Crna Gora - Turska, Mitrović: Uz navijače do čuda

Košarkaška reprezentacija Crne Gore sjutra od 19 sati dočekuje Tursku u Morači
56 pregleda 12 komentar(a)
zvezdan mitrović, Foto: FIBA
zvezdan mitrović, Foto: FIBA
Ažurirano: 01.12.2018. 13:02h

Crna Gora je pred istorijskim, neočekivanim, senzacionalnim uspjehom – našu košarkašku reprezentaciju dijele dvije pobjede do plasmana na Svjetsko prvenstvo.

Zvezdan Mitrović, međutim, smiruje euforiju, ali priznaje da nije očekivao da će njegov tim finiš kvalifikacija dočekati kao ozbiljan kandidat za Mundobasket.

Imao je druge planove...

“Krenuli smo s pričom da probamo da odemo u drugi krug, a da u drugom krugu probamo neke mlađe igrače. Željeli smo, naravno, da budemo konkurentni, da se borimo i ne predajemo, da igramo na pobjedu... Krenuli smo tiho i skromno, sada se otvaraju neke druge mogućnosti, otvaraju se vrata, ali nema euforije. Polako...”, kazao je Mitrović, koji nije promijenio mišljenje da je sistem kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo loš za košarku.

“Neću da demantujem samog sebe. Ovo je loš sistem, ovo nije dobro za košarku, ali to nas ne interesuje. Mi ćemo uraditi sve da se plasiramo, ali kao košarkaški radnik ne mijenjam mišljenje o ovim kvalifikacijama”.

U nedjelju je meč sa Turskom, koja je praktično osigurala plasman, ali dolazi u gotovo najjačem sastavu, sa evroligaškim igračima i prvom zvijezdom Skotijem Vilbekinom.

Biće to mnogo teži meč od onoga sa Letonijom...

“To su mnogo jači igrači, iskusniji i kvalitetniji. Biće to pravi takmičarski meč, prava borba... Biće veoma važan energetski pristup, jer nas čeka tvrda utakmica”.

U duelu sa Turskom navijači mogu da budu presudan faktor...

“Mislim da su ovi momci zaslužili podršku, u želji da naprave košarkaško čudo. Na prve dvije utakmice, sa Španijom i Slovenijom, dvorana nije bila puna, atmosfera je bila kamerna... Sada očekujem da dođu, da nas podrže, pomognu nam...”, kazao je Mitrović.

Timska igra i osjećaj da zajedno mogu da naprave velike stvari – to je odlika crnogorskog tima, a kakva je atmosfera i želja pokazuju dva detalja – Sekulić je slomljene arkade igrao meč u Rigi, a Amerikanac Nidam pokazao izuzetnu pripadnost nacionalnom timu...

“Nidam je prišao reprezentaciji kao da je rođeni Podgoričanin. On u Monaku igra po 40 minuta, istrošen je, a ima onakav pristup... Kako se samo radovao pobjedi u Rigi. Sjajan je igrač, ali prije svega izuzetan čovjek”, rekao je Mitrović.

Bonus video: