Dragićević: Odbrana i duga klupa su aduti Zvezde

50 pregleda 1 komentar(a)
Tadija Dragićević i Radosav Spasojević, Foto: ABA LIGA
Tadija Dragićević i Radosav Spasojević, Foto: ABA LIGA
Ažurirano: 20.12.2015. 12:27h

Košarkaška groznica opet trese Podgoricu. Budućnost Voli, lider na tabeli ABA lige, sjutra veče dočekuje aktuelnog šampiona Crvenu zvezdu, najvećeg favorita za osvajanje nove titule.

Prošle sezone Beograđani su se provukli u „Morači“, Nikola Kalinić je u posljednjim trenucima meča pogodio poslije ofanzivnog skoka.

Podgoričani imaju motiva na pretek. Žele da ostvare novi trijumf, ostanu na čelu i „pobjegnu“ Zvezdi na tabeli.

"Poslije rekonstrukcije na startu sezone, Zvezda je napravila ozbiljan tim koji je snagu pokazao i na evropskom nivou. Dolazi nam šampion i jak tim, koji treba pobijediti u 40 minuta meča. Jedini način da se sa Zvezdom igra na pobjedu je da se u toku utakmice uvijek odgovori ili prevaziđe njihova agresivnost, intenzitet igre i čvrstina. Bez ta tri elementa, ne može da se priča o pobjedi nad rivalom. Kao tim moramo da se pojavimo sa jakim voljnim i fizičkim momentom, kako bi došli do tačke gdje možemo košarkaški da se nadmećemo. Siguran sam da će motivacija uticati da postignemo željenu čvrstinu i agresivnost da bi igrali na pobjedu“, kaže Luka Pavićević, trener Budućnost Volija.

Prema njegovom mišljenju da bi se dobili „crveno-bijeli“ njegovi izabranici moraju u napadu da odigraju praktično perfektno. U odbrani, glavni zadatak je da se zaustavi „pik en rol“ en rol igra rivala.

"Ključevi utakmice su da se na agresivnu igru Zvezde ne pogube konci igre u napadu, već da se smirenim, organizovanuim napadim ne izgubi lopta ili da se uđe u neke pasivne šuteve. Zvezda to zna da kazni na najvišem mogućem nivou kada dolaze Real, Himki ili Bajern, tako da nama neće puno pomoći podrška sa tribina ako ne budemo igrali dobro u napadu. Sa druge strane, ekipa koja ima takvu dubinu, mora da bude i zaustavljena. U odbrani ne smijemo dozvolili lake poena i da se kvalitetno „potučemo“ na donjem postu sa njihovim centrima i moraćemo sa mnogo truda da suzimo broje rješenja „pik en rol“ igre Jovića i Markusa Vilijamsa. Moram da spriječimo da igraju sva moguća rješenja, već da to bude jedna ili dva rješenja, a ne tri, četiri ili više. Tada Zvezda igra sa svim napadačkim opcijama“

Tadija Dragićević je ponikao u Crvenoj zvezdi, godinama bio njen oslonac. Sada će biti jedan od glavnih aduta Budućnost Volija.

"Crvena zvezda igra sjajno u posljednje vrijeme. Od kada je Stefan Jović na poziciji pleja, igraju dosta organizovanije u napadu. Oni su već u sistemu tri, četiri godine sa Dejanom Radonjićem i napravili su dobar sistem u odbrani, koja im je kvalitetna svih 40 minuta i na tome baziraju svoju igru. Dobro su popunjeni na svim pozicijama, imaju dugačku klupu, što im donosi dosta prednosti“.

Pobjeda nad Bajernom je, kako kaže Dragićević, bila injekcija stimulansa za Beograđane.

"Napravili su dobar rezultat ulaskom u Top 16 fazu Evrolige drugi put zaredom. To ih neće opustiti da ovdje dođu i odigraju lagano, jer će ovdje doći dosta rasterećenije, što može biti mač sa dvije oštrice za nas. Da su izgubili od Bajerna, došli bi ovdje sa moranjem da dobiju. Nadam se da ćemo biti kompletni, jer je ovo jako važna utakmica za nas. Borba za prvo mjesto i nadam se da ćemo odbraniti domaći teren. Nadam se da će biti puna hala i sjajna atmosfera za igranje“, zaključio je Dragićević.

Bonus video: