KSCG zabranio učešće klubovima u Evrokupu

146 pregleda 22 komentar(a)
Vesko Barović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Vesko Barović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 20.04.2016. 17:35h

Košarkaški savez Crne Gore zabranio je svim klubovima, članovima KSCG, učešće u Evrokupu, odlučeno je na današnjoj sjednici Izvršnog odbora crnogorske košarkaške kuće.

Kako se navodi u saopštenju, ako se bilo koji klub, eventualno, ogluši o ovu odluku KSCG, biće suspendovan iz članstva u KSCG.

"Na osnovu odluke Borda FIBA Evrope od 20. marta 2016. godine i dopisa FIBA Evrope od 24. marta i 15. aprila 2016, poštujući obaveze koje KSCG kao član FIBA ima, Izvršni odbor donosi odluku o zabrani učešća svih klubova-članova KSCG u Evrokupu".

"U skladu sa ovom Odlukom, ukoliko neki klub-član KSCG potpiše ugovor/sporazum sa ECA ili bilo kojim drugim pravnim subjektom koji je u relaciji sa ECA ili uzme učešće u Evrokupu, automatski se suspenduje iz članstva KSCG. U tom slučaju, eventualna suspenzija će se odnositi na učešće u takmičenjima svih selekcija kluba koji je suspendovan".

"U slučaju da se odluke Borda FIBA Evrope od 20.03.2016.godine principijelno ne sprovedu, u dijelu zabrane nastupa senioskim nacionalnim selekcijama, Košarkaški savez Crne Gore ostavlja mogućnost klubovima da se sami izjasne gdje žele da se takmiče (FIBA liga šampiona ,FIBA kup-Evroliga, Evrokup), tj. odluka o suspenziji crnogorskih klubova neće važiti", navodi se u saopštenju Izvršnog odbora KSCG, koje je potpisao predsjednik Veselin Barović.

Budućnost Voli je, sada, na potezu, iako je teško i pomisliti da klub iz Njegoševog parka neće poštovati odluku matičnog saveza.

Budućnost je, naime, nedavno potpisala četvorogodišnji ugovor sa Evroligom i obavezala se da će u tom periodu biti učesnik Evrokupa, kao predstavnik ABA lige, koja funkcioniše odvojeno od nacionalnih saveza.

A upravo je to takmičenje trn u oku Fibe, koja je klubovima oprostila nastup u Evroligi, ali je odlučila da suspenduje sve zemlje, čiji su klubovi prihvatili učešće u Evrokupu.

Među njima je i Crna Gora... A društvo je elitno - Španija, Italija, Rusija, Turska, Grčka, Srbija, Hrvatska, Litvanija - dakle, svi koji nešto znače u evropskim okvirima imaju predstavnike u Evrokupu.

Prošlog mjeseca, KSCG je dao podršku Fibi u osnivanju Lige šampiona i najavio da će klubovi iz Crne Gore igrati u tom takmičenju.

Dvadesetak dana kasnije Budućnost Voli je pristupila Evrokupu, što je, potpuno normalno, s obzirom na to da je riječ o takmičenju koje su podržali svi najveći evropsku klubovi i najjače nacionalne lige.

Budućnost nije tada, dakle, slijedila preporuke Saveza, a Savez nije podržao odluku našeg najvećeg kluba i jedinog predstavnika na međunarodnoj sceni.

Bonus video: