U Zagrebu derbi za prvo mjesto

Budućnost Voli ima devet uzastopnih pobjeda u ABA ligi, Cedevita čak 11
7 komentar(a)
Cedevita - Budućnost, Foto: ABA liga
Cedevita - Budućnost, Foto: ABA liga
Ažurirano: 10.01.2016. 09:39h

Drugu sezonu zaredom, košarkaši Budućnost Volija i Cedevite igraju utakmicu od neprocjenjive važnosti.

Prošle godine zagrebački tim bio je bolji u polufinalu plej-ofa, slavio u majstorici u „Morači”, obezbijedio i finale i plasman u Evroligu.

Sada je šansa za revanš - meč koji bi mogao, i vjerovatno će i odlučiti o prvom mjestu na kraju regularnog dijela sezone, igra se od 17 sati u Zagrebu. Budućnost Voli je lider, sa pobjedom više od Cedevite, zalihom od 10 poena iz prvog meča u Podgorici (76:66) i u seriji od devet vezanih trijmufa u ABA ligi.

"U dobrom smo ritmu. Igramo dobro i pobjeđujemo. Nadam se da ćemo neke stvari koje su nas krasile u prethodnim utakmicama ponoviti i u derbiju, da ćemo biti na maksimalnom nivou, jer samo tako možemo do pobjede", ističe Bojan Subotić.

Još duže, međutim, traje niz Cedevite u regionalnom takmičenju - serija traje 11 mečeva, a začinjen u Beogradu, u prošlom kolu protiv Crvene zvezde. Kao dodatna injekcija samopouzdanja stigla je pobjeda nad Darušafakom, prva u top 16 fazi Evrolige.

"Te dvije pobjede su potvrdile o kakvom se timu radi. I mi imamo šta da pokažemo, spremili smo se dobro, daćemo maksimum i ako se ukaže prilka - iskoristićemo je sigurno", kazao je Sead Šehović.

Kao i svaki veliki meč, i ovaj se dobija - odbranom. Budućnost, statistički, ima najbolju defanzivu u ligi, a činjenica da su igrači Cedevite u mnogo većim naporima, zbog obaveza na evropskoj sceni, mogao bi da bude važan faktor u ispunjavanju odbrambenih zadataka.

"Teško je govoriti šta će da presudi. Često su to sitnice. Svaka greška može skupo da košta. Moramo da budemo na visini zadatka u svakom trenutku - naglasio je Subotić. Zagrebački tim ima, međutim, raskošan napadački potencijal, sa svih pozicija..."

"Popunjeni su na svim pozicijama. Igraju dobro i kao tim, ali imaju nekoliko sjajnih individualaca, koji mogu da riješe meč", kazao je Subotić.

Zagrebački „Dom sportova” je jedina dvorana koju Budućnost nikada nije osvojila u ABA ligi. Osam gostovanja Cedeviti - osam poraza.

"Tradicija nije na našoj strani, ali se ne osvrćemo puno na to. Bitno je šta će biti, a ne šta je bilo", zaključio je Subotić.

Veljko Mršić: Budućnost je pravi tim

Miro Bilan je opasnost broj jedan za Budućnost. Najkorisniji igrač ABA lige ističe da će se voditi velika borba za prvo mjesto.

"Čeka nas ekipa koja dobro igra, s iskusnim i dobrim igračima i neće nam biti lako. Moramo iskoristiti samopouzdanje koje imamo poslije dvije velike pobjede, to pretočiti na teren i to će onda biti dovoljno za pobjedu", rekao je Bilan.

"Možemo mi govoriti da su Cedevita i Zvezda favoriti, ali Budućnost je prva. Tim koji do 18. kola dođe sa dva poraza je pravi tim", naglasio je trener Cedevite Veljko Mršić.

Bonus video: