Cibona na meniju pred mega izazov u plej-ofu

Duel Budućnosti protiv Cibone nema za "plave" rezultatski značaj u posljednjem kolu u ligi
59 pregleda 5 komentar(a)
Luka Pavićević, Foto: Luka Zeković
Luka Pavićević, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 06.03.2016. 13:58h

Za košarkaše Budućnost Volija meč sa Cibonom je u uvod u ono za šta su se spremali i zbog čega su pobjeđivali tokom cijele sezone u ABA ligi – posljednji test pred polufinalnu seriju plej-ofa, protiv Mega Leksa, koja počinje 14. marta u „Morači“.

„To je meč koji svi željno iščekujemo. Spremamo se za tešku seriju, protiv veoma svestranog i opasnog tima“, kazao je trener Luka Pavićević.

Budućnost je favorit protiv Mege, bez obzira na poletnost i talenat rivala, a po Pavićevićevom mišljenju, u drugom polufinalnom duelu, između Crvene zvezde i Cedevite, beogradski tim je bliži pobjedi.

„Definitivno je Zvezda bliža. Cedevita je u jednom momentu bila osvježenje Evrolige, ali zbog kalendara i povreda nije uspjela da izdrži kontinuitet igre i rezultata, dok je Zvezda prevazilazila probleme i favorit je u tom duelu“, kazao je Pavićević.

Četiri dana prije starta polufinalne serije, nakon Skupštine ABA lige, učesnici plej-ofa znaće tačno kakav ulog ima završnica regionalnog takmičenja.

U svakom slučaju, šampion će, kako trenutno stvari stoje, imati privilegiju da bude dio evropske elite, jedan od 16 učesnika Evrolige naredne sezone.

Ponuda FIBA je brojčano izdašnija, na klubovima je da odluče „kome će se privoljeti carstvu“.

„Šta god da bude, ABA liga je nasljednik jugoslovenske lige, jedne od najjačih na svijetu, i mi se trudimo da u toj ligi napravimo što veći uspjeh, kako bi svi - klub, grad, država, navijači, bili ponosni na nas“, kazao je Pavićević.

Duel sa Cibonom, koja dolazi rasterećeno u Podgorici, dobra je prilika da se u pobjedničkom ritmu dočekaju mečevi sa Mega Leksom.

„Očekujemo jak i neizvjestan meč i podršku naših navijača. Cibona je tokom sezone napravila rekonstrukcijuu tima, promijenila i igrače i trenere, i u ovom momentu predstavlja neugodnog protivnika, kao što je, recimo i Partizan. Cibona je velikan eks-Ju košarke, uvijek je izazov igrati protiv njih“, kazao je Pavićević.

Suad Šehović zbog povrede ramena neće igrati protiv Cibone, dok se Tadija Dragićević vratio u normalan ritam treninga.

„Cibona igra dobro u posljednje vrijeme, imaju spoj mladosti i iskustva i to dobro funkcioniše. Niko se, međutim, nije naigrao protiv nas u Podgorici, pa neće ni oni“, kazao je Bojan Subotić. Budućnost je u prvom meču u Zagrebu slavila veoma ubjedljivo (91:69).

Naklon za zlatnu generaciju

Na poluvremenu meča sa Cibonom, publici će se predstaviti članovi zlatne generacije Budućnosti, koja je prije 20 godina u spektakularnom finalu protiv Partizana slavila u Nikšiću 126:115, i osvojila Kup Jugoslavije.

Podsjetimo, generaciju Budućnosti su činili: Vlado Šćepanović, Gavrilo Pajović, Dragan Tomović, Igor Đaletić, Čedo Mudreša, Petar Popović, Aleksandar Ivanović, Savo Đikanović, Darko Ivanović, Mirko Simović, Dragan Vukčević, Miomir Mugoša, trener Živko Brajović.

Mirko Simović, tada najmlađi član Budućnosti, preminuo je prije tri godine, nakon saobraćajne nesreće u Rusiji.

Bonus video: