Noris Kol: Lebronov drug, timski igrač...

Budućnost je u Kolu dobila prije sve odličnog defanzivca, kao i igrača koji nema problem da “uzme” teške šuteve kad se lomi utakmica
3605 pregleda 1 komentar(a)
Nekadašnji saigrači ostali su dobri prijatelji: LeBron Džejms i Noris Kol, Foto: Reuters
Nekadašnji saigrači ostali su dobri prijatelji: LeBron Džejms i Noris Kol, Foto: Reuters
Ažurirano: 23.12.2018. 13:17h

Posljednjih 13 sekundi meča Majami - Klivlend, tim sa Floride ima pola koša prednosti.

Loptu na svojoj polovini uzima Kajri Irving i kreće svoj prepoznatljivi “ples” protiv momka iz Ohaja Norisa Kola.

Dvije promjene kroz noge, skretanje u lijevu stranu, leđni dribling, roling i...najbolji dribler lige nije ni stigao da se podigne na šut, lopta mu je oduzeta.

To je prvi momenat koji padne na pamet kada se pomene ime Norisa Kola.

Rođen u - nama dobro poznatom - Dejtonu, Noris je od malih nogu pokazao ljubav ka sportu. U srednjoj školi igrao je paralelno košarku i američki fudbal.

Kol je predvodio tim Danbara do dvije titule šampiona Ohaja u košarci (jednu kao junior, drugu kao senior).

Američki fudbal je, ipak, bio njegov prvi izbor...

Jedan od razloga je i što se ugledao na svog rođaka Trenta Kola, koji je tada bio “lajnbeker” u Filadelfija Iglsima, a drugi je i stipendija koja je stigla od Volš univerziteta.

Geri Voters, trener Klivlend univerziteta, uspio je da ga nagovori da prihvati njihovu stipendiju i da mu je budućnost “ljepša” u košarci.

Noris je ostao četiri godine u Klivlendu i postepeno se razvijao, dok je u slobodnom vremenu gledao svog idola Lebrona Džejmsa i Kavse.

U posljednjoj godini brojke su bile impresivne - 22 poena, 6 skokova, 5 asistencija i 2 ukradene lopte po utakmici. Stigla je nagrada za najboljeg igrača i najboljeg defanzivca Horizon lige (deset koledža u sklopu Divizije 1 NCAA lige) i draft je bio logičan izbor.

Kao 28. pika prve runde 2011. izabrali su ga Čikago Bulsi, koji su ga u noći drafta poslali u Minesotu, da bi ga Vulvsi odmah proslijedili Majamiju.

Na tom istom draftu poslije Kola sa 30. pozicije je draftovan Džimi Batler.

Majami je bio ostvarenje sna za Norisa, jer je dobio priliku da igra sa svojim idolom Lebronom.

Hitsi su napravili super tim sa Džejmsom, Dvejnom Vejdom i Krisom Bošem, ali su izgubili u finalu 2010. godine od Dalasa. Kol je, ipak, za debi morao da sačeka jer je 2011. godine krenuo i štrajk igrača u lokautu.

Norisovo “vatreno krštenje“ pred domaćom publikom je bilo više nego sjajno.

U “American airlines areni” predstavio se navijačima sa 21 poenom i 4 asistencije protiv Boston Seltiksa.

Posebno je oduševila ta njegova hladnokrvnost kao i hrabrost da baš u posljednjoj četvrtini uzme sve bitne šuteve u egal utakmici (14 poena je postigao u toj četvrtini).

Brzina, prodornost, solidan šut i pregled igre sa odličnom odbranom - izgledalo je kao da je Majami uspio da neplanirano dobije startnog plejmejkera koji bi vrmenom trebao da zamijeni Marija Čalmersa.

Uz sve to Lebron je odmah Kola uzeo pod svoje krilo.

U kasnijim intervjuima Noris je često pominjao kako je Lebron upravo prema njemu imao odnos kao stariji brat.

Poznata je scena u kojoj je nakon utakmice protiv Nju Džersi Netsa LeBron poziva Kola s klupe i upoznaje ga sa hip hop mogulom Džej-Zijem.

Kakav je odnos Kralja i Kola pokazuje i to što je Lebron prisustvovao svečanosti na Klivlend univerzitetu, koji je povukao iz upotrebe broj 30, njemu u čast (tek treći igrač u istoriji Univerziteta iz Ohaja).

Kol je u prve dvije sezone NBA lige osvojio dva prstena sa Majamijem.

Brojke koje je imao, ipak, nisu bile možda toliko impresivne - 5,6 poena po utakmici uz dvije asistencije, mada treba uzeti u obzir imena koja su igrala u tom vremenu u Majamiju.

Pored Lebrona, Vejda, Boša tu su bili i Rej Alen, Šejn Batije, Majk Miler, Mario Čalmers, teško je bilo stvoriti prostor za šuteve.

Kada se pogledaju njegovi snimci najboljih poteza kroz karijeru u NBA ligi vidi se ipak o kakvom se igraču radi.

Odbrana prije svega, a u napadu dosta alej up pasova za Lebrona.

Tokom prave "histerije" oko Džeremi Lina, i čuvenog "Linsaniti" perioda u Njujorku, Noris Kol je upravo bio igrač koji je "ugasio vatru".

Erik Spolstra je odlučio da njega stavi Kola i odigra visoki presing, i dotadašnja "senzacija" lige jedva je uspjevala da prenese loptu.

"Disao mi je za vratom, izbjegavao blokove uvijek je bio na meni jedva da sam imao vazduha", kazao je Lin poslije te utakmice.

Nakon što je San Antonio dobio Majami u finalu 2014. godine, a Lebron odlučio da se vrati u Klivlend, Kol je naredne sezone dobio ulogu startnog pleja.

Ipak, nakon 47 utakmica u sezoni 2014-2015. uprava Hita je odlučila da ga trejduje u Nju Orleans Pelikanse, kao zamjenu za Džrua Holideja.

U drugoj sezoni, iako je dugo pauzirao zbog povrede lijevog članka, imao je i najbolji lični učinak sa preko 10 poena i po 3 skoka i asistencije po utakmici, ali NOLA nije uspjela da se domogne plej-ofa.

To je ujedno i jedina sezona u kojoj nije igrao doigravanje u svojoj NBA karijeri.

Uslijedio je kratak boravak u Kini, blic povratak u NBA, u martu 2016, ali Oklahoma mu nakon 13 utakmica nije ponudila ugovor do kraja sezone.

Kol je nakon toga potpisao sa ekipom Makabija iz Tel Aviva. Pomogao je timu da vrati titulu prvaka Izraela, a imao je i nekoliko dobrih utakmica u Evroligi.

Sljedeća stanica je bila Avelino, a posljednja Podgorica.

Budućnost je u Kolu dobila prije sve odličnog defanzivca, kao i igrača koji nema problem da “uzme” teške šuteve kad se lomi utakmica.

Bonus video: