Prošlo je 15 godina od smrti Harisa Brkića

Iz do dan-danas neutvrđenih razloga, nepoznati napadač je 12. decembra 2000. godine u Beogradu ispalio dva hica u Brkića, samo nekoliko mjeseci pošto se tada 26-godišnji košarkaš vratio iz Budućnosti u svoj Partizan.
388 pregleda 7 komentar(a)
Haris Brkić, Foto: Mtbasketblog.wordpress.com
Haris Brkić, Foto: Mtbasketblog.wordpress.com
Ažurirano: 15.12.2015. 15:17h

Prošlo je tačno 15 godina od tragične smrti Harisa Brkića, košarkaša jedne od najboljih generacija Budućnosti u istoriji (1999/2000).

Iz do dan-danas neutvrđenih razloga, nepoznati napadač je 12. decembra 2000. godine u Beogradu ispalio dva hica u Brkića, samo nekoliko mjeseci pošto se tada 26-godišnji košarkaš vratio iz Budućnosti u svoj Partizan. Njegova smrt je misterija i 15 godina kasnije...

"Zašto? Želim samo da pitam čovjeka koji je oduzeo život mom sinu zašto je to uradio? Više me ne zanima ni da li će biti kažnjen. Njega više nema i ništa ne može da mi ga vrati, međutim ne gubim nadu da će ubica biti uhvaćen", kazala je za "Blic" Harisova majka, Radmila Brkić.

Tri dana nakon pucnjave, Haris je podlegao poredama.

"Haris je bio dobar momak. Niko nije imao ružnu riječ za njega. Bio je primjeran mladić. Živio je za košarku. To je bila njegova najveća ljubav. Obožavao je Partizan. Novac ga nikada nije zanimao, nije htio ni da čuje za inostranstvo. Jednostavno, htio je da završi karijeru u crno-bijelom dresu", istakla je Radmila.

Hairs Brkić je rođen 24. jula 1974. godine u Sarajevu. Košarkom je počeo da se bavi u Bosni, nastavio u čačanskom Borcu, ali se proslavio u Partizanu, sa kojim je osvoji tri titule prvaka SR Jugoslavije.

Godine 1999. došao je u Budućnost, sa kojom je takođe osvojio titulu, svoju posljednju u karijeri. Ljeta 2000. vratio se u Partizan, samo pola godine prije nego što su pucnji ugasili njegov život.

Svakog ljeta se u Harisovu čast održava memorijalni turnir na kojem učestvuju klubovi u kojima je igrao: Bosna, Borac, Partizan i Budućnost.

Bonus video: