Božićni NBA specijal: Golden Stejt i Klivlend repriziraju prošlosezonsko finale

0 komentar(a)
Lebron Džejms i Stef Kari, Foto: Www.cleveland.com
Lebron Džejms i Stef Kari, Foto: Www.cleveland.com
Ažurirano: 25.12.2015. 14:04h

Dok bioskope širom svijeta puni sedma epizoda bajkovitog filmskog serijala Ratovi zvijezda, na božićno veče Orakl Arena u Ouklendu (23 sata) biće poprište prve epizode ovosezonskog Rata košarkaških zvijezda.

Na jednoj strani naći će se Stef Kari, Klej Tompson, Drejmond Grin, na drugoj Lebron Džejms, Kevin Lav, Kajri Irving, dok Golden Stejt i Klivlend budu obnavljali uspomene na junsko NBA finale.

Poslije tri meča, vraćamo film unazad, „ratnici“ su gubili 2:1. Međutim, premorenog i oslabljenog rivala, koji nije mogao da računa na povrijeđene Lava i Irvinga, pobijedili su u naredna tri duela, i poslije 40 godina vratili pehar u Ouklend...

Prvi međusobni susret poslije pola godina, dva tima dočekuju kao neprikosnoveni lideri svojih NBA polovina.

Golden Stejt (27-1) je utrčao u sezonu sa rekordne 24 uzastopne pobjede i mjerka apsolutni rekord Džordanovog Čikaga iz sezone 1995/1996 (72-10). U cijeloj 2015. godini na svom parketu je poražen u samo četiri od 56 utakmica, a nijedan tim ranije nije dočekao Božić sa takvim procentom uspješnosti.

No, ni Klivlend (19-7) mnogo ne zaostaje. Vicešampion je bezbrižan na vrhu Istoka sa trijumfom više i pet poraza manje od drugoplasiranog Toronta. Džejms igra još jednu „kraljevsku“ sezonu, Lav je među 25 najboljih igrača lige, a prije pet dana poslije polugodišnje pauze zbog povrede vratio se Irving.

Američki mediji griju atmosferu, najavljujući duel kao najiščekivaniji božićni okršaj decenijama unazad. Ipak...

„Ovo neće biti epski meč. Ovo je samo jedna u nizu utakmica u regularnom dijelu sezone“- pokušava otkloniti rezultatsku napetost privremeni trener Golden Stejta Luk Volton.

U tom stavu ga prati njegova „četvorka“ Grin, koji igra najzreliju sezonu karijere (13,2 poena, 8,5 skokova, 6,3 asistencije).

„Na kraju susreta bićemo na skoru 28-1 ili 27-2. Jedino to je u pitanju.“

Ipak, biće u pitanju i nešto mnogo veće – prvi ovosezonski duel dvije najsjajnije NBA zvijezde Stefa Karija (27), prvog strijelca lige sa skoro 30 poena u prosjeku, i Lebrona Džejmsa (30), čije brojke odgovaraju visokim standardima koje je postavio (27,2 poena, 7,3 skoka, 6,2 asistencije).

Rođeni u Akronu u Ohaju u razmaku od tri godine, po mnogo čemu opozitni – Stef, kako je opaženo, od mogućeg pravi nemoguće, a Lebron od nemogućeg moguće – jedini su kandidati za naslov MVP-ja sezone.

„Ulazak u dvoranu u Ouklendu probudiće sjećanja na finale“ – kaže Džejms, koji je prošle sezone praktično sam igrao finale protiv Golden Stejta (35,8 poena, 13,3 skoka, 8,8 asistencija).

„Ipak, shvatamo da je ovo jedan od 82 meča u sezoni i da nećemo uložiti sve što imamo u njega.“

A oni koji na vrijeme nisu kupili karte, moraće da ulože oko 500 dolara kako bi ih pazarili od preprodavaca.

„Podesite svoj kompletan božićni raspored prema ovom meču“ – predlaže magazin „Sports Ilustrejtid“.

Košarkaški Ratovi zvijezda – prva od mogućih devet ovosezonskih epizoda...

Bonus video: