Čović: Ne postoje licence Evrolige, Zvezda ispunjava standarde

65 pregleda 7 komentar(a)
Nebojša Čović, Foto: Beta
Nebojša Čović, Foto: Beta
Ažurirano: 17.02.2016. 15:49h

Predsjednik Crvene zvezde Nebojša Čović izjavio je danas da za učešće u Evroligi ne postoje A i B licence, već ugovori i da je siguran da njegov klub ispunjava sve standarde najelitnijeg evropskog takmičenja, ali je dodao da u regionalnom takmičenju nema dovoljno iskrenosti među klubovima.

Evroliga će se od naredne sezone igrati u novom formatu i mjesecima se vode razgovori ko će osim 11 klubova koji su potpisali ugovor učestvovati u tom takmičenju i Evrokupu.

Upitan da li Zvezda ima šansu da dobije A licencu Evrolige, Čović je u izjavi za klupski sajt rekao da "ne postoje licence".

"Ne postoje A i B licence, već ugovor poput onog koji je potpisalo 11 klubova, ili specijalna pozivnica. Takođe, tu su mjesta predviđena za lige, ukoliko to žele. Crvena zvezda je već nekoliko sezona u nizu vrlo pouzdan partner Evrolige u svim segmentima. Potpuno sam siguran da Zvezda ispunjava sve standarde Evrolige. Nije na meni da ih ocjenjujem i procjenjujem, zna se ko to radi. Crvena zvezda nema razloga za bilo kakvu nervozu, koju vidim da je prisutna kod nekih", rekao je Čović.

Neizvjesno je koji će se klubovi iz ABA lige naredne sezone takmičiti u Evroligi.

Čović je rekao da nije dobro da pojedinci iz klubova, ali ni čelnici lige komentarišu neprovjerene informacije poput one koja se pojavila u španskim medijma da je Zvezda u najužem krugu za dobijanje pozivnice za učešće u Evroligi.

"Predsjedništvo ABA lige treba da dogovori dnevni red, jer imamo mnogo otvorenih pitanja o kojima bi trebalo da se dogovorimo i zauzmemo zajednički stav, ako je to moguće. Navešću samo neke: Košarkaši savezi Hrvatske i Slovenije su uputili dopise FIBA, u kojima traže da prolaz njihovih klubova u evropska takmičenja bude kroz njihova nacionalna prvenstva", rekao je on.

Čović je dodao da to "odudara od dogovora vezanih za ABA ligu i da je to pokušaj sjedenja na dvije stolice".

"Takođe, ne znam koliko su koji klubovi za jedan koncept, ili drugi koncept. Sve to govori da mi još nemamo dovoljan stepen iskrenosti, a ni pripremljenosti kako bismo mogli da raspravljamo o ovim temama. Treba imati u vidu da mi i ne donosimo konačnu odluku, zna se ko je donosi. Čim je ovakav ambijent postoji mogućnost da klubovi svojim postupcima ruše druge klubove, što nije dobro", dodao je Čović.

Bonus video: