Makabi - Budućnost Voli: U Tel Aviv po prvu pobjedu na strani

Košarkaši Budućnost Volija večeras (20.05 sati) gostuju izraelskom Makabiju, u utakmici 17. kola Evrolige
2137 pregleda 10 komentar(a)
Edvin Džekson je sa 13 poena bio najefikasniji igrač Budućnosti na prvom meču sa Makabijem u "Morači, Foto: Filip Roganović
Edvin Džekson je sa 13 poena bio najefikasniji igrač Budućnosti na prvom meču sa Makabijem u "Morači, Foto: Filip Roganović

Pobjedom protiv Igokee, košarkaši Budućnost Volija prekinuli su seriju od osam poraza na dva fronta. Jasmin Repeša je upisao prvi trijumf na klupi “plavih”, nakon što je imao neslavan debi u Milanu protiv Armanija (111:94).

Da li Podgoričani nakon osam poraza u isto toliko mečeva u gostima mogu da upišu i prvu pobjedu na strani u Evroligi, pitanje je na koje će odgovor dati večerašnji meč (20.05 sati) u Tel Avivu protiv Makabija.

Ponos Izraela je 18. oktobra bio bolji u “Morači” (78:68), iako je Budućnost (i tada bez povrijeđenog Nikole Ivanovića, kao večeras) u trećoj četvrtini vodila i devet razlike (43:34, 45:36). Šampion Izraela je, međutim, parcijalom 20:2 prelomio meč i slavio ubjedljivije nego što je zaslužio.

Ni Makabi ne igra sjajno ove sezone u Evroligi, ima pet pobjeda, dvije više od Budućnosti. Međutim, upisao je tri pobjede u posljednja četiri meča u “Nokija areni”, protiv Bajerna, Himkija i Armanija…

- Sigurno da smo u utakmici sa Igokeom vidjeli pomake u agresivnosti i sada je naš zadatak da igru podignemo na nivo Evrolige. Makabi je izuzetno neugodan protivnik kada igra kod kuće, popunjeni su na svim pozicijama. Posebno su neugodni u svojoj, punoj dvorani i čeka nas težak posao. Pripremićemo se dobro i idemo u Tel Aviv da odigramo jednu dobru utakmicu - rekao je trener Podgoričana Jasmin Repeša.

Budućnost gostuje klubu koji je igrao istorijski, prvi meč Evrolige u „Morači” 6. januara 2000. godine, velikanu evropske košarke koji je čak 15 puta bio u finalu najjačeg takmičenja i šest puta se popeo na vrh Starog kontinenta, posljednji put 2014. godine.

U naredne tri sezone, Makabi nijednom nije stigao ni do finala šampionata Izraela, iako se prije toga zaredom 21 put borio za titulu, a osvojio ih 18. Ni u Evroligi nije bilo rezultata - 2015. je Fenerbahče izbacio tada aktuelnog prvaka Evrope sa 3:0 u četvrtfinalu, sezonu kasnije izraelski velikan nije stigao ni do Top 16 faze, da bi u novom formatu oba puta ostao bez četvrtfinala, jer je bio na 14. (10 pobjeda i 20 poraza), odnosno 10. mjestu (skor 13:17). Makabi je trenutno daleko tri pobjede od zone plej-ofa.

U odnosu na prvi meč Makabi je, kao i Budućnost, promijenio trenera, Grk Joanis Sfairopulos je nakon sedam kola zamijenio Nevena Spahiju, koju je do smjene imao samo jednu pobjedu, upravo onu protiv Budućnosti.

Prvi strijelac (12,5 poena prosječno po meču) i asistent ekipe (3,5) ekipe, u kojoj je prošle sezone igrao Noris Kol, sada zvijezda Budućnosti, je Skoti Vilbekin, jedan od najboljih plejmejkera u evropskoj košarci, koji je prošle sezone pobrao sva priznanja u Evrokupu - MVP regularnog toka i finala, te šampion sa Darušafakom.

Vilbekin je u “Morači” upisao rekordnih 28 poena (trojke 11-6), uz pet asistencija i četiri skoka. NBA epizodista Džoni O’Brajant je najbolji skakač izraelske ekipe (5,4 uhvaćenih lopti po meču), i drugi poenter ekipe (10,8), a prosječan dvocifren poenterski učinak u prethodnih 16 kola imao je i Majkl Rol (10,7).

- Očekujemo veoma tešku utakmicu u Tel Avivu. Makabi igra veoma dobro kod kuće, pred svojom publikom, odlično trče, igraju brzu košarku. Imaju tri pobjede u poslednja četiri Evroligaška meča kod kuće. Mi se pripremamo dobro, drugo poluvrijeme protiv Igokee bi trebao da bude pokazatelj kako bi mi trebali da igramo ali se još uvijek upoznajemo sa novim sistemom – rekao je Danilo Nikolić.

Bonus video: