Može li Milano opet da bude srećan za Repešu?

Košarkaši Budućnost Volija sa novim trenerom na klupi večeras (20.45 časova) gostuju Armaniju, u meču 16. kola Evrolige
2279 pregleda 2 komentar(a)
Erl Klark je sa 22 poena bio najefikasniji u prvom meču protiv Armanija
Erl Klark je sa 22 poena bio najefikasniji u prvom meču protiv Armanija
Ažurirano: 03.01.2019. 11:23h

Nova era košarkaša Budućnosti bez Aleksandra Džikića, koji je sa „plavima“ osvojio prvu titulu u ABA ligi, počela je porazom u Beogradu od Crvene zvezde, kada je ekipu vodio jedan od Džikićevih pomoćnika Đorđe Adžić. Novi trener Jasmin Repeša će svoju eru na klupi Podgoričana početi večeras (20.45 časova) u Milanu protiv Armanija.

Hrvatski stručnjak će, tako, debitovati na klupi Budućnosti protiv bivše ekipe, gdje je i posljednji put radio prije dolaska u Podgoricu u sezonama 2015/2016. i 2016/2017, i sa kojom je osvojio titulu (2016. godine), dva Kupa i jedan Superkup Italije. U Evroligi je imao slabiji učinak (11 pobjeda i 29 poraza ukupno u dvije sezone), dok je pozitivan skor imao u Evrokupu (6-4). Da li Milano, u kojem su ostali samo Andrea Ćinćarini i Simone Fontekjo iz perioda kada je ovaj vodio Armani, može da bude i srećan početak za hrvatskog stručnjaka na klupi „plavih”, znaće se nakon večerašnjeg duela...

"Ja sam zadovoljan reakcijom ekipe u ova dva tri dana. Malo je vremena da se promijeni nešto drastično, očekujemo da budemo konzistentniji i da damo sve od sebe da dođemo do pobjede", rekao je Repeša, kome je Budućnost osmi klub koji će voditi u Evroligi, nakon Cibone, poljskog Slaska, Fortituda iz Bolonje, Virtus Rome, španske Unikahe, Cedevite i Armanija.

Budućnost je bez pobjede u posljednjih sedam mečeva, četiri u Evroligi i tri u ABA ligi, a još uvijek čeka da prvu pobjedu u gostima u Evroligi. Ni Armani ne blista, poražen je u posljednjih šest od sedam mečeva u Evroligi, prvi put je na tabeli slabije plasiran od mjesta koje vodi u plej-of.

Milanski tim je minulog vikenda doživio i prvi poraz u šampionatu Italije, od Avelina, tima iz kojeg je u Budućnost stigao Noris Kol, koji je na evroligaškom debiju u novom timu, protiv Bajerna, upisao 27 poena i šest asistencija.

"Sigurno da je Milano favorit, ali idemo sa namjerom da odigramo dobru utakmicu sa puno energije i da kontinuitet bude bolji - dodao je Repeša. Budućnost će protiv Armanija, koji je u „Morači” slavio sa 82:71, morati da odigra mnogo bolju odbranu nego inače, jer italijanski šampion ima četvrti najefikasniji napad u Evroligi (85,93 poena prosječno po meču). Budućnost (skor 3-12 u dosadašnjih 15 kola) je i dalje posljednja u tom segmentu (72,53 po meču), a od Armanija je jedino bolja, i to neznatno, u procentu šuta za tri poena (39,18 - 39,12 %).

Američki bek Majk Džejms prva je „violina” Milaneza ove sezone, ujedno je trenutno i prvi strijelac Evrolige, sa prosjekom od 19,4 poena po meču, ali je i četvrti u konkurenciji asistencija (sa prosjekom od osam uspješnih dodavanja po utakmici). U svojoj ekipi je i najbolji kradljivac lopti (1,2)

"Moramo imati što manje praznih minuta i padova u igri. Vjerujem da možemo da odigramo dobru utakmicu. Posljednje dvije utakmice nam daju za pravo da vjerujemo, u njima smo imali kontrolu u određenim momentima i probaćemo da produžimo tu dobru igru. Milano je favorit ali ako nam se ukaže prilika gledaćemo da je iskoristimo. Imali smo par dobrih treninga, upoznali se sa sistemom novog trenera i pokušaćemo da odgovorimo njegovim zahtjevima", rekao je kapiten Budućnosti Suad Šehović.

4. put će Armani ove sezone u Evroligi igrati protiv tima koji je promijenio trenera neposredno pred meč sa milanskim timom. U prethodna tri slučaja, Armani je savladao Baskoniju i Panatinakos, dok je izgubio od Gran Kanarije

Bonus video: