Lebron Džejms i Kevin Durent, Foto: Beta-AP

"Igra prestola" na NBA način: Ne igraš sa mnom u njegovim patikama

Patike sa “potpisom” NBA zvijezda su danas svijet za sebe, na koji utiče sve od rivalstva do toga koji igrač vodi glavnu riječ u ekipi. U središtu priče, kao i obično, Lebron Džejms i Golden Stejt Voriorsi
2928 pregleda 0 komentar(a)
Lebron Džejms i Kevin Durent, Foto: Beta-AP
Lebron Džejms i Kevin Durent, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 10.01.2019. 17:13h

Mnogi NBA igrači vjeruju da snaga uma kreće od stopala. Košarkaš Golden Stejta Drejmond Grin je jedan od njih. Zato je, kada se rezervista Kevon Luni prošle sezone spremao za utakmicu sa Hjustonom, pozvao Erika Hausena, zaduženog za opremu u Voriorsima, da zamijeni patike ispred Lunijeve svlačionice.

“Gdje su mi patike”, pitao je košarkaš kada je uočio je da mu nešto nedostaje.

“Drejmond je rekao da ne možeš da ih nosiš”, kazao je Hausen. “To su patike Džejmsa Hardena i Grin je rekao da ne možeš nositi patike čovjeka protiv kojeg igraš”.

Luni nije imao prigovor na Grinovu odluku, ali jeste na njegovo poznavanje materije.

“Čekaj, pa to uopšte nisu Hardenove patike! Mogu li sad da ih dobijem nazad?”

Hausen mu je vratio obuću, ali je Luni počeo da poštuje novo pravilo od tada. Kao igrač kojeg sponzoriše Adidas, obično nastupa u Hardenovom ili modelu plejmejkera Portlanda, Damijena Lilarda, osim kada igra protiv jednog od dvojice košarkaša.

Patike sa “potpisom” NBA zvijezda su danas svijet za sebe, piše Bleacher Report. Na njega utiče sve od rivalstva do toga koji igrač vodi glavnu riječ u ekipi. Nešto poput “Igre prestola” u svijetu košarkaške mode na parketu.

Lebron Džejms, koji je, kao i obično, u samom središtu priče, košarkaš je zbog kojeg su se mnogi zarekli da neće nositi njegove modele, iako su se nekada u njih zaklinjali.

Grin ne samo da je prestao da nosi Lebronove “Soldžer” (Soldier) patike nakon finala 2015, već provjerava opremu saigrača prije utakmica i naređuje Hausenu da ukloni “sumnjivi” materijal, kao što je učinio sa Lunijem.

Neki se, ipak, provuku. Košarkaš Voriorsa Džordan Bel nije znao za Grinovo pravilo i uspio je da istrči na teren protiv Oklahoma Sitija na otvaranju sezone noseći par patika igrača Tandera, Pola Džordža. Nakon frakture stopala na koledžu, Bel je bio primoran da bira patike po udobnosti, a ne zato što ima miljenike među rivalima.

“Imam jako osjetljivo stopalo, pa nemam luksuz da nosim što poželim. Imao sam šaraf u stopalu, dvije operacije… Nosio sam model Kevina Durenta do prošle godine, a onda je stopalo počelo da odbija saradnju. Najlagodnije se osjećam noseći Džordžove patike, imaju dobru podršku za zglob i unutrašnjost koja vam pruža svu potrebnu udobnost”.

Grin je, izgleda, voljan da dozvoli i neki izuzetak.

“Nije u pitanju timsko pravilo, ne unosimo se toliko u priču. Ali nisam ljubitelj te prakse. Ako primijetim nekoga, kazaću mu – daj, bar jedno veče obuj nešto drugo”, kaže on. “Kada igramo protiv Hjustona, Luni često čuva Hardena. Ako ste u duelu, a nosite njegove patike, već vas je izdominirao”, dodaje on.

“Na početku karijere sam nosio Lebronove patike i mislio – pa šta, udobne su. Već u drugoj ili trećoj sezoni sam shvatio da igram protiv tog tipa i da ne mogu nositi te patike protiv njega na parketu”.

Klivlend se takođe odlučio za nepisano pravilo kada su u pitanju Ander armor patike zvijezde Golden Stejta, Stefa Karija. “Nema šanse da ih je neko u tom timu nosio posljednjih par godina, iz očiglednih razloga”, kaže je jedan bivši igrač Kavalirsa.

Dodaje da je nekoliko NBA timova, od mnogih u kojima je igrao, imalo igrače koji su željeli da uvedu zabrane na nošenje Lebronovih ili patika Kobija Brajanta. “To je stvar ega. Ja sam i dalje nosio šta god sam htio”.

Košarkaš Toronta, Deni Grin, bio je svjedok cijele hijerarhije u svijetu košarkaške obuće. Džejms mu je bio saigrač kada je kao pik druge runde došao u Klivlend i Lebronov “Soldžer” model je nosio čak i kada je obukao dres San Antonija godinu kasnije. A onda su Sparsi 2013. izgubili od Majamija u finalu.

“Ubrzo nakon toga sam prestao da ih nosim”, kaže on. Gorki ukus poraza od Džejmsa, kada vas je svega 19,4 sekundi dijelilo od titule, dodaje Grin, primorao ga je da se odluči za Džordžove i patike Kajrija Irvinga, osim kad nastupa protiv dvojice rivala.

“Uvijek znate kome gostujete i te mini-turneje nisu duže od tri ili četiri utakmice. Kažem sebi – dobro, igramo protiv Lebrona, Durenta, Oklahoma Sitija… Ponijeću sa sobom Džordžove patike do meča sa Tanderom, pa ću se prebaciti na Kajrijeve.”

Samo je jednom napravio izuzetak, u posljednjem nastupu protiv Kobija Brajanta, noseći obuću zvijezde Lejkersa u crnoj i zlatnoj boji. “Probao sam ih, previše podsjećaju na patike za fudbal. Nosio sam ih jedno poluvrijeme i vratio se starim patikama”, kaže Grin.

Danas ne mora da brine o izboru obuće, potpisao je sponzorski ugovor sa Pumom, koja ne pravi posebne modele ni za jednog svog sportistu.

Neki košarkaši su, ipak, prilično odlučni da svoju obuću nametnu saigračima sa skromnijim ugovorima. Nekadašnji centar Los Anđeles Klipersa, Rajan Holins, kaže da ga je Kris Pol praktično primorao da Kobijeve patike zamijeni njegovim, kao i da se Polov model mogao naći svuda po svlačionici.

“Rekao je da mi može sve ‘srediti’, a sam se nasmijao i kazao – nema problema. Šališ se, zar ne? Kada je ponovio da je ozbiljan, rekao sam mu – volim Kobijeve patike, osjećam se udobno u njima”.

Ali Pol nije navikao da ga odbijaju. “Koji broj nosiš? Donijeću ti nekoliko parova 51-52 ove sedmice”, rekao mu je, a Holins im dao šansu, želeći da ostane u dobrim odnosima sa saigračem koji ga snabdijeva asistencijama. Ipak, na kraju se vratio Brajantovim patikama, udovoljivši Polu noseći njegov model na treninzima.

Golden Stejt je jedinstven u NBA ligi kao tim sa čak tri košarkaša koji imaju svoje modele. Uz Karija i Durenta, Klej Tompson ima ugovor sa kineskom kompanijom Anta. Durent i Kari će pomoći svakom saigraču koji želi njihove patike, ali nisu neko ko će “regrutovati” ljude da se pridruže brendu, za razliku od Tompsona, koji je početkom sezone primijetio Džejoba Evansa kako isprobava par patika njegovog brenda sa potpisom Ražona Ronda.

“Klej je ušao u svlačionicu i bio u fazonu – ne možemo da mu nabavimo par KT patika, o čemu se radi ovdje? Idem odmah da ih nazovem”, prisjeća se Evans. “Klej je definition želio da se pridružim 'porodici'. Počeo je da mi priča o kompaniji, opremi, kako su patike udobne, detaljima njegovog ugovora i odlascima u Kinu”, dodaje on.

“Kada sam počeo da nosim njegove patike na treninzima, pitao bi me da li su udobne, dopadaju li mi se. Samo je želio da budem zadovoljan. Postarao se da mi šalju dovoljno parova i da mu kažem ako mi je potrebno još opreme, a on će sve srediti. Nikad nisam bio tip koji nosi visoke patike, ali ove su među najudobnijima u kojima sam igrao”, kaže košarkaš.

Ne treba zaboraviti jednu bitnu stvar – zvijezde koje imaju svoje modele takođe su pod devetocifrenim ugovorima, dok igrači sa “kraja” klupe mogu svakog trena ostati bez kluba i biti primorani da kupuju opremu iz svog džepa.

“Ako vam kao najnebitnijem igraču u timu ponude novac i opremu vrijednu 20 hiljada dolara, ima da nosite to s**nje”, kaže bivši košarkaš Kavalirsa.

Nik Jang, sa druge strane, ima jedinstveno rješenje za modni „rat“ na NBA parketima.

Kada bi igrao protiv Brajanta ili Džejmsa, nosio bi neki od njihovih starijih modela kako bi im makar na tren skrenuo pažnju. „Nosio bi stare patike koje možda samo Lebron danas ima“, prisjeća se Luni zajedničkih dana u Voriorsima.

Grinov pokušaj da zabrani patike rivala u svlačionici nije samo pokušaj slanja poruke protivnicima i javnosti, već i pokušaj da se uskoro izbori za svoj model. Patike „Hajperdank“ (Hyperdunk) kompanije Najk nose njegov logo pri vrhu, ali to sigurno nisu Drejmondove patike, kaže kroz smijeh Džordan Bel.

Još uvijek nisu, ali Grin ne odustaje.

„Ako stalno nosite patike drugog košarkaša, kako će neka kompanija misliti da ste vrijedni da imate svoj model? To je glavni razlog zašto sam prestao to da radim. Mogao sam da nosim Lebronove patike kad god ne igramo protiv njega. Ali ako nosim tuđu obuću, nikada me neće smatrati bitnim“, zaključuje on.

Bonus video: