Pobjeda protiv Darušafake jedini izbor

Darušafaka nije slučajno pobijedila Olimpijakos - upozorava Jasmin Repeša pred večerašnji meč u "Morači" (19 sati)
1365 pregleda 1 komentar(a)
Nemanja Gordić, Foto: Filip Roganović
Nemanja Gordić, Foto: Filip Roganović

Poslije 17 utakmica, tri pobjede (jedne senzacionalne) i nekih gorkih poraza, uključujući i onaj prije dva dana u Tel Avivu, došao je meč u Evroligi koji košarkaši Budućnost Volija dočekuju kao favoriti.

U "Morači" večeras (19 časova) gostuje Darušafaka, jedina ekipa koja je iza šampiona ABA lige na tabeli elitnog takmičenja.

Dačka ima dva trijumfa, u 2. kolu upravo protiv Budućnosti (71:63) i u 15. iznenađujuću nad Olimpijakosom (79:75).

Dvije ekipe su prošle sličan put, jer su obje promijenile trenera u decembru - posljednjeg dana 2018. godine u Podgoricu je stigao Jasmin Repeša, a 19 dana prije njega je Seldžuk Ernak naslijedio Ahmeta Džakija.

Hrvatski stručnjak se nada da će upisati prvu pobjedu u Evroligi nakon 31. marta 2017. godine, kada je kao trener Armanija srušio Žalgiris u Kaunasu.

"Darušafaka nakon promjene trenera definitivno igra bolje, nije slučajno pobijedila Olimpijakos. Ima sastav koji zaslužuje puno bolje mjesto nego ovo na kojem je, to je spoj iskusnih i veoma talentovanih domaćih igrača. Očekuje nas izuzetno teška utakmica. Novi trener je donio dosta taktike, igra različite zonske presinge i zone 2-3 i 1-2-2. Moramo da budemo fokusirani, da ne upadnemo u zamku promjene ritma, da ne nastane konfuzija", naglasio je Repeša.

Jedan segment je izdvojio kao prednost Turaka.

"Inferiorni smo u skoku, jer je Darušafaka po tome prva u Evroligi. Ali, inferiorna je u odnosu na nas u trkačkom dijelu, možemo i moramo da budemo bolji u tome".

Podgoričani su prije dva dana dugo vodili protiv Makabija u Izraelu, ali su u finišu poklekli i izgubili 81:76.

"Nemamo pravo na korak nazad, svaku utakmicu moramo da gledamo kao izazov i izlog za dokazivanje. Tako smo išli u Tel Aviv, žao mi je samo što smo ponovo pokazali nedovoljnu mentalnu čvrstinu kada je najpotrebnije. Sitne stvari dijele ekipe od dobrih do vrhunskih. Gubili smo lopte iz auta, dozvoljavali skok nakon slobodnih bacanja, što se kažnjava", zaključio je Repeša.

U prvom duelu sa aktuelnim šampionom Evrokupa, Nemanja Gordić je dao 11 poena i bio prvi strijelac tima sa Erlom Klarkom. Ta i večerašnja utakmica, ipak, ne mogu da se porede, jer je bilo mnogo rokada u oba kluba.

"Darušafaka je promijenila trenera i nekoliko igrača, kao i mi, tako da će biti potpuno drugačija utakmica od prve. Želimo da poslije duže vremena pobijedimo u Evroligi i nastavimo da budemo bolji iz meča u meč, što je bio slučaj u Tel Avivu, gdje smo igrali bolje nego na prethodnim susretima", naglasio je plejmejker „plavih”.

Jedan od heroja pohoda na titulu ABA lige priznaje da će poraz u Istanbulu biti dodatna motivacija za tim.

"To je, uz utakmicu u Tel Avivu, bio meč na kojem smo imali najveću šansu za pobjedu na strani. Imali smo ih, nudili su nam se, ali smo izgubili u finišu. To nam je jedan od motiva, da probamo da se revanširamo".

Budućnost često pada u igri u finišu. Na pitanje da li je problem u manjku snage, koncentracije ili nedostatku lidera, Gordić iskreno odgovara:

"Da znamo šta je tačno problem, davno bismo to riješili. Evidentno je da smo u tome napredovali, padovi sada nisu veliki kao ranije, ali u Evroligi rivali to kažnjavaju. To ne smije da se dešava".

Bel odličan u odbrani, čekamo ga u napadu

Za razliku od Norisa Kola i Goge Bitadzea, koji su odmah po dolasku postali prve napadačke opcije Budućnosti, Džejms Bel je bezopasan pod protivničkim košem.

Na šest utakmica (po tri u Evroligi i ABA ligi) ukupno svega 13 poena, uz mizeran šut iz igre 28-4. Amerikanac je poznat kao solidan šuter, ali to još nije pokazao i čeka se da pokaže zašto je doveden. Doduše, u odbrani igra veoma dobro, što naglašava i Repeša.

"Evidentno je da kad Bel stoji na terenu ekipa defanzivno funkcioniše. Znamo da je došao ovdje kao šuter, da u tome se još nije izjasnio do kraja i uvjerio nas da je to to, ali u odbrani iz utakmice u utakmicu daje sve od sebe. Dok ima takav pristup, svaki igrač je dobrodošao. Nemam zamjerki na njegov dosadašnji učinak, a kada bi šuterski bilo bolje, onda bi to bilo ekstra".

Ernak: Budućnost je drugi tim nakon promjene trenera

Večerašnji meč u Podgorici je vjerovatno posljednja šansa za Darušafaku da izbjegne posljednje mjesto, jer bi u slučaju poraza od devet ili više koševa razlike gotovo sigurno bila zakucana za dno do kraja Evrolige.

"Budućnost je potpuno drugi tim nakon promjene trenera i dolaska novih igrača. Igra veoma tvrdo i takmičarski u posljednje vrijeme - upozorava trener Dačke", Seldžuk Ernak.

Zbog problema u avio-saobraćaju, igrači Darušafake bez treninga će ući u meč.

"Let nam je pomjeren, veoma umorni ćemo doći u Podgoricu. Borićemo se, a pobijediće tim koji bude bolje branio reket i igrao bolju odbranu", istakao je bivši strateg Sakarije.

Igrači turskog tima očekuju vatrenu atmosferu u „Morači”.

"Budućnost je veoma opasan tim kod kuće. Pobijedila je Barselonu i CSKA, ima veoma strastvene navijače. Daćemo sve od sebe", rekao je centar Emirdžan Košut.

Bonus video: