Kvalitet ABA lige slabi posljednjih godina

10 komentar(a)
Vlado Šćepanović, Foto: Filip Roganović
Vlado Šćepanović, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 04.01.2016. 17:11h

"Ukupni kvalitet ABA lige posljednjih godina slabi i regionalno košarkaško takmičenje je i ove sezone za nijansu slabije od prethodnih", ocijenio je prvi kapiten crnogorske košarkaške reprezentacije Vlado Šćepanović.

On je kazao da razloga za to ima dosta, ali da su najvidljiviji i najznačajniji finansijski problemi prisutni kod mnogih ekipa.

"Samim tim nema prostora za skuplje i kvalitetnije igrače. Neki klubovi koji su to na vrijeme prepoznali i suočili se sa tim problemom, dali su značajniji prostor mlađim igračima što je svakako pohvalno. Realno tri ekipe koje su na vrhu su finansijski i najbolje pokrivene i to dovoljno govori ko ima i najveću prednost. Gledajući trenutnu situaciju u Evroligi i riješenost FIBA da osnuje svoju, mislim da su veće šanse da ekipe iz ABA lige igraju FIBA, nego ULEB Evroligu", kazao je Šćepanović.

On smatra da plasman Crvene zvezde i Cedevite u Top 16 Evrolige nije potvrda snage ABA lige, već više o njihovoj stabilnoj finansiskoj situaciji.

"Naprotiv, baš taj pad kvaliteta ABA lige gdje klubovi nemaju mnogo teških utakmica, koriste da mogu da se fokusiraju na Evroligu", kazao je Šćepanović.

Legenda Budućnosti vjeruje da podgorički tim ove sezone ima najveće šanse da napravi najbolji rezultat u istoriji ABA lige.

"Buducnost je skup odličnih i iskusnih igrača koji pružaju odlične partije i sasvim su zasluženo na vrhu sa velikim izgledima i da završe ligu na prvom mjestu. I velikim šansama da prvi put budu prvaci ABA lige", kazao je Šćepanović.

On je naglasio da je Budućnost uvijek bila rasadnik talenata, ali da oni, ukoliko zaslužuju, moraju igrati da ne bi ostali samo na talentu.

"Veliki je rizik davati šansu mladim igračima, ali svakako i neophodno ako se želi od njih napraviti ozbiljni igrači. Sa klupe to sigurno postati ne mogu. Naravno, ukoliko se procijeni da to mogu i zaslužuju. Neko ranije sazrijeva kao igrač, a neko kasnije, ali u svakom slučaju treba napraviti pravu procjenu za svakog od njih i dati im šansu u kontinuitetu. Onda se i dobija realna slika o svakom igraču, u suprotnom je sve u magli", rekao je Šćepanović.

On je ocijenio da je Sutjeska osvježenje za ABA ligu i dobra stvar za crnogorsku košarku da ima još jednu ekipu u ozbiljnijem takmičenju.

"Velika bi stvar bila da izbori opstanak i sačuva još jedno mjesto za Crnu Goru. Neće im biti lako, ali vjerujem da ima kvalitet za to", rekao je Šćepanović.

Dugogodišnji igrač Partizana je, komentarišući trenutno stanje u beogradskom klubu, kazao da je teška finansijska situacija kulminirala i da je višestruki osvajač regonalnog takmičenja ostao bez mnogo igrača i trenera i da je u takvoj situaciji teško funkcionisati i ostvarivati rezultate.

"Bio je hrabar i riskantan potez imenovanje novog trenera, ali mu sada treba dati šansu da radi i pokuša da napravi koliko može u datim okolnostima. U velikim klubovima, kao što je Partizan, uvijek se očekuje najviše bez obzira na situaciju”,kazao je Šćepanović.

On je podsjetio da je poslije uspješno organizovanog kampa u Kolašinu sa svojim kumom Nikolom Pekovićem pokrenuo školu košarke Ol star 2014, za uzrast djece od šest do 12 godina.

Prema njegovim riječima, cilj škole košarke je da djecu nauče i obuče osnovnim košarkaškim stvarima i koracima, da bi ih kasnije mogli uvesti u svijet ozbiljne košarke koja je nezamisliva bez znanja osnovnih elemenata.

"Prioritet nam je kvalitet treninga, a ne takmičarki dio u tim uzrastima. Škola je posjećena i svakim danom se pojavljuje dosta zainteresovane djece, već možemo biti zadovoljni jer djeca jedva čekaju sljedeći trening. Radi se po ozbiljnim programima jer nam je njihova košarkaška obuka na prvom mjestu. Već sljedeće godine će biti proširen i uzrast do 14 godina tako da ne žurimo i ne idemo na masovnost nego na kvalitet", zaključio je Šćepanović.

Bonus video: