NBA zvijezda i njegove dvije majke

Voda je uvijek forsirala skokove, to joj je bio najbitniji aspekt igre, tako je pokazivala spremnost da se bori, žrtvuje i pomogne timu. Tako danas igra i njen sin, koji je zbog svog stila igrao zaradio nadimak "Manimal" (čovjek-životinja)
71 pregleda 1 komentar(a)
Kenet Ferid, Foto: Reuters
Kenet Ferid, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.02.2016. 13:39h

Nakon što je Džejson Kolins ispisao istoriju kao prvi NBA igrač koji je otkrio da je gej, nije niko očekivao da će prvi glas podrške stići od snažnog krilnog centra Denver Nagitsa Keneta Ferida.

Reakcija Ferida nije bila nikome jasna, jer niko nije znao životnu priču američkog reprezentativca, a njih ima skoro koliko i uhvaćenih lopti.

Jedna priča je o njegovom ocu Kenetu Luisu i majci Vodi Ferid, koji su više bili košarkaški drugovi, nego par. Upoznali su se u Njuarku u Nju Džersiju, nikad se nisu vjenčali, ali su odgajali sina Keneta.

Kao klinac Kenet je gledao sa klupe kako njegov otac i majka igraju uličnu košarku, a Voda bi bila jedina žena na terenu, iako je mogla lako da se uklopi zbog zategnutih kikica, vrećastih šorceva i neustrašivosti na terenu. Bila je vrlo talentovana, košarkaška zvijezda svoje srednje škole, i Kenet Luis je često morao da je brani jer je ulazila u sukob sa muškarcima na terenu.

Voda je uvijek forsirala skokove, to joj je bio najbitniji aspekt igre, tako je pokazivala spremnost da se bori, žrtvuje i pomogne timu. Tako danas igra i njen sin, koji je zbog svog stila igrao zaradio nadimak "Manimal" (čovjek-životinja).

Voda je uvijek igrala u istom timu sa Kenetovim ocem, a ubrzo je i Kenet počeo da moli da on bude treći član ekipe. Ali, morao je da ojača. Prvo su mu rekli da mu nikada neće dodati loptu, i da ako želi da šutira mora prvo sam da uhvati loptu.

Ali, životna drama je ostavila dubok trag dok je Voda gledala svoju majku kako pati od lupusa, autoimune bolesti u kojoj imuni sistem postaje hiperaktivan i napada normalno, zdravo tkivo.

Voda se plašila da će i ona bolovati od iste stvari. "Igrala sam košarku da to ne bih imala u glavi". Bila je u trećem mjesecu trudnoće sa Kenetom kada je njena majka umrla.

Odnos sa Kenetom Luisom je bio čudan, živjeli su zajedno kad je mali Kenet rođen, ali nije sve bilo savršeno jer su uvijek jedno drugo posmatrali radije kao druga. Kada je Kenet imao dvije godine, Voda je saznala da ima lupus.

Tada je dobila potrebu da ojača svog sina, da ga pretvori u muškarca što prije. Ako to znači da ga vodi u opasne krajeve Njuarka da igra košarku i skače, neka bude. Ako to znači da mu kaže da se ona i njegov otac nikad neće vjenčati, neka bude. Ako to znači da mu kaže da je privlače žene više od muškaraca, neka bude.

Taj posljednji razgovor se desio kada je Kent imao devet godina i kada je pitao majku da li će on imati brata ili sestru. Ona mu je objasnila da njegov otac i ona vole jedno drugo, ali da je privlače žene i iskoristila je riječ koju Kenet do tada nije nikada čuo: "lezbejka".

Kenet je ispričao da je bio šokiran u početku jer nije razumio. Ona mu je objasnila da se viđa sa ženama i da ne želi da izlazi sa muškarcima, a on je pitao da li to znači da njemu treba da se sviđaju muškarci, jer ona mu je uzor.

"Ne, ne, naravno. Šta god te čini srećnim, ako ti se sviđaju žene, ako ti se sviđaju muškarci, sa čime god da si srećan je u redu", objasnila je Voda.

"Aha, onda volimo iste stvari", odgovorio je Kenet. Ali, nije mu bilo sve jasno i često je pričao sa ocem o seksualnosti, koji je pokušao da razjasni konfuziju.

Kada je napunio 11 godina je uspio da se oslobodi svih nedoumica. "Bio sam u godinama kad sam počeo da se razvijam i shvatam da želim da plešem sa djevojkama i budem sa njima".

Međutim, novi problem je bio što su djeca počela da ga zadirkuju zbog Vodinog izgleda, koja se oblačila kao muškarac.

Klinci su je zvali "Gospodin Ferid", a Kenet je odmah bio spreman za tuču, iako je bio ekstremno mršav i svakako nije izgledao zastrašujuće sa dredovima i svojim inhalatorom za astmu.

"Tukao sam se i nisam htio da posustanem", objašnjava Kenet koga je otac naučio da sve ignoriše dok ga neko fizički ne napadne.

Sve se promijenilo kada je jednog dana upoznao ženu sa maramom koja se predstavila kao "sestra Manasin". Majka mu nikada nije rekla da je to njena djevojka, ali je on odmah znao. Upoznao je Devona, pet godina mlađeg sina Manasin. Kenet je oduvijek želio brata i tada ga je dobio.

Voda jeu poznala Manasin dok je radila kao vozač autobusa. Manasin se zvala Kerol Koplend, ali je nakon smrti muža prešla u Islam. Voda je sada imala nekog da brine o njoj, i to je značilo da Kenet sada sa svojim inhalatorima može da se posveti košarkaškom terenu.

Voda nikada nije propuštala utakmice iako je imala probleme sa bubrezima, morala je da podsjeti Keneta da svaka lopta mora biti njegova. Kenet je polako postajao zvijezda svoje srednje škole, a Voda je imala mjesto iza koša i glasno ga podržavala.

Ubrzo je narastao do 203 centimetra i Morhed ga je regrutovao, škola koja je bila udaljeno oko hiljadu kilometara. Nikada ne bi otišao da nije Manasin ga ubijedila da će ona brinuti o njegovoj majci.

Morhedove utakmice je rijetko prenosila nacionalna televizija, pa su Voda i Manasin gledale utakmice preko interneta.

Kenet je znao da je njegova majka na dijalizi, ali nije imao predstave da je par puta nedjeljno morala da hitno bude prebačena u bolnicu. Devon je morao da ćuti jer su znali da bi Kenet otišao sa koledža istog trena. Javljali su mu samo lijepe stvari, kao da je država Nju Džersi legalizovala gej brakove, pa su Voda i Manasin bile pete koje su to pravo iskoristile, ali Kenet nije prisustvovao jer je morao da igra. Tada već neko vrijeme nije vidio svoju majku i nije imao predstavu koliko je njeno zdravlje pogoršano.

U svojoj drugoj godini je pozvao Vodu da dođe na finale turnira u Ohaju i posle utakmice je imala loše vijesti za Keneta: doktor joj je rekao da ima još šest mjeseci života.

Srećom, iste godine kada je on uspjeo da odvede Morhed do druge runde NCAA turnira, njegova majka je pronašla donora i transplantacija je bila uspješna.

Kenet je došao u bolnicu i sve iznenadio svojim vijestima koje je krio od njih: postao je otac mjesec dana prije toga i ima kćerku Kiru.

Vodina majka nije dočekala da vidi Keneta, ali Voda jeste da u ruke uzme Kiru. "Imam unuku, imam nov bubreg i sina koji će igrati u NBA", prisjeća se Kenet njenih riječi.

A Kenet je u svojoj seniorskoj godini oborio rekord Tima Dankana, naravno u skokovima, onome u čemu ga je Voda toliko forsirala.

I jasno je, da ga Voda nije gurala da skače i da Manasin nije brinula o njegovoj majci, on nikada ne bi stigao do najbolje košarkaške lige svijeta.

Kenet sada igra za Denver i reprezentaciju SAD. Kenet Luis se doselio u Kolorado kod njega i ohrabrio svog sina da sa svijetom podijeli svoju priču, dok je Voda ostala u Njuarku da bi bila blizu svojih doktora.

Kenet je podržavao i podržava brojne LGBT inicijative, bio je na Paradi ponosa u Njujorku i jedan od onih koji su prokrčili put za Džejsona Kolinsa.

Kada je šutirao ormare u svlačionici nakon poraza - to je bila Voda u njemu. Kada je sapleo Stefa Karija i naljutio tadašnjeg trenera Golden Stejta Marka Džeksona - i to je bila voda.

Ali kada je tvitovao u znak podrške Kolinsu - to su bile Voda i Manasin. Njegova biološka majka i njegova druga majka.

Izvor i originalni izvodi: ESPN i E60.

Bonus video: