Ruka pomirenja između Tomaševića i Tmušića

498 pregleda 15 komentar(a)
Vladimir Tomašević i Mikaile Tmušić, Foto: Kosarka.me
Vladimir Tomašević i Mikaile Tmušić, Foto: Kosarka.me
Ažurirano: 03.02.2016. 18:56h

U iščekivanju odluke disciplinskih organa Košarkaškog saveza Crne Gore, povodom incidenta nakon utakmice Erste lige između Lovćen basketa i Ibra (78:76), dvojica "glavnih aktera" nemilih scena na Cetinju, Vladimir Tomašević (Ibar) i Mikaile Tmušić (Lovćen) su napravili korak naprijed u spuštanju tenzija između dva kluba.

Uz posredovanje specijalizovanog košarkaškog portala - Kosarka.me, Tomašević i Tmušić su se sastali u Podgorici i jedan drugom pružili ruku pomirenja.

U incidentu koji se dogodio nakon utakmice na Cetinju, u kojem je došlo do opšte tuče na terenu, nakon što su gosti iz Rožaja protestvovali kod sudija, nezadovoljni dijeljenjem pravde u prijestonici, u jednom trenutku je Tmuših jako udario Tomaševića, koji je od tog udarca pao na parket, gdje je ostao da nepomično leži, nakon čega je prvo odveden u Hitnu pomoć, a potom i u podgorički KBC.

Srećom po Tomaševića, povrede nijesu bile ozbiljne, pa je 23-godišnji Beranac u utorak izašao iz bolnice.

"Mikaile (Tmušić) je nakon dvije neprespavane noći, vidno potresen i pokajan, sjeo preko puta Vlada, pogledao u oči njega i njegovog oca i iz srca se izvinio. Vlado (Tomašević) mu je uzvratio pružanjem ruke. Dvojica sportista na početku svojih karijera, koje grade u salama bez tople vode, grijanja i struje, za skromne i neredovne novčane nadoknade, pokazali su da su ljudi. Jedan jer je priznao grešku i zamolio za oproštaj, drugi jer je pružio ruku pomirenja".

"Naravno, ni jedan ni drugi neće proći nekažnjeno, jer se scene sa Cetinja ne mogu izbrisati jednim stiskom ruke. Odgovornost snose obojica i nijedan ne bježi od nje. Mikailov gest se nikako ne može opravdati i on će nesumnjivo dobiti veću kaznu, koju je spreman da bespogovorno prihvati. Naučio je važnu životnu lekciju i iz nje izvukao pouke, koje će mu biti korisne u daljem toku karijere", piše između ostalom na portalu kosarka.me, u tekstu o pomirenju.

Portal navodi kako se u košarkaškom ambijentu ovih dana može načuti da se, sada već bivšem igraču Lovćena, sprema doživotna suspenzija.

"Ta kazna bi zaista bila nesrazmjerna i bez presedana. Mnogo teških incidenata, poput onog kada je kapiten srpske reprezentacije Krstić pogodio stolicom u glavu košarkaša Grčke Burusisa, nisu sancionisani ni približno toliko teškom sankcijom", piše portal kosarka.me.

I zaista, ne samo u košarci, posebno u rukometu, brojni su primjeri da su nakon sličnih incidenata igrači i drugi akteri kažnjavani višemjesečnim, neki i godišnjim suspenzijama, ali niko doživotno...

Do okončanja disciplinskog postupka, Košarkaški savez Crne Gore je, "zbog učestvovanja u fizičkom obračunu, na osnovu člana 59D Propozicija takmičenja Erste lige, suspendovao igrače Lovćen Basketa, Milutina Đukanovića, Mikailea Tmušića i Petra Jovanovića, kao i igrače Ibra Vladimira Tomaševića, Gorana Posuku i Armina Kalića.

Zbog slabe organizacije utakmice, do daljneg Lovćen Basket neće moći da igra u svojoj dvorani.

Bonus video: