CSKA i Fenerbahče hitaju ka finalu

Moskovljani od 18 časova igraju sa Lokomotivom Kubanj, dok se tri sata kasnije tim Željka Obradovića sastaje sa Laboral Kućom
84 pregleda 0 komentar(a)
Željko Obradović, Foto: Euroleague.net
Željko Obradović, Foto: Euroleague.net
Ažurirano: 13.05.2016. 12:01h

Klub koji se šest puta peo na krov Starog kontinenta, trener sa osam titula prvaka Evrope, nasljednici ekipe koju je Duško Ivanović dovodio do finala Evrolige 2001. i 2005. godine ili debitant na završnim turnirima?

Za one koji malo slabije poznaju košarku, ovo je pitanje ko će osvojiti titulu prvaka Evrope u košarci. Od učesnika fajnl-fora, koji se od danas do nedjelje održava u Berlinu, samo je CSKA osjetio kako je to biti na tronu.

Moskovljani su favoriti, uz tim koji igra tek drugi fajnl-for, ali na čijoj klupi sjedi najtrofejniji a možda i najbolji evropski trener svih vremena - Željko Obradović.

Bilo bi čudo da se „armejci” i Fenerbahče ne bore za titulu u nedjelju veče, ali prvo moraju da preskoče prepreke u večerašnjim polufinalima - CSKA će se od 18 časova sudariti sa najvećim iznenađenjem Evrolige, Lokomotivom Kubanj, a tri sata kasnije počinje odbračun turskog giganta i Laboral Kuće.

"Sve što se do sada događalo je prošlost, ovo je fajnl-for. Moramo da budemo spremni i odlučni. Podigli smo samopouzdanje, mislim da niko ovdje nije došao bez toga. Zbog toga će sitni detalji odlučiti", rekao je trener CSKA Dimitris Itudis, koji je izgubio tri od posljednja četiri meča protiv „željezničara” u VTB ligi.

Igrači giganta iz Moskve su dobili dva najveća priznanja - Nando de Kolo je MVP Evrolige (ujedno je i prvi strijelac), a Kajl Hajns je najbolji defanzivac, ali to ne plaši Jorgosa Barcokasa i njegove pulene.

"Velika je čast za naš klub da u svom drugom nastupu u Evroligi stigne do fajnl-fora. Prije početka pres konferencije, Željko Obradović me je u šali pitao šta radimo ovdje, ako već CSKA ima najboljeg defanzivca, strijelca i MVP-a. Moramo da se borimo i da igramo odbranu kao cijele sezone, ali i da budemo dobri u napadu", istakao je Barcokas, koji je sa Olimpijakosom osvojio Evroligu 2013.

Poslije obračuna dva Grka, sudariće se dva čovjeka koji su kao saigrači bili šampioni svijeta na Mundobasketu u Argentini 1990. godine - Obradović i Velimir Perasović.

"Misli su mi usmjerene samo na polufinale. Laboral Kuća ima tri plejmejkera istovremeno na terenu - Adamsa, Džejmsa i Burusisa. Moramo da čitamo njihovu igru", naglasio je Obradović.

Tim iz Vitorije je autsajder, ali ne pomišlja na predaju.

"Uradili smo nevjerovatnu stvar za klub i navijače samim dolaskom na fajnl-for, ali sada imamo još jedan san ispred sebe. I učinićemo sve da ga ostvarimo", jasan je Perasović.

Bonus video: