Moguća i regionalna liga zatvorenog tipa

2 komentar(a)
Krešimir Novosel, Foto: Savo Prelević
Krešimir Novosel, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 03.05.2016. 17:17h

Skupština ABA lige održaće se 9. maja u Beogradu, kazao je za „Vijesti“ Krešimir Novosel, direktor lige.

Na toj Skupštini trebalo bi da se donesu važne odluke za budućnost regionalnog takmičenja, u jeku sukoba dvije košarkaške organizacije Fibe i Evrolige.

Novosel je kazao je da su sve opcije otvorene.

„Zaista je sve moguće. Od gašenja lige, pa do formiranja takmičenja zatvorenog tipa, po uzoru na novi format Evrolige. Nakon Skupštine trebalo bi da se zna nešto više kakva je budućnost takmičenja”, rekao nam je Novosel.

FIBA je prošle godine priznala regionalno takmičenje, a prije dva dana povukla to priznanje, odnosno suspendovala ABA ligu.

“Žalosno je da se na taj način prisiljivaju klubovi gdje i kako će igrati. Šteta što se ne može naći dogovor na relaciji FIBA – Evroliga, jer najviše trpi košarka. Ipak vjerujem da će se naći neko riješenje”, kaže Novosel, uz napomenu:

“Mi smo mali, i bilo je zaočekivati da se na nama lome koplja”..

Direktor ABA lige smatra da je u ovom trenutku najbitnije da klubovi, koji su vlasnici lige, budu jedinstveni u odluci da žele da igraju i sačuvaju ABA ligu.

“Mislim da se jedinstvom klubova mogu postići veliki koraci za nastavak ABA lige, što bi bilo značajno za region. Regionalno takmičenje je potreba ovim prostorima, bila bi katastrofa da liga prestane da postoji, zbog razvoja košarke, mladih igrača....”, kaže Novosel.

FIBA i nacionalni savezi se zalažu za domaća prvenstva. Postavlja se, međutim, pitanje da li tako mala, usitnjena takmičenja imaju kvalitet i buduićnost, da li su zanimiljivi i sa marketinške strane.

“Nacionalna prvenstva koja su u toku, nisu toliko zanimljiva, a i jako je mala gledanost. Zato su se, uostalom, klubovi i skupili i osnovali novu, odnosno reorganizovali ABA ligu. Ponavljam, bila bi katastrofa za našu regiju da više nema ABA lige. Vjerujem da se to neće dogoditi“, zaključio je Novosel.

Bonus video: