Niko nije vjerovao da ćemo osvojiti trofej

146 pregleda 1 komentar(a)
Sergej Djadečko i Zvezdan Mitrović, Foto: Privatna arhiva
Sergej Djadečko i Zvezdan Mitrović, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 26.02.2016. 10:07h

Više od deceniju je proveo u Ukrajini, proglašavan je za najboljeg trenera te zemlje, osvojio nekoliko pehara... Sve je djelovalo perfektno, ali je morao da se brzo spakuje i sve ostavi iza sebe. Krenuo je iz Marijupolja dan prije nego što su u gradu u kojem je živio i radio počeli žestoki sukobi proruskih i vladinih snaga.

Bio je bez posla gotovo godinu, a onda je dočekao poziv iz Monaka. I to preko ukrajinske veze - Zvezdan Mitrović je postao šef stručnog štaba Monaka na poziv Sergeja Djadečka, nekadašnjeg vlasnika Donjecka, a sada gazde kluba iz Kneževine. Košarkaški trener iz Podgorice je za nepunih 12 mjeseci u Monte Karlu ispisao istoriju. Prvo je uveo tim u elitni rang francuske košarke poslije 24 godine, a prošlog vikenda je osvojio Kup lidera, takmičenje u kojem učestvuje osam najboljih timova Francuske. Zapravo, u kojem sedam ekipa iz zemlje galskih pjetlova gleda kako se na vrhu šepuri klub iz druge najmanje države na svijetu...

"Niko nije vjerovao da možemo da osvojimo trofej, naš predsjednik čak nije ni donio rezervnu robu - otkriva Mitrović na početku razgovora za „Vijesti“. - Želio sam da dobijemo prvog rivala Nanter, da se ne vraćamo odmah kući. S tim protivnikom smo igrali produžetke na našem terenu i pobijedili ga, a ukazala nam se i šansa jer je bio oslabljen neigranjem odličnog Robinsona. Pobijedili smo, a onda nas je čekao evroligaš Strazbur. Znali smo da nemamo šta da izgubimo, ali smo se odlično pripremili, promijenili taktiku i neutralisali njihov visok procenat šuta za tri poena.

U finalu u Diznilendu, Monaku je na put ka prvom trofeju u klupskoj istoriji stao Šalon-Saoan, tim od kojeg je samo 15 dana ranije u šampionatu izgubio 101:81. Uzgred, Mitrovićev tim je imao i teži put do meča za pehar, ali je u najbitnijem trenutku odigrao najbolje u odbrani i stigao do titule.

"Šalon nas je u prvenstvu dobio 20 razlike bez svoja dva najbolja igrača, Hejzela i Bukera. To je tim koji u posljednje vrijeme igra nevjerovatno u napadu. Nama je dao 101 poen, a Šalon-Remsu Nikole Antića i Antibu po 111. Krenuo je tako i protiv nas u finalu, dao 52 koša u prvom poluvremenu, ali smo ga u drugom zaustavili na 22. Nismo poznati kao dobra defanzivna ekipa, ali smo odigrali sjajnu odbranu na sve tri utakmice Kupa lidera. Ne znam šta je razlog tome - možda veća motivacija, a možda i činjenica da se sudili evroligaški arbitri i da je kriterijum bio pravi".

Senzacija u Diznilendu nije promijenila ambicije Monaka u Pro A ligi. Cilj je i dalje ulazak u plej-of, iako „crveno-bijeli“ nakon 20 utakmica dijele 1. mjesto sa Strazburom, Le Manom i Gravlin-Dankerkom. Do kraja je 14 kola, a timovi koji su sada van razigravanja za titulu imaju četiri pobjede od vodećeg kvarteta. Jedan od njih je i šampion Limož, na čijoj klupi odnedavno sjedi Duško Vujošević.

"Prije početka sezone nam je cilj bio da se borimo za plej-of, to nam je i dalje želja. To nije nimalo lako, jer je liga izuzetno izjednačena, svako svakoga može da dobije. Dvorane su svugdje pune, svaki tim ima veliku podršku navijača. Takmičenje je jako interesantno, a ima i puno atletski obdarenih igrača. Osvajanje Kupa lidera nije ništa promijenilo u ambicijama, ulazak u plej-of bi bio veliki uspjeh, jer je Monako nakon 24 godine prvi put u elitnom rangu francuske košarke".

Mitrović i njegovi igrači su u utorak bili na prijemu kod princa Alberta II, koji je dočekao prvi pehar nakon skoro 13 godina pauze i trofeja fudbalera Monaka u Liga kupu Francuske.

"Princ je održao kratak govor, kao i premijer Serž Tel. Svi su srećni zbog pehara, a francuski mediji su iznenađeni. Pišu da je ovo sjajan rezultat i da je utakmica sa Šalonom za anale, istakao je Mitrović, koji još nije pregovarao sa upravom oko produžetka saradnje.

Vujošević će uvesti Limož u plej-of

U moru kolega i prijatelja koji su čestitali 46-godišnjem Podgoričaninu osvajanje pehara bio je i Duško Vujošević. Nekadašnji selektor Crne Gore, koji je u Budućnosti početkom vijeka bio jedan od učitelja tada mladog stručnjaka je odnedavno u Francuskoj, gdje je stigao da podigne Limož. Posrnuli šampion ima po 10 pobjeda i poraza i u preostalih 14 kola mora da nadoknadi dva trijumfa minusa u odnosu na ASVEL i Po Ortez, koji dijele 7. i 8. mjesto

"Očekujem da će Vujošević uvesti Limož u plej-of. Ima jednu od najjačih ekipa, koja je imala velike probleme, ali će s njegovim radom doći do rezultata. Uz Limož, najjača ekipa je Strazbur, koja je u Evroligi pobijedila Real i Fenerbahče", rekao je trener koji je karijeru počeo u OKK Titogradu, potom bio pomoćnik u Budućnosti, vodio Mogren, ukrajinske klubove Himik, Krivbasbasket, Budiveljnik i Azovmaš, te B i univerzitetsku reprezentaciju Crne Gore i asistirao Luki Pavićeviću na Eurobasketu u Sloveniji 2013.

Od rezerve u Pro B ligi do kandidata za reprezentaciju

Ako je Monako najprijatnije iznenađenje u konkurenciji klubova u Francuskoj, među igračima je to svakako Bili Jakuba Kvatara. Košarkaš koji je prošle sezone bio rezerva u drugoligašu Denenu je postao jedno od najjačih oružja Zvezdana Mitrovića, pa je već dobio pozive da nastupa u Ljetnjoj ligi u NBA, a stidljivo se pominje da bi mogao i u reprezentaciju.

"Kvatara ima nevjerovatne fizičke predispozicije. Nije igrao previše u drugoj ligi, ali sam ga „snimio“ kada sam analizirao igru protivnika. Bio mi je potreban bekap igrač, ali se on izborio da postane član startne postave i jedan od naših najboljih košarkaša. Već je dobio dosta poziva za Ljetnju ligu. Izuzetno je vrijedan, ali i realan, pa je na priču da bi mogao da bude pozvan u reprezentaciju reagovao riječima da na njegovoj poziciji ima mnogo boljih igrača od njega.

Sličan put imao je i košarkaš Mega Leksa Timote Luvavu, mada je on bio znatno poznatiji NBA skautima.

"Luvavu je prošle godine igrao u Antibu, koji je uz nas ušao u Pro A ligu. Imao je malu minutažu, loše je igrao, iako su ga NBA skauti i tada pratili. U Mega Leksu je njegov potencijal došao do izražaja", ističe Mitrović.

Bonus video: