Ivanović: Niko bolji od Jugoplastike

473 pregleda 5 komentar(a)
Duško Ivanović, Foto: REUTERS
Duško Ivanović, Foto: REUTERS
Ažurirano: 08.04.2016. 17:05h

Jugoplastika je bila najjača evropska ekipa u istoriji – rekao je crnogorski trener Duško Ivanović u razgovoru za Hrvatsku novinsku agenciju (Hina).

Ivanović je dres splitskog tima nosio od 1987. do 1990. godine, podigavši kao kapiten dva trofeja kontinentalnog šampiona (1989-1990). Nakon toga je prešao u Đironu, a „žuti“ su se i bez njega još jednom popeli na krov Evrope.

„Subjektivan sam, ali može se reći da smo bili najbolji u istoriji evropske košarke, to je bila najjača ekipa ikada“ – kazao je Ivanović za Hinu.

„To kažem iz današnje perspektive, s vremenskom distancom, zbog načina na koji smo igrali, zbog ostvarenih dostignuća, te posebno zbog onoga što su postigli igrači te ekipe nakon što su otišli u druge timove.“

Rat i prilika da igrači bolje unovče svoje znanje, ali i da zadovolje sportske ambicije u inostranstvu uticali su na rasturanje zlatne generacije Jugoplastike.

“Treba imati na umu i da ugovori u to vrijeme u Jugoslaviji nisu bili unosni. Šteta što ta ekipa nije odigrala zajedno još barem sezonu-dvije.”

Uz Ivanovića, kao najiskusnijeg u ekipi, stasavali su Toni Kukoč, Dino Rađa, Velimir Perasović, Žan Tabak…

“Manje-više sam u kontaktu sa svima, imamo vrlo dobar odnos, ne čujemo se nešto previše, ali sve je odlično”, rekao je Ivanović, koji je govorio i o hrvatskoj reprezentaciji.

'Hrvatska ima puno talenta. Imala je i na prošlom Evropskom prvenstvu izvanrednu reprezentaciju, svidjela mi se, samo im nešto nedostaje. Ja ovako izvana ne znam što, ali ljudi koji su unutra mogli bi znati.”

“Nadam se da će se Hrvatska plasirati na Olimpijske igre.”

Ivanović je prije tri sedmice naslijedio Rimasa Kurtinaitisa na klupi ruskog Himkija. Njegov sastav, nakon poraza od Reala u četvrtak u posljednjem kolu Top 16 faze Evrolige, nije uspio da izbori mjesto u četvrtfinalu. Crnogorski stručnjak se okreće VTB ligi.

“Mislio sam da je liga slabija, no u ove tri utakmice koliko sam tu iznenadila me kvalitetom. Imaju dobre strance, igra se dobra, moderna košarka, snažna. Dobra je to liga. U polufinalu ćemo vjerojatno ići na CSKA, a cilj nam je finale” – zaključio je Ivanović.

Bonus video: