Završni račun Igora Jovovića na klupi Budućnosti: 154 meča, 106 pobjeda, 5 trofeja

1 komentar(a)
Igor Jovović, Foto: ABA liga
Igor Jovović, Foto: ABA liga
Ažurirano: 26.11.2015. 16:42h

Igor Jovović, od danas bivši trener Budućnosti, klupu „plavih“ preuzeo je 15. aprila 2013, naslijedivši Dejana Radonjića.

„Za mene je ovo čast i obaveza. Sa maksimalnom posvećenošću i željom pokušaću da odgovorim izazovu na pravi način“ – rekao je na početku prvog samostalnog trenerskog posla tada tridesetjednogodišnji Podgoričanin.

Prvi takmičarski zadatak odradio je gotovo bez greške. Budućnost je, u sezoni 2012-2013, sedmu titulu crnogorskog šampiona obezbjedila sa jednim minusom – nakon devet trijumfa i poraza od Sutjeske u posljednjem kolu tadašnje Super Erste lige, Podgoričani su u plej-ofu nanizali pet trijumfa (Ulcinj 2:0, Sutjeska 3:0) i podigli pehar.

Pravi izazovi tek su slijedili. U narednoj sezoni, debitantskoj u ulozi prvog trenera u ABA ligi, Jovović je Budućnost doveo do petog mjesta. Sa 15 pobjeda i 9 poraza, „plave“ su dva uspjeha dijelila od četvrte pozicije i plasmana na završni turnir u Beogradu, na kome je, iznenađujuće, Cibona postala šampion.

U Evrokupu, Budućnost je te godine takmičenje završila u prvoj fazi, zauzevši pretposljednje mjesto u grupi sa Njižnijem, ukrajinskim Kimikom, TED Ankarom, PAOK-om i Fehervarom, sa 3 pobjede i 7 poraza.

Do crnogorskih trofeja, klub iz Njegoševog parka je 2014. godine došao bez poraza – u prvenstvu je vezao 15 uspjeha (u polufinalu savladao Teodo 2:0, a u finalu Zetu 2011 3:0), dok je u Kupu u četvrtfinalu izbacio ABS Primorje, a na završnom turniru (7-8. februara 2014) bio bolji od Zete 2011 i Sutjeske, revanširajući joj se za poraz godinu ranije.

Sa pojačanim budžetom i ambicijom da se domogne Evrolige, Budućnost je ušla u sezonu 2014-2015. Ligaški dio u regionalnom takmičenju odrađen je u skladu sa željama – sa 19 pobjeda u 26 mečeva, sastav Igora Jovovića je zauzeo drugo mjesto (najbolji rezultat kluba u 12 sezona provedenih u ABA ligi), sa njim i prednost domaćeg parketa u polufinalu plej ofa.

Serija sa Cedevitom započela je sa dva trijumfa u dvorani Morača, da bi Zagrepčani u hrvatskoj prijestonici uzvratili na isti način i zakazali majstoricu. Teret rezultatskog pritiska bio je pretežak za Suada Šehovića i saigrače, koji su u odlučujućem meču poraženi (70:66) ispustivši plasman u elitno takmičenje.

Možda su „plavi“ platili danak nagomilanom broju mečeva u sezoni u kojoj su igrali Top 32 fazu Evrokupa. Prethodno, u konkurenciji Lokomotive Kuban, PAOK-a, Karšijake, Zielone Gore i Venstpilsa zauzeli su četvrto mjesto, da bi kao posljednji završili nastup u grupi sa Gran Kanarijom, Banvitom i Dinamom Sasarijem.

Podrazumijevani domaći trofeji - deveta titula šampiona (uz jedan poraz u 16 mečeva i to od Sutjeske u finalnoj seriji plej-ofa) i osmi pehar u Kupu (u finalu pobijeđena Zeta 2011) - nisu uspjeli da ublaže razočaranje zbog izmicanja elitnog takmičenja.

Dvije i po godine nakon što je preuzeo Budućnost, Igor Jovović odlazi iz nje ostavljajući je na liderskoj poziciji ABA lige (9-2) i četvrtom mjestu prve faze Evrokupa (3-4) sa realnim izgledima za prolaz u Top 32.

Crta je podvučena: „plavi“ su sa Jovovićem na čelu osvojili pet trofeja, proslavivši 106 pobjeda uz 48 poraza. Kada se osvrne na rezultate koje ostavlja za sobom – a rezultati su jedini mjerodavni u sportu – mladi stručnjak može biti vrlo zadovoljan. Još samo da ne bješe onog gorkog gutljaja Cedevite 25. aprila u Morači...

ABA LIGA

Utakmica: 68

Pobjeda: 45

Procenat uspješnosti: 66 %

EVROKUP

Utakmica: 33

Pobjeda: 10

Procenat uspješnosti: 30 %

PRVENSTVO CRNE GORE

Utakmica: 47

Pobjeda: 45

Procenat uspješnosti: 96 %

KUP CRNE GORE

Utakmica: 6

Pobjeda: 6

Procenat uspješnosti: 100 %

UKUPNO

Utakmica: 154

Pobjeda: 106

Procenat uspješnosti: 69 %

Bonus video: