Pavićević: Zadovoljan sam što sam se vratio u svoj klub

34 komentar(a)
Luka Pavićević, Foto: Savo Prelević
Luka Pavićević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 28.11.2015. 14:15h

Luka Pavićević je i zvanično novi trener Budućnost Volija, a potpisao je ugovor do kraja sezone.

Tako se 47-godišnji stručnjak vratio u matični klub u kome je 1984. počeo karijeru.

"Zadovoljan sam što sam se poslije tri decenije vratio u Budućnost u kojoj sam sa 14 godina debitovao za prvi tim. Budućnost je postala, uz reprezentaciju Crne Gore, najveći izlog košarkaškog sporta i samim tim predstavlja stub košarke, ali i cjelokupne sportske zajednice. Meni su jasne obaveze i sa puno motivacije i emocije se prihvatam ovog posla i nadam se da ću uspjeti da odgovorim tim zahtjevima", rekao je Pavićević u prvom obraćanju kao šef struke Podgoričana.

Neuspješan odlazak sa klupe nacionalnog tima mu je, kako je istakao, dodatni motiv.

"Mi bivši igrači smo prirodno vezani za sredinu u kojoj smo ponikli i veliko je zadovoljstvo vratiti se u klub iz kog sam krenuo mali koracima u velikoj državi. U neku ruku sam se Podgorici i Crnoj Gori vratio kroz rad u reprezentaciji, a taj trogodišnji ciklus rada, koji je imao različite strane po pitanju uspjeha, se završio pomalo gorko. Izuzetno sam motivisan da u svom gradu i među svojim ljudima popravnim taj utisak i da stvari sravnam na najbolji mogući način. Sve što budem imao u sebi, to ću da dam i nadam se da će to uroditi plodom“.

Svjestan je da ne može očekivati potpunu podršku javnosti poslije rezultatskg neuspjeha sa Crnom Gorom u kvalifikacijama za EP 2015. godine.

„U principu, dolazim da radim kao trener Budućnosti i neku vrstu repova, barem onih negativni, a bilo je i pozitivnih, ostavio bih iza sebe. Pošto sam ovdje odrastao, znam da se ne može očekivati podrška cjelokupne javnosti. Zato smatram da u timskom radu sa stručnim štabom i sa ljudima koji su mi ukazali povjerenje, ponovo moram da zaradim podršku“.

Pred debi sjutra veče protiv Sutjeske, imaće malo vremena da se upozna sa ekipom.

„Očekujem dosta težak posao, ja sam u karijeri jednom prihvatio posao u sred sezone i nije bilo nimalo lako. Tada sam imao značajno više treninga od samog jednog kojeg ću imati večeras“.

Dragan Bokan, prvi čovjek crnogorskog šampiona, na početku se osvrnuo na odlazak Igora Jovovića.

"Poslije iznenadne ostavke Jovovića na pola sezone, morali smo da reagujemo bez obzira što nije bilo jednostavno brzo to završiti, jer nas sjutra čeka republički derbi protiv Sutjeske. Ostavka Jovovića je u ovom trenutku sigurno uzdrmala klub, ali ozbiljni smo i spremni da to izdržimo. Mnogo se špekulisalo oko razloga njegove ostavke, ali reći ću ono što ja znam. Dan i po prije meča sa Arisom, pozvao me na kafu i saopštio da zbog porodičnih, Bogu hvala ne problema, nego razloga ne može da nastavi da vodi tim. Na ljudski i sportski način smo završili profesionalni saradnju, a naše prijateljstvo sa Igorom se nastavlja".

Poslije duela sa Grcima, opet je obavljen razgovor, ali bez uspjeha. Jovović je ostao dosljedan u namjeri da se povuče.

"Pokušali smo da nastavi rad, jer je napravio sjajan rezultat. Iskreno se zahvaljujem Jovoviću na kvalitetnom, odanom, profesionalnom i vrijednom radu u našem kolektivu. Siguran sam da će naći brzo novi posao. Rekao mi je da želi da se odmori, a njemu su otvorena vrata Budućnost Volija sve dok bude ova uprava. I ako ne nađe novi posao, vrata su mu otvorena, tako smo se dogovorili, čeka ga neki drugi posao. Mi ne zaboravljamo ljude, rastali smo se u korektnom ambijentu. To je Igorova lična odluka, pokušali smo da ga zadržimo, ali nismo uspjeli, a mi mu iskreno želimo sve najbolje, on to zaslužuje, u profesionalnom i privatnom životu”.

Potom je Bokan poželio dobrodošlicu novom šefu stručnog štaba.

„Želimo Luki, što je i naš interes, da se poslu vrati na pravi način i da se u narednom periodu radujemo uspjesima, a u narednim godina, što da ne, da idemo stepenicu više. To se očekuje od nas, a mi ćemo se kao uprava truditi da stvorimo sve uslove. Nadam se da će se Luka prilagoditi, jer počinje na sredini sezone, našem klubu, a to mu je i obaveza. Vremenom će da mijenja stvari za koje bude smatrao da treba. Od ovog trenutka, određeni pritisak će postojati, jer smo mi ozbiljan klub, koji ima ozbiljan broj navijača i simpatizera. Košarkaška javnost očekuje puno od nas, očekuje puno od Luke. Sve ono što je bila obaveza prethodnog trenera, biće obaveza i novog trenera, a možda i koji procenat više. Očekujem da ćemo se od prve utakmice, pa do kraja sezone radovati dobrim rezultatima, bez obzira što smatram da je Budućnost na čelu sa Jovovićem napravila fanstatičan rezultat. Prvi smo u ABA ligi, a realno je očekivati i prolaz u drugi krug Evrokupa", zaključio je Bokan.

Sutjeska opasan rival

Novi strateg "plavih" sa puno lijepih riječi se izrazio o Sutjesci, protiv koje će imati vatreno krštenje.

"Pratio sam cijelu ABA ligu navijački, a ne treneraski onako da sam se spremao da bi preuzeo neku ekipu. Ovo je dosta neočekivano došlo. Kako je iznenadilo klub, tako je iznenadilo i mene. Sutjesku sam imao prilike da gledam. Dušan Dubljević je trener koji je prošao kroz sistem reprezentacije i mislim da će biti teška utakmica iz tri razloga. Prvi što je Sutjeska, bez obzira što nema domenete da osvaja ligu, stvarno neugodan tim i grupa pojedinaca koja je ponosna i koja će da ide na pobjedu, posebno u republičkom derbiju. Međutim, najviše zbog toga što se desio prekid u sezoni i mi sada moramo zajedno da „svarimo“ promjenu koja će da se desi. Treći razlog će sigurno biti nedostatak Aleksa Marića, tako da će centarska rotacija biti značajno skraćena", objasnio je Pavićević.

Bokan: Nismo se miješali u dovođenje igrača

Predsjednik Budućnost Volija demantovao je pojedine informacije da su igrači dovođeni u klub bez saglasnosti prethodnog trenera.

"Imali smo dva, tri igrača sa veoma lošim pristupom i igrama na početku sezone i te promjene su bile najavljene u dogovoru sa Jovovićem. Dva dana prije nego što je podnio ostavku, po njegovoj želji doveden je Doron Lemb. Pošto su neki mediji prenijeli da smo se mi Jovoviću miješali u dovođenje igrača, a to nije istina. Od kada je nova uprava u klubu, nikada nijedan igrač nije doveden u Budućnost da nije bila želja trenera uz konsultacije sa sportski direktorom i ostalim članovima stručnog štaba. I kada je u pitanju moja izjava, to je bio dogovor sa gospodinom Jovovićem. Stvari su počele da se mijenjaju na bolje. Sada je novi trener, a on će imati svoje gledanje kroz 10,15 dana. Uprava će biti potpuno otvorena da novi trener može da mijenja i ako bude potrebe za tim iskoristićemo prelazni rok. Zahvaljujući dobrom radu u prethodnom periodu, zašto da ne, i da pokušamo da budemo još jači", jasan je Bokan.

Pajović: Nadam se uspješnoj saradnji

Sportski direktor Gavrilo Pajović bio je kratak.

“Luki nije potrebna dobrodošlica, jer on je prije svih nas bio u klubu i počeo igračku karijeru u njegovoj Budućnosti. Mislim da smo doveli pravo rješenje, pravo pojačanje i da će Luka dokazati ono što se o njemu priča i šta je napravio do sada u trenerskoj karijeri. Sigurno da nam neće biti nimalo lako, ali mislim da neće biti problema i da ćemo svi doprinjeti da imamo pobjedničke ambicije u svakoj utakmici i da ćemo ostvariti zacrtane ciljeve i da će saradnja biti uspješna”.

Bonus video: