ABA liga u problemu: Slovenačke sudije najavile štrajk

201 pregleda 2 komentar(a)
Andrej Boltauzer, Foto: Aba-liga.com
Andrej Boltauzer, Foto: Aba-liga.com
Ažurirano: 17.02.2016. 08:55h

Naredno kolo ABA lige, koje je na programu od 26. do 29. februara, možda se i ne odigra.

Kako prenose Novosti, razlog mogućeg odlaganja je najava štrajka slovenačkih sudija zbog neisplaćenih zarada iz prošlih sezona.

Navodno, "ABA Sidro" d.o.o., firma koja je do ljetos vodila takmičenje, ispostavila je minus od preko 400 hiljada eura, od čega je oko 150 hiljada prema arbitrima i ostalim službenim licima.

Ljetos je u Ljubljani na sastanku predsjednika i direktora "ABA Sidra" Radovana Lorbeka i Romana Lisca, komesara Lige Aleša Kamnikara, predsjednika nove ABA lige jtd Dragana Bokana, direktora Krešimira Novosela i sportskog direktora Žarka Čabarkape sa sudijama i službenim licima obećano da će u roku sedam dana biti izmireni dugovi. Od avgusta do danas oni nisu isplaćeni.

Kako dogovor nije ispunjen 33 sudija regionalnog takmičenja je 20. decembra poslalo pismo upozorenja čelnicima Lige. Kako konkretnog odgovora nije bilo slovenački arbitri su najavom štrajka odlučili da konkretizuju zahtjev.

Ostaje da se vidi da li će najavljeni potez osmorice slovenačkih sudija podržati i njihove kolege iz ostalih zemalja čiji klubovi igraju u regionu. Ukoliko ih i ne podrže, postavlja se pitanje kako bi moglo da se odigra 25. kolo.

Pošto se tada igraju dva srpsko-hrvatska derbija (Partizan - Cedevita i Cibona - Crvena zvezda), uz osam slovenačkih, na parketu neće moći da se pojave ni osmorica hrvatskih i devetorica srpskih arbitara, što znači da bi u delegiranju sudija značajno odlučivao "nacionalni ključ.

Bonus video: