Milena opet našla rješenje za Srbiju

Ovom pobjedom, rukometašice Crne Gore su napravile veliki korak ka Parizu, a ostalo je da se vidi da li će igrati meč za 5. mjesto, ili mogu do polufinala. Za to im je potrebna pobjeda nad Danskom u srijedu od 15.45 časova
137 pregleda 5 komentar(a)
milena raičević, Foto: Uroš Hočevar/kolektiff
milena raičević, Foto: Uroš Hočevar/kolektiff
Ažurirano: 10.12.2018. 22:18h

Od specijalnog izvještača "Vijesti" iz Nanta

Kada je bilo najteže, Milena Raičević je ušla u „mod” iz polufinala Evropskog prvenstva 2012. godine, kada je praktično sama pobijedila Srbiju. I sada je to uradila, a i rezultat je bio gotovo identičan - 28:27, zahvaljujući sjajnom srednjem beku, koji je dao šest golova, podijelio sedam asistencija i prekinuo pas Jelena Lavko u posljednjim sekundama...

Ovom pobjedom, rukometašice Crne Gore su napravile veliki korak ka Parizu, a ostalo je da se vidi da li će igrati meč za 5. mjesto, ili mogu do polufinala. Za to im je potrebna pobjeda nad Danskom u srijedu od 15.45 časova, ali i pomoć sinoćnjeg rivala, koji bi morao da u posljednjem meču grupe 1 u Nantu savlada domaću Francusku i pogura komšinice u borbu za medalje.

Na početku utakmice je sve ličilo na meč osmine finala prošlogodišnjeg Svjetskog prvenstva u Magdeburgu, gdje su „lavice” pretrčale Srpkinje i rutinski trijumofvale. Za osam minuta, Crna Gora je dala sedam golova, od čega po tri nakon brzog centra i iz kontri, pa je bilo 7:4.

Šta se tada desilo sa timom Pera Johansona teško je dokučiti. Odjednom kao da su se sve njegove izabranice „isključile”, a protivnice su dva puta propuštale idealne prilike da preokrenu (Ljubica Nenezić odbranila zicer Katarine Krpež-Šlezak, zatim i probijanje Jelene Lavko). Nažalost, Crna Gora se toliko „nudila”, da ekipa Ljubomira Obradovića nije mogla da propusti poklon, pa je crne minute protivnika iskoristila da serijom 5:0 preokrene na 14:10 na startu 26. minuta.

Johanson je pokušavao i izmjenama i tajm-autom da razmrda ekipu, ali je pometnja u napadu, a i u odbrani, bila sve veća. Katarina Bulatović i Đurđina Jauković su pomalo i na silu prekinule veliki post, dug preko 11 minuta, pa je na velikom odmoru bilo „svega” minus tri (12:15).

Crna Gora je konačno stigla rivala kada se najmanje očekivalo - dok je Jelena Despotović bila na dvominutnom „hlađenju”, Raičevićeva je ukrala loptu i pogodila iz kontre, asistirala Jovanki Radičević, koja je potom iz kontre pogodila za 19:19 i seriju 3:1 sa igračicom manje.

Na 23:23, Marija Čolić je odbranila zicer u kontri Tatjani Brnović, ali je Raičevićeva opet našla Radičevićevu, koja je preokrenula na 24:23 na tačno devet minuta do kraja. Dijana Radojević je izjednačila, ali su Majda Mehmedović i Jaukovićeva pogodile za 26:24, a potom su i 21-godišnja Nikšićanka i Raičevićeva povisile na 28:25 na dva minuta i 24 sekunde do kraja.

Pomislilo se da je gotovo, ali je Jovana Stoiljković smanjila, Johanson oklijevao da uzme tajm-aut, a Radičevićeva pogodila prečku. Krpež-Šlezak je iz sedmerca dala svoj 12. gol na 74 sekunde do kraja, a Raičevićeva nakon minuta odmora umalo postala tragičarka, jer joj je Čolićeva odbranila šut. Srbiji su ostale 24 sekunde za posljednji napad, Profesor je ubacio sedmu igračicu, ali se 28-godišnja Podgoričanka savršeno iskupila i ukradenom loptom stavila tačku na meč.

SRBIJA - CRNA GORA 27:28 (15:12)

Nant - Dvorana „XXL”. Gledalaca: 2.307. Sudije: Raluka i Stanku (Rumunija). Sedmerci: Srbija 4 (4), Crna Gora 1 (1). Isključenja: Srbija 4, Crna Gora 6 minuta.

Srbija: Tomašević (dvije odbrane), ČOLIĆ (pet odbrana), Radosavljević, KRPEŽ-ŠLEZAK 12 (4), LEKIĆ 2, Števin, LAVKO 4, Kovačević, Nikolić, T. Radojević, Pop-Lazić 2, D. RADOJEVIĆ 5, Vukajlović, STOILJKOVIĆ 2, CVIJIĆ, Dmitrović.

Crna Gora: RAJČIĆ (sedam odbrana), Nenezić (jedna odbrana), RADIČEVIĆ 5, JAUKOVIĆ 6 (1), A. BULATOVIĆ, Klikovac, Ujkić, Premović, K. Bulatović 3, BRNOVIĆ 1, Pavićević, Ramusović, MEHMEDOVIĆ 6, Despotović, RAIČEVIĆ 6, Grbić 1.

7 napada zaredom nije iskoristila Crna Gora - tri puta je izgubila lopta, dva šuta su zaustavile srpke golmanke, a dva su završila na okviru gola. Zbog toga je između 10. pogotka Itane Grbić i 11. Katarine Bulatović prošlo 11 minuta i pet sekundi!

Bonus video: