Tomašević: Nismo izbačeni, ali imamo ozbiljnu prijetnju

0 komentar(a)
Dejan Tomašević, Foto: Wikipedia
Dejan Tomašević, Foto: Wikipedia
Ažurirano: 16.04.2016. 13:24h

Potpredsjednik Košarkaškog saveza Srbije Dejan Tomašević demantovao je da je reprezentacija Srbije izbačena sa prvenstva Evrope i poručio da je optimista po pitanju rješavanja prijetnji od strane FIBA.

"Nismo izbačeni, ali smo upozoreni da povedemo računa. Imamo ozbiljnu prijetnju i sazvaćemo sastanak sa ostalim Savezima u regionu, ali i klubovima kako bismo donijeli odluku. Optimista sam, ali trebalo bi da se vidi ko je kriv za ovu situaciju", rekao je Tomašević Tanjugu.

FIBA Evropa poslala je pismo KSS-u i zemljama koje su podržale igranje u Evroligi i Evrokupu sa upozorenjem da će biti suspendovane sa kontinentalnog šampionata 2017. godine.

"Čuli smo se sa svim federacijama iz regiona i našim klubovima. Kod nas vlada sindrom da se odmah sve zna, ali nije baš tako. Moramo da sačekamo", naveo je Tomašević i dodao da se nada da FIBA neće oduzeti Srbije organizaciju kvalifikacionog turnira za plasman na Olimpijske igre u Riju.

Na pitanje da li bi Partizan mogao da "žrtvuje" Evrokup kako bi Srbija izbjegla suspenziju, čelnik KS Srbije bio je kratak:

"Imamo odličnu saradnju sa klubovima, sve će uskoro biti poznato", zaključio je Tomašević.

Todorić: Partizan će od sada slijediti samo svoj interes

Sportski direktor košarkaškog kluba Partizan Dragan Todorić rekao je danas da je taj klub stradao svaki put kada je radio u interesu srpske košarke i da će od sada slijediti samo svoj interes.

"Kad god smo radili nešto što je u interesu srpske košarke, mi smo nadrljali, tako da ćemo ovog puta slijediti svoj interes. Mi smo svoju odluku donijeli i ne znam šta bismo sada i o čemu razgovarali. Došao nam je predsjednik kluba iz SAD (Nikola Peković) i bićemo u kompletnom rukovodećem sastavu. Razgovaraćemo o svemu o čemu bude bilo potrebno da se razgovara", rekao je Todorić agenciji Beta.

Mediji širom regiona su objavili da je FIBA Evropa suspendovala 14 košarkaških saveza sa Evropskog prvenstva 2017. godine jer su njihovi klubovi izabrali da od sljedeće sezone učestvuju u Evroligi i Evrokupu, a ne u takmičenjima pod okriljem FIBA Evropa.

Osim Srbije, pisma su poslata u Sloveniju, Hrvatsku, Crnu Goru, Makedoniju, Rusiju, Španiju, Bosnu i Hercegovinu, Litvaniju, Grčku, Izrael, Poljsku i Tursku.

Klubovi Jadranske lige su na nedavnom sastanku odlučili da prihvate ponudu prvog čoveka Evrolige Đordija Bertomeua o učešću u Evroligi i Evrokupu. FIBA Evropa je navela da je zahtjev i kopiju pisma poslala u FIBA, koja ja nadležna za svjetska takmičenja.

Partizan je odlučio da prihvati ponudu i da sljedeće sezone igra u Evrokupu.

"Ne bih rekao da je sudbina srpske košarke u našim rukama, prije bih rekao da je u nečijim drugim", rekao je Todorić.

Bonus video: