Savezi bi da kontrolišu ABA ligu

0 komentar(a)
ABA liga logo, Foto: Abaliga.com
ABA liga logo, Foto: Abaliga.com
Ažurirano: 24.05.2016. 19:25h

Šest ex-Yu košarkaških saveza “indirektno” je poslalo ponudu čelnicima ABA lige da zajedno organizuju regionalno takmičenje od sljedeće sezone, odnosno da podjele udio na ravne časti 50-50, (toliko ima FIBA u preduzeću koje rukovodi "Ligom šampiona"), to je epilog današenjg sastanka nacionalnih saveza u Beogradu.

Nakon sastanka, Savezi su izdali saopštenje, kojim su podržali FIBA.

"Na sastanku šest saveza (Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, Slovenije i Srbije) potvrđena je zajednička podrška FIBA u borbi za očuvanje interesa evropske košarke i postojanje takmičenja zasnovanog na sportskim kriterijumima.

Svi savezi su saglasni da podržavaju postojanje Regionalne lige, koja bi bila organizovana uz poštovanje nacionalnih prvenstava i kalendara takmičenja.

Vlasnička struktura lige bi bila uređena po ugledu na model koji je primjenjen prilkom organizacije FIBA Lige šampiona.

Na sastanku je dogovoreno da se u daljim pregovorima FIBA obezbjedi prohodnost klubova iz nacionalnih prvenstava i Regionalne lige ka evropskim klupskim takmičenjima”.

Podsjetimo, na Skupštini ABA lige 10. maja u Beogradu, klubovi su jednoglasno stali uz ABA ligu, odlučili se za takmičenje u Evroligi i Evrokupu (sem Cibone koje će igrati u FIBA Ligi šampiona), i naglasaili da se kalendar takmičenja neće mjenjati. FIBA je potom najavila sankcije, suspenziju, ali su čelnici ABA lige tada saopštili da oni nisu dobili nikakav dokument o suspenziji.

Nešto više o budućnosti ABA lige a i košarke uopšte moglo bi da bude poznato nakon novog sastanka čelnika FIBA i Evrolige, koji je planiran početkom juna.

Bonus video: