"Brada" srušio "Ratnike": Harden trojkom u posljednjoj sekundi donio pobjedu Hjustonu

Ovo je peta vezana utakmica Hardena u kojoj je ubacio 40 poena. U posljednjih 50 sezona samo Majkl Džordan, Kobe Brajant i Alen Ajverson mogu da se pohvale takvim učinkom
1718 pregleda 0 komentar(a)
Harden pogađa preko blokada Tomsona i Grina za pobjedu, Foto: Reuters
Harden pogađa preko blokada Tomsona i Grina za pobjedu, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.01.2019. 10:09h

Uzeo je loptu u svoje ruke u posljednjim sekundama produžetka, preko puta aktuelni šampion lige koji je imao prednost od dva poena razlike. Drejmon Grin i Klej Tomson su skočili u želji da ga blokiraju, a on je ipak stigao da izbaci šut van linije za tri poena, i u padu popdodi za pobjedu Hjustona.

To je kratka rekapitulacija posljenjih sekundi derbija Zapada NBA lige u kojem su Hjuston Rokitsi savladali u Ouklendu, Golden Stejt Voriorse 135:134. Junak pobjede i strijelac pobjedonosnog koša je prošlogodišnji MVP lige Džejsm Harden.

Popularna "Brada" je nastavio niz fantastičnih partija sa novim trip dabl učinkom od 44 poena, 15 asistenicja i 10 skokova. To je njegov drugi trip dabl ove sedmice.

Još je impozantniji podatak da je ovo peta vezana utakmica Hardena u kojoj je ubacio 40 poena.

U posljednjih 50 sezona samo Majkl Džordan, Kobe Brajant i Alen Ajverson mogu da se pohvale takvim učinkom.

"Prepustio sam se svom osjećaju. Uzimao sam šuteve, driblao, radio step bekove, i to je dalo rezultat", kazao je Harden.

Probao je Kevin Durent sa dalekim šutem da donese pobjedu GSW, ali nije uspio u tome.

Mogao je meč da ode u drogom smjeru, poslije nevjerovatne sudijske greške, u kojoj nisu svirali aut za Hjuston, iako je jasno da je Durent cijelim tijelom bio van granica igrališta kada je pokušao da spasi jednu loptu, poslije čega je Stef Kari dao koš za vođstvo.

Brojni fanovi NBA lige su ovakav propust proglasili najvećim u tekućoj sezoni.

Harden je imao pomoć u fantastičnom Klintu Kapeli koji je pored 29 poena dominirao reketom pa je tako sakupio 21 skok.

Kod Golden Stejta Kari je meč završio sa 35 poena, Durent i Tomson su dali po 26 poena.

Košarkašima Voriorsa je praz još teže pao, jer su imali 20 poena prednosti početkom treće četvrtine.

"Jednostavno, ovakav košgeterski instikt je teško braniti. On radi to, znate, pogađa te teške šuteve", kazao je Stiv Ker, trener Voriorsa.

U preostalim mečevima, Denver Nagetsi su savladali Sakramento Kingse 117:113, uz još jednu fenomenalnu partiju NIkole Jokića koji je imao 26 poena, 13 skokova i 6 asistencija, dok su San Antonio Sparsi pobjedili Toronto Raptorse sa 125:107.

Bonus video: