Bilo bi loše da se ABA liga ugasi

"Bilo bi loše da se takvo takmičenje ugasi. Umjesto toga, bolje je tražiti model da se naprave još bolja liga i još bolja organizacija, da se ojačaju klubovi", kazao je Ivanović
71 pregleda 5 komentar(a)
Duško Ivanović, Foto: Oslobodjenje.ba
Duško Ivanović, Foto: Oslobodjenje.ba
Ažurirano: 01.03.2016. 09:01h

Posljednjih mjeseci, a naročito posljednjih desetak dana, u košarkaškim eks-YU pričama provlači se, posredno ili neposredno, mišljenje da je ABA liga, regionalno takmičenje koje postoji 15 godina, prevaziđeno, te da je vrijeme za rastanak i podjele na nacionalna takmičenja.

Proslavljeni crnogorski stručnjak Duško Ivanović smatra da bi gašenje ABA lige bila loša odluka.

"ABA liga je do sada znatno uticala na razvoj košarke na prostorima bivše Jugoslavije. To je bio projekat, koji je vremenom zaživio i mislim da su klubovi u regiji uspjeli da naprave i organizaciju i kvalitet, te da povećaju interesovanje za košarku. Bilo bi loše da se takvo takmičenje ugasi. Umjesto toga, bolje je tražiti model da se naprave još bolja liga i još bolja organizacija, da se ojačaju klubovi", kazao je Ivanović za „Vijesti”.

Priče oko budućnosti ABA lige poklopile su se sa sve većim raskolom i sukobom između dvije jake košarkaške organizacije - Fibe i Uleba, koja vodi elitno takmičenje Evroligu.

"Zbog toga najviše trpe košarka i klubovi. Mislim da bi to trebalo brzo da se riješi. Ako bi ABA liga dobila dva mjesta u novoj Evroligi, da li direktno ili kroz kvalifikacije, to bi bilo fantastično rješenje za budućnost regionalnog takmičenja", ističe Ivanović.

Priča o zajedničkoj košarkaškoj budućnosti na ovim prostorima vjerovatno ne bi bilo da ABA lige ima veću reputaciju, da zemlje bivše Jugoslavije, koje su dale četiri šampiona Evrope i bezbroj asova, uživaju veći komercijalno-marketinški ugled u Evroligi. To, zapravo, i ne čudi, s obzirom na stanje u kome se nalaze nekadašnji velikani, poput Cibone, Olimpije i Zadra, a tek Splita ili Bosne, za koje nema mjesta ni u ABA ligi.

Pitanje je onda i šta donose nacionalna takmičenja, kada, recimo, u završnici Kupa Srbije igra klub koji funkcioniše apsolutno amaterski, bez novca za put i hranu, već na turnir ide sa nekoliko automobila i lanč-paketima.

Bilo kako bilo, kako trenutno stvari stoje samo jedna ekipa iz ABA lige igraće u Evroligi, skraćenoj na 16 klubova, naredne sezone, i to ne šampion, već klub koji dobije tzv. A licencu (Crvena zvezda je najbliža tom vrijednom dokumentu).

Sa druge strane, FIBA radi na formiranju košarkaške Lige šampiona, u kojoj bi eks-YU klubovi imali više prostora.

"FIBA više zastupa mišljenje koje je čisto sportskog aspekta, a Evroliga ima čisto finansijski motiv. Ako bi gledali iz ugla sportista i mene lično, mislim da FIBA ima puno razloga da bude organizator jednog takmičenja, u kome bi rezultati bili mjerilo i određivali da li učestvuješ u njemu, ili ne. Vremena su se, međutim, promijenila, danas ima i drugačijih interesa i mišljenja od isključivo sportskih, tako da postojanje zatvorene Evrolige ima neku svrhu i treba je prihvatiti".

Ivanović je od maja prošle godine bez posla, kada je napustio Panatinaikos. Bio je najozbiljniji kandidat za selektora Crne Gore, kao za i trenera Budućnosti, ali nije došlo do saradnje.

"Moram da priznam da mi fali parket. Za sada nema ništa novo po tom pitanju, ali se nadam da ću od sljedeće sezone voditi neku ekipu", zaključio je Ivanović.

Bonus video: