Slovenci suspendovani sa Eurobasketa 2017, Crnoj Gori ista sudbina?

59 pregleda 9 komentar(a)
Košarkaši Crne Gore, Foto: Luka Zeković
Košarkaši Crne Gore, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 16.04.2016. 10:05h

Rat na relaciji FIBA - Evroliga ima i prvu "žrtvu" - Košarkaški savez Slovenije je dobio dopis iz FIBA (Slovenci su ga objavili na svom sajtu), koji je potpisao izvršni direktor FIBA Evropa Kamil Novak, u kojem stoji da je njihova reprezentacija (privremeno) izbačena sa Eurobasketa 2017 (počev od kvalifikacija).

Razlog je taj što je Košarkaški savez Slovenije podržao svoje klubove koji su odabrali da nastupaju u Evroligi i Evrokupu.

Kako se navodi, Košarkaški savez Slovenije do 20. aprila može da dostavi dokumenta u kojima bi se vidjelo da ne podržava odluke klubova, a ako do toga ne dođe ta reprezentacija neće igrati na Eurobasketu.

FIBA je krenula u realizaciju projekta pod nazivom FIBA Europe Liga šampiona, kojim će krovna organizacija sljedeće sezone pokušati da konkuriše Evroligi.

Međutim, nacionalnih saveza je odlučio da podrži Evroligu, ali ubrzo im je stiglo dramatično upozorenje iz FIBA - ili ste s nama ili ste protiv nas. Ko je protiv FIBA biće suspendovan, a posljedično i izbačen iz svih FIBA-ih takmičenja. Slovenci su ostali vjerni ABA ligi, koja podržava Evroligu, pa su prvi pali u nemilosrdnom košarkaškom ratu.

"ABA liga, u kojoj su klubovi iz vaše zemlje, objavila je odluku kako je potpisala ugovor s ECO-om na četiri godine. Zbog toga vaša reprezentacija gubi pravo nastupa na takmičenjima kao što je Eurobasket 2017. Ukoliko podaci s kojima raspolažemo nijesu tačni, molimo vas da pošaljete dokaze na adresu FIBA do 20. aprila", navodi se, između ostalog, u pismu FIBA upućenog KS Slovenije.

Kako prenosi specijalizovani košarkaški portal Sportando, i drugim savezima regiona, uključujući i Košarkaški savez Crne Gore, kao i Španiji, Turskoj, Italiji, Rusiji, Izraelu, Litvaniji i Grčkoj, upućeno je pismo iste sadržine.

Iz KSCG će ovim povodom još nijesu oglašavali.

"Do petka do 18 sati, do kada sam ja bio u kancelariji, na našu adresu nije stiglo to pismo", rekao je "Vijestima" Petar Popović, generalni sekretar KSCG.

Agencija BETA je objavila da je pismo Međunarodne košarkaške federacije, odsjek za Evropu (FIBA Evropa), o suspenziji sa Evropskog prvenstva 2017. godine stiglo je u Košarkaški savez Srbije kasno sinoć.

BETA je objavila i da čelnici KS Srbije trenutno nijesu bili dostupni za komentar.

Klubovi Jadranske lige su na nedavnom sastanku odlučili da prihvate ponudu prvog čovjeka Evrolige Đordija Bertomeua o učešću u Evroligi i Evrokupu.

FIBA Evropa je navela da je zahtjev i kopiju pisma poslala u FIBA, koja ja nadležna za svjetska takmičenja.

Košarkaši Crne Gore će u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2017. godine, koje će biti održano u Finskoj, Izraelu, Rumuniji i Turskoj, žrijebani u grupu F sa Gruzijom, Slovačkom i Albanijom.

Reprezentacije su u opasnosti da ostanu bez učešća i na Olimpijskim igrama u Riju.

Pomenuti savezi imaju šansu da suspenduju klubove i tako izbjegnu kažnjavanje.

Bonus video: