Đukanović se povlači sa mjesta predsjednika KSCG, Barović ponovo na čelu Saveza

Dosadašnji predsjednik Saveza, naime, mora da se povuče sa te funkcije, na kojoj je bio od 2011. godine, zbog novog Zakona o sportu, po kojem kao predsjednik države (ili predsjednik partije) ne može da budu na čelu ili u užem rukovodstvu saveza.
8553 pregleda 20 komentar(a)
Milo Đukanović i Veselin Barović na večerašnjoj svečanosti u hotelu "Hilton"
Milo Đukanović i Veselin Barović na večerašnjoj svečanosti u hotelu "Hilton"
Ažurirano: 26.12.2018. 20:57h

Ako ne bude neočekivanih obrta, Veselin Barović, dosadašnji predsjednik Izvršnog odbora, biće novi-stari predsjednik Košarkaškog saveza Crne Gore, na čijem će čelu naslijediti Mila Đukanovića.

Dosadašnji predsjednik Saveza, naime, mora da se povuče sa te funkcije, na kojoj je bio od 2011. godine, zbog novog Zakona o sportu, po kojem kao predsjednik države (ili predsjednik partije) ne može da budu na čelu ili u užem rukovodstvu saveza.

"Nova zakonska rješenja donijela su i nove potrebe, da iz užeg sastava biramo novo rukovodstvo KSCG", rekao je Đukanović na večerašnjoj svečanosti povodom proglašenja najboljih košarkaša i košarkašica u 2018. godini.

Barović je jedini kandidat Predsjedništva KSCG za izbornu Skupštinu, koja će biti održana 11. januara. On je već bio predsjednik KSCG, od 2000. do 2010. godine (kada ga je na kratko naslijedio Igor Lukšić), tokom kojih je KSCG postao i član FIBA.

"Na funkciji predsjednika proveo sam gotovo dva mandata, imao sam privilegiju da sarađujem sa vrijednim košarkaškim radnicima u Predsjedništvu i stručnoj službi Košarkaškog saveza. Ovo je prilika da se svima zahvalim, jer da nije bilo njihovog predanog rada, ne bismo mogli da servisiramo potrebe klubova i reprezentacija. Svima velika zahvalnost za doprinos i odgovornu saradnju. Veliko hvala i sponzorima koji su ispratili naše zahtjevne potrebe reprezentativnih selekcija", dodao je Đukanović.

Sumirajući godinu na izmaku, u kojoj je, između ostalog, Budućnost Voli osvojila ABA ligu, a ŽKK Budućnost Bemax Waba ligu, u kojoj je ženska seniorska reprezentacija izborila peti uzastopni plasman na Evropsko prvenstvo, muška je na dobrom putu da se prvi put plasira na Svjetsko prvenstvo, a Mornar uzeo titulu u Crnoj Gori ispred Budućnosti, Đukanović je kazao da je 2018. možda i najuspješnija košarkaška godina u Crnoj Gori od obnove nezavisnosti.

"Ova je još uspješnija godina od prethodne za koju smo govorili da je istorijska. To kažem zbog rezultata koji nijesu samo reprezentativni, nego su postignuti i izuzetni klupski uspjesi. To me raduje i potvrđuje da formula za koju smo se opredijelili - da uz razvoj sportske infrastrukture uložimo dodatnu pažnju na unapređenje stručnog rada u KSCG, daje rezultate - kazao je Đukanović.

Da nije tako, naglasio je Đukanović, teško da bi se moglo govoriti o razuđenim uspjesima unutar košarkaške organizacije.

"Sada ne govorimo o uspjesima reprezentacija već i mnoštvu uspjeha klubova. Želim da afirmišem dalju internacionalizaciju crnogorske košarke, uz uspjehe koji tradicionalno postižu seniorske selekcije. Posebno naglašavam seniorke koja je u svim kvalifikacijama uspjela da se plasira na EP", kazao je Đukanović.

On vjeruje da se već naredne godine mogu stvoriti uslovi da se ispravi kiks kadetske selekcije i da povratkom u A divizuju Crna Gora bude jedna od rijetkih država koja ima predstavnike u A divizijama u svim selekcijama.

Đukanović je posebno potencirao klupske uspjehe, regionalne titule košarkaša i košarkašica Budućnosti i nastup Mornara u ABA ligi i trofej prvaka Crne Gore

"Budućnost je u žestokoj konkurenciji došla do trofeja u ABA ligi i priuštila najveće moguće zadovoljstvo ljubitelje košarke da budemo dio Evrolige. Smatram da je ubjedljivo najveći uspjeh što smo dio te selekcije. Budućnost pokazuje određeni kapacitet za još bolje rezultate i vjerujem da će stvoriti uslove za produženo takmičenje u Evroligi", rekao je Đukanović.

KSCG je uručio zahvalnice Ministarstvu sporta i Crnogorskom olimpijskom komitetu, kao i sponzorima koji su pomogli funkcionisanje Saveza u 2018. godini.

Bonus video: