Crvena zvezda - Budućnost Voli: Da li će šok terapija promijeniti "plave"?

Košarkaši Budućnost Volija večeras (19 časova) igraju derbi 13. kola ABA lige protiv Crvene zvezde. Ekipu će umjesto smijenjenog Aleksandra Džikića voditi Đorđe Adžić
2405 pregleda 1 komentar(a)
Koti Klark na meču sa Zvezdom u Morači, Foto: Filip Roganović
Koti Klark na meču sa Zvezdom u Morači, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 30.12.2018. 09:06h

Šesti poraz u nizu, i to veoma bolan u Minhenu nakon plus 17, bio je posljednja epizoda u saradnji Aleksandra Džikića i Budućnost Volija. Čovjek koji je donio klubu iz Njegoševog parka istorijsku titulu u ABA ligi je smijenjen samo dan pred duel sa svojim najvećim rivalom, Crvenom zvezdom.

Podgoričani su već izgubili borbu za 1. mjesto pred plej-of, jer na 10 kola do kraja imaju četiri pobjede manje od neporažene Zvezde, ali bi trebalo da imaju veći motiv.

Promjena trenera često zna da podigne ekipu, a tim koji će večeras (19 časova) voditi dosadašnji Džikićev pomoćnik, Đorđe Adžić, mora da pobjeđuje i zbog Cedevite.

Zagrepčani su sinoć protiv Zadra upisali sedmi uzastopni, a ukupno deveti trijumf u ABA ligi, čime su preuzeli 2. mjesto od Budućnosti. Ako „plavi” izgube i sedmi put zaredom, prednost domaćeg terena bar u polufinalu plej-ofa će biti pod velikim znakom pitanja...

Zvezda je dva puta ove sezone lako savladala Podgoričane - u finalu ABA Superkupa je bilo 89:75, a u 2. kolu ABA lige u „Morači” 87:71.

Budućnost je od tada promijenila mnogo, jer je između ta dva meča stigao Alen Omić, potom je otišao Eron Kraft, a nedavno su došli i Goga Bitadze, Džejms Bel i Noris Kol.

Kol i Bitadze su na gostovanju Bajernu sa 27, odnosno 17 poena, pokazali da će biti velika pojačanja.

Posebno bitna bi mogla da bude uloga 19-godišnjeg Gruzijca, koji je u dresu Mega Bemaksa u potpunosti nadigrao centre „crveno-bijelih” Maika Cirbesa i Majkla Odžoa, jer je imao dvostruko više poena (23:11) i skok manje (6:7) od njih dvojice. A upravo su Njemac i Nigerijac bili nerješiva enigma za Podgoričane u prva dva meča.

- U Minhenu smo pokazali u prvom poluvremenu kako želimo da igramo. Novi igrači se polako uvode u sistem i to za sada izgleda veoma pozitivno. U okolnostima u kojima se nalazimo želimo da se što bolje predstavimo u „Pioniru”. Probaćemo da pariramo veoma iskusnom timu Crvene zvezde i da odigramo kvalitetan meč. Nije presudan, ali je za nas značajan kako bismo obezbijedili što bolju poziciju u ABA ligi - rekao je 35-godišnji Adžić, koji je ranije radio kao pomoćnik Dušana-Dude Ivkovića u Efes Pilsenu, bio u kadetskoj reprezentaciji Srbije, beogradskom Dinamiku...

Od tri posljednja pojačanja, do sada je najmanje pokazao Bel. Na ukupno 18 minuta protiv Krke i Bajerna je promašio sva četiri šuta iz igre i nije opravdao renome koji je dugo sticao u Evropi. Protiv Zvezde bi morao da postigne prve poene u dresu Budućnosti...

- Čeka nas velika i veoma važna utakmica protiv odlično vođene ekipe. Crvena zvezda igra odličnu košarku, nema poraz u ABA ligi i ide joj dobro u Evrokupu. Ovaj meč će biti odličan test za nas, da vidimo gdje smo kao tim - rekao je američki krilni košarkaš, koji je 3. novembra u porazu Cedevite od Crvene zvezde u Beogradu (94:79) upisao 19 koševa, pet skokova, dvije ukradene lopte, asistenciju i blokadu.

Bonus video: