampione NBA lige sada očekuje repriza velikog finala od prošle godine protiv Klivlenda i borba za odbranu trofeja, a prva utakmica je na programu već u noći između četvrtka i petka.
0 komentar(a)
Kari, Foto: Reuters
Kari, Foto: Reuters
Ažurirano: 31.05.2016. 07:14h

Preokert je kompletiran - košarkaši Golden stejta plasirali su se u veliko finale NBA lige, pobjedom u sedmom meču finala Zapadne konferencije nad Oklahomom, 96:88 u uzavreloj atmosferi "Orakl arene".

"Ratnici" su gubili sa 3:1 u seriji, Kevin Djurent i Rasel Vestbruk bili su na dobrom putu da ukradu slavu Stefu Kariju i Kleju Tompsonu, ali se u odlučujućim momentima serije vidjelo ko su pravi (i akutelni) šampioni.

Golden Stejt je prije dva dana preokretom u finišu u Oklahomi vratio brejk, a trijumf pred domaćim navijačima u sedmoj utakmici za takve majstore košarkaške igra bio je stvar elementarne tehnike, iako je protivnik prijetio skoro do kraja...

"Morate da cijenite to koliko je bilo teško vratiti se u veliko finale. Morate da cijenite ono što smo postigli, a mi gledamo naprijed jer želimo još pobjeda", rekao je Stefon Kari, koji je u sedmom meču uzeo odluku - postigao je 36 poena, uz sedam trojki iz 12 pokušaja.

"To je on. Odigrati ključnu partiju u sedmoj utakmici, to je Stef Kari", rekao je trener Golden stejta Stiv Ker nakon utakmice.

U velikom finalu NBA lige Golden Stejt će igrati protiv Klivlenda - baš kao i prošle godine, kada su "ratnici" slavili sa 4:2. Očekuje se još uzbudljivija serija, jer će "kavsi" sada biti jači za Kevina Lava i Karjija Irvinga, koji su bili povrijeđeni prošle sezone.

"Provukli smo se kroz iglene uši. Uspeli smo da se izvučemo i sada nastavljamo dalje", dodao je Ker.

Golden Stejt je postao tek četvrti tim u finalu konferencije koji je od 1:3 otišao do pobjede, a deseti u plej-of serijama uopšte.

Preokret u seriji, a preokret i u sedmoj utakmici - Oklahoma je skoro tri četvrtine bila u konstantnom vođstvu, uglavnom između pet i 10 poena razlike, nošena Kevinom Djurentom koji je završio meč sa 27 poena.

Kari i Tompson (19 poena) su na drugoj strani trojkama držali priključak, a sredinom treće četvrtine prešli u vođstvo koje nisu ispuštali do konačnog slavlja.

Minut i 18 sekundi prije kraja utakmice, pri rezultatu 90:86 za Golden stejt, Serž Ibaka je faulirao Karija pri šutu za tri poena, Kari je prvo pogodio sva tri slobodna bacanja, a nakon toga i novu trojku i tako stavio tačku na finale Zapada.

Kari je ukupno je 32 puta bio precizan pri šutu za tri poena u ovoj seriji, što je novi rekord NBA lige.

Osim Djurenta, u poraženom timu istakli su se Vestbruk sa 19 i Ibaka sa 16 poena.

"Boli poraz, naročito zbog toga jer smo imali prednost od 3:1", rekao je Djurent nakon meča.

Trener Oklahome Bili Donovan imao je riječi hvale za protivnika.

"Osvojili su titulu prošle godine, ove sezone su postavili rekord po broju pobjeda i ljudi su još pre početka plej-ofa govorili da je Golden stejt možda i najveći tim koji je ikada postojao u NBA ligi", rekao je Donovan.

Prva utakmica između Golden Stejta i Klivlenda igra se u noći između četvrtka i petka.

Bonus video: